Annonce
31/03-17 07:13; Opdateret: 02/11-17 14:51

Guide: Sådan lærer du at kysse bedreGuide: Sådan lærer du at kysse bedre

Kysset er noget af det mest naturlige, vi kan forestille os, men alligevel er det ikke altid helt lige til.

storybild

Gør du dig umage nok, når du kysser din kæreste? Arkivfoto Pexels

Et kys kan være mange ting. En gestus når vi hilser hinanden velkommen eller siger farvel, den første intime kontakt eller det øjeblik hvor vi kommer helt tæt på vores partner.

Men der er forskel på kys, og det lille ritual med læberne er faktisk et helt kapitel for sig, når det kommer til takt og tone.

Fra næsegnubberi til våde kys
Det anslås at ca. 90 procent af klodens befolkning i dag bruger kysset i et eller andet omfang, men kysset har ikke altid været en romantisk handling.

Traditionen med at kysse rækker med stor sandsynlighed længere tilbage end de tidligst dokumenterede kys i Indien omkring år 1000 før vores tidsregning.

Det antages, at kysset er begyndt med, at man gned næserne mod hinanden for at opsnuse duften af den anden person, og sidenhen spredtes ritualet som bekendt til læberne.

Gennem tiden har kysset både vakt glæde og forargelse. I antikkens Grækenland blev kysset brugt som en form for underkastelse, mens kejser Tiberius i Rom ville forbyde kys, da han mente, det var en kilde til spedalskhed. I Kristendommen har kysset altid været et omdrejningspunkt.

Det begyndte med, at Judas forrådte Jesus med et kys, sidenhen blev det normal skik, at man kyssede hinanden på munden under messen, men i 1500-tallet blev der sat en stopper for kysseriet, da man simpelthen mente, det var upassende.

Historien er gået sin gang, og i langt de fleste kulturer er kysset i dag en romantisk eller venlig gestus, men der er stadig forskel på kys, og du bør derfor have takt og tone for øje, når en ny kyssesituation opstår.

Tænk over, hvem du kysser
Hvornår et kys er rigtigt eller upassende, afhænger af begge parter, og her er det med at lure personen an, mener sexolog og parterapeut Katrine Berling.

Mærk efter, hvem du har med at gøre. Er det en ven eller veninde, kan et flygtigt kys på kinden være helt rigtigt, men kysser du din partner, er tantekysset forbudt. Her skal du gøre dig mere umage. Er det første kys med en, du lige har mødt, er det bare med at føle sig frem, så det bliver helt rigtigt.”

Første kys
Står du over for et nyt potentielt romantisk møde, skal du igen have antennerne ude, så du ikke overskrider modpartens grænser.

Du behøver ikke nødvendigvis spørge, om du må kysse vedkommende, for det kan lynhurtigt slukke gnisten, men tænk over, hvor godt du kender vedkommende. Har der været snak og flirt, er der intet i vejen for, at du kommer nærmere og lægger op til et kys. Er det derimod en person, du stort set ikke har talt med, kan det virke voldsomt med et tungekys. Her er du nødt til at stikke en finger i jorden og enten spørge eller starte med et uskyldigt kindkys,” siger sexologen.

Mærk efter
Det er i kysset, der opstår kemi, og det er også her, mange vil spotte, om de har scoret rigtigt.

”Når du kysser, og det bliver gengældt, er det et godt tegn, og så skal I endelig bare fortsætte. Mærker du derimod, at din kyssepartner trækker sig tilbage, bør du også gøre det. Det kan være et tegn på, at I ikke har kyssekemi, og det går for hurtigt, eller det kan være et tegn på, at han eller hun simpelthen ikke er interesseret,” siger Katrine Berling.

Øv dig
Fungerer kyssekemien ikke for jer, er der intet i vejen for, at I øver jer, hvis I godt kan lide hinanden.

”Hvis den, vi kysser, lugter, smager eller kysser i uoverensstemmelse med os selv kan det være et turn off, men det er ikke noget, I ikke kan arbejde på. Fortæl hinanden hvordan I gerne vil kysses, og øv jer i praksis,” afslutter Katrine Berling.


Sponseret af GSK CONSUMER HEALTHCARE A/S


Få hjælp mod forkølelsessår på zovir.dk


Flere annoncer