Annonce
19/04-17 09:29; Opdateret: 01/05-17 16:56

Ekspertudtalelse: Sådan får man forkølelsessårEkspertudtalelse: Sådan får man forkølelsessår

Forårsforkølelse, influenza og andre infektioner, samt sprukne og tørre læber er med til at aktivere den ”sovende” herpesvirus, der giver forkølelsessår.

storybild

Desværre er du ikke selv herre over forkølelsessårene. Til gengæld kan du godt gøre dig særlig omhyggelig med pleje af læberne. Arkivfoto Scanpix

De fleste byder foråret velkommen, da vi går lysere og varmere tider i møde. Men nogen gange kan de gode forårsfølelser blive sat i skak af en ordentlig omgang forkølelse. Det er desværre også forkølelse og influenza, som kan være med til at aktivere den slumrende herpesvirus, der giver forkølelsessår.

Find flere råd mod forkølelsessår her

Forkølelse og forkølelsessår
Sammenhængen mellem en typisk som forkølelse og forkølelsessår er indlejret i selve ordet, fremhæver Kristian Kofoed, overlæge og klinisk lektor ved Herlev og Gentofte Hospital:

Som det fremgår af navnet, er der jo netop tale om et sår, der opstår under en forkølelse = forkølelsessår. Derudover oplever mange mennesker tørre og sprukne læber om vinteren, som også er med til at "vække" herpesvirus.” vurderer Kristian Kofoed.

Virus ”vågner”
Feber i kroppen, snotnæse og hoste er med til at presse kroppens immunforsvar.

”Hvis kroppen er travlt optaget af at bekæmpe en influenza, så kan den have problemer med at holde styr på den sovende og latente herpesinfektion”, siger Kristian Kofoed.

Det betyder, at herpesvirus i kroppen vågner og dermed giver anledning til et udbrud af forkølelsessår.

Forkølelsessår om foråret
Selv om foråret byder på mere sol og varme, er der ikke nogen garanti for at undslippe den prikkende fornemmelse i huden. For stærkt sollys kan også være med til at vække herpesvirus.


”Man mener, at sollys er med til at udløse forkølelsessår. Det er derfor, at mange mennesker fortæller, at de får forkølelsessår om foråret,” siger Kristian Kofoed.

Kulde og lave temperaturer har ikke som sådan indflydelse på, om man får et udbrud af forkølelsessår. ”Men hvis kulden medfører skader på læberne, så de bliver tørre og sprukne, så kan kulde godt have en betydning i forhold til forkølelsessår,” uddyber Kristian Kofoed.

Vinter og forår byder på særlige udfordringer i forhold til at tackle den prikkende fornemmelse i huden, som forvarsler et forkølelsessår. Ofte er man ikke selv herre over, hvorvidt man bliver smittet med influenza og forkølelse. Til gengæld kan man godt gøre sig til herre over særlig omhyggelig pleje af læberne. En god læbepomade beskytter effektivt mod sprukne og tørre læber, og kan samtidige yde et skjold mod stærkt sollys på skiferien.


Sponseret af GSK CONSUMER HEALTHCARE A/S

Få hjælp mod forkølelsessår på zovir.dk


Flere annoncer