Annonce
10/04-17 09:13; Opdateret: 02/05-17 08:39

Udbrud: Denne virus har 80% af danskerne - har du?Udbrud: Denne virus har 80% af danskerne - har du?

Størstedelen af alle danskere er bærere af herpesvirus. Men der er stor forskel på, om herpesvirusen lever latent i kroppen, eller går i udbrud som forkølelsessår. Her spiller immunforsvaret en vigtig rolle.

storybild

Denne virus kan kun overføres ved direkte kontakt, men der er stadig 80% af danskerne, der inficeret og tallet stiger hvert år. Arkivfoto Scanpix (Billede: Koldunov)

Det kommer muligvis bag på mange danskere, at 80 procent af os har herpesvirus i kroppen. Nogle vil imidlertid ikke være det mindste i tvivl om, at de er smittet med herpesvirus, for de kæmper med gentagne udbrud af generende forkølelsessår, som er forårsaget af herpesvirus.

De har prøvet alle mulige gode og mindre gode råd mod de smertefulde sår på læberne, men de bliver ved med at komme igen. Andre mennesker kan bære herpesvirus i kroppen hele livet, men får aldrig udbrud af forkølelsessår.

Find flere råd mod forkølelsessår her

Immunforsvaret spiller en vigtig rolle
En vigtig faktor i forhold til, om herpesvirus går i udbrud som forkølelsessår eller ej, er kroppens immunforsvar. Overlæge på Dermatologisk Afdeling S ved Århus Universitetshospital Mette Deleuran siger, at der er stor forskel på, hvordan menneskers immunforsvar håndterer en infektion med herpesvirus:

De sværeste herpesudbrud ser vi hos immunhæmmede patienter. Men det er meget individuelt, hvordan menneskers immunforsvar håndterer virusinfektionen, også selv om de er raske.”

Det forklarer, ifølge Mette Deleuran, hvorfor nogle smittebærere aldrig får forkølelsessår, mens andre kæmper med tilbagevendende udbrud.

Herpesvirus smitter kun ved direkte kontakt
Siden det er cirka 80 procent af den danske befolkning, som er bærere af herpesvirus, må man formode, at det er nemt at blive smittet. ”Herpesvirus smitter kun ved direkte kontakt, for eksempel gennem et kys eller seksuel kontakt”, siger Mette Deleuran. Mange mennesker bliver smittet tidligt i livet, mens de er børn.

I sjældne tilfælde ser vi også, at barnet bliver smittet med herpesvirus af moderen under fødslen,” uddyber Mette Deleuran.

Hjælp at hente
Hvis man hører til den gruppe af befolkningen, som ofte har forkølelsessår, så er der hjælp at hente. En måde at forebygge på er for eksempel påsmøring af creme til mindre udbrud og tabletter til større udbrud.

Særligt i forbindelse med påsmøring af creme direkte på et forkølelsessår er det vigtigt at vaske hænderne grundigt bagefter, så levende virus fra såret ikke spredes via fingrene.

KILDE: Statens Serum Institut www.ssi.dk


Sponseret af GSK CONSUMER HEALTHCARE A/S


Få hjælp mod forkølelsessår på zovir.dk


Flere annoncer