Annonce
29/03-17 08:49; Opdateret: 02/11-17 14:51

Guide: Derfor får du forkølelsessårGuide: Derfor får du forkølelsessår

Hvad er forkølelsessår egentligt og hvorfor får man det? Få svar på dine spørgsmål her.

storybild

Der er mange ting, der kan aktivere forkølelsessår. Bl.a. menstruation, Gaviditet, ekstrem kulde eller varme eller lokal irritation.

Af journalist Alba Gry Nybo

Forkølelsessår er en almindelig sygdom, som rammer mange danskere året rundt. Det er Herpes simplex virus, som er årsag til forkølelsessår, og den smitter ved direkte kontakt, fx kys eller sex. Det er essentielt at gribe hurtigt ind, hvis man får et udbrud af forkølelsessår.

Forkølelsessår er en almindelig sygdom, som rammer mange danskere året rundt. Det er Herpes simplex virus, som er årsag til forkølelsessår, og den smitter ved direkte kontakt, fx kys eller sex. Det er essentielt at gribe hurtigt ind, hvis man får et udbrud af forkølelsessår.

Læs mere om forkølelsessår her

Hvad er et forkølelsessår?


Forkølelsessår er forårsaget af Herpes simplex virus (HSV). Der findes to slags Herpes simplex vira:
• HSV-1, der findes på mund og læber. Dette er den mest udbredte form for Herpes simplex virus
• HSV-2 er især udbredt på kønslæberne

Omkring 80 procent af den danske befolkning har antistoffer mod HSV-1 i blodet. Omkring 25 procent af danskerne har antistoffer mod HSV-2.

Herpesvirus angriber overhudens raske celler og danner små grupper af blærer i huden, som er fyldt med væske. Huden omkring de væskefyldte blærer bliver øm, rødlig og hævet. Fra overhuden bevæger herpesvirus sig via nervebanerne til nervernes rødder. Her bliver virus inaktiv til et nyt udbrud af forkølelsessår forekommer.

Hvorfor får man forkølelsessår?

Man kan få forkølelsessår, hvis man har direkte kontakt med et andet menneske, som har forkølelsessår. Det kan fx være gennem kys eller sex. Når forkølelsessåret er helet og belagt med en fast skorpe, bliver smittefaren reduceret. Men selv om man ikke har forkølelsessår i udbrud, så kan man alligevel smitte andre, fordi man også udskiller herpesvirus i symptomfri perioder.

Hvis man er blevet smittet med herpesvirus, er der stor forskel på, hvordan forkølelsessår udvikler sig fra person til person. Nogle mennesker går igennem livet, uden at virus bliver aktiveret. Andre får ofte udbrud af forkølelsessår. Et svækket immunforsvar øger risikoen for, at herpesvirus i kroppen bliver aktiveret.

Desuden er der en lang række faktorer, der kan aktivere forkølelsessår. Af disse kan bl.a nævnes:

• Stress
• Ekstrem kulde eller varme
• Feber eller nedsat modstandskraft
• Andre sygdomme, f.eks. forkølelse eller influenza
• Påvirkning fra UV-stråler, f.eks. sol eller solarium
• Træthed
• Specielle fødevarer
• Menstruation
• Graviditet
• Lokal irritation, f.eks. efter tandlægebesøg, ved barbering eller sprukne læber

Det er forskelligt fra person til person, hvad der aktiverer netop deres forkølelsessår.

Hvornår skal man gribe ind?

Der går cirka tre uger fra man er blevet smittet med herpesvirus til det første udbrud af forkølelsessår. De første tegn på, at man har fået et forkølelsessår, er fornemmelsen af en ubehagelig prikkende og stikkende følelse i huden. Herefter udvikles små væskefyldte blærer, som bliver til forkølelsessår. Efter noget tid danner sårene en fast skorpe, som falder af efter otte til ti dage. Herefter er herpesvirus inaktiv til et nyt udbrud forekommer.

Jo før man opdager, at man har fået udbrud af forkølelsessår, jo bedre. Hvis man allerede kan sætte ind med behandling, når man fornemmer den prikkende og stikkende følelse i huden, er der stor chance for, at man tager udbruddet af forkølelsessår i opløbet.

KILDE: netdoktor.dk

Produktinformation:
Zoviduo® 50 mg/g og 10 mg/g creme (aciclovir og hydrokortison).
Anvendelse:
Anvendes til behandling af tidlige tegn og symptomer på tilbagevendende forkølelsessår (herpes labialis) på læberne og i ansigtet, for at reducere udviklingen af forkølelsessår til dannelse af sår. Dosering: Voksne og unge (12 år og derover): Bør påføres det angrebne område 5 gange dagligt i 5 dage. Dette svarer til hver 3. til 4. time i døgnets vågne timer. Behandlingen bør startes umiddelbart efter de første tegn eller symptomer. Hvis såret/sårene stadig er tilstede efter 10 dage, bør lægen kontaktes.

Forsigtighedsregler: Kun til anvendelse på hud. For at undgå irritation må cremen ikke anvendes på slimhinder (f.eks. i munden, i vagina og i øjnene). Cremen indeholder cetostearylalkohol og propylenalkohol, som kan give hudirritation og lokalt hududslæt. Bivirkninger: Almindelige: Mild udtørring og afskalning af huden. Ikke almindelig: Forbigående brænden eller prikken efter påføring. Kløe. Sjælden: Tegn på inflammation, rødme, pigmentforandringer. Meget sjælden: Overfølsomheds reaktioner, inklusiv angioødem. Graviditet og amning: Cremen bør kun anvendes på tvingende indikation til gravide og ammende og når den potentielle fordel er større end muligheden for ukendte risici. Pakningsstr. og priser: Se dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk

Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen.

Zoviduo® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer.

Flere annoncer