Annonce
09/05-17 09:52; Opdateret: 30/05-17 15:54

Overlæge: Sådan behandler du bedst forkølelsessårOverlæge: Sådan behandler du bedst forkølelsessår

Forkølelsessår er en ufarlig, men smertefuld og generende lidelse. Den rette behandling kan heldigvis dulme smerter og sårdannelse. Læs med her.

storybild

Nogle oplever, at de får forkølelsessår, når de spiser fødevarer, der indeholder aminosyren arginin, som findes i for eksempel chokolade og nødder. Arkivfoto Scanpix

De fleste vil gerne slippe for de kedelige gener, som Herpes Simplex Virus, bedre kendt som forkølelsessår, forårsager. Ømhed og smerter på det sarte læbeområde. Væskende blærer. Og ikke mindst synet i spejlet af den meget lidt flatterende sårskorpe, som forkølelsessåret efterlader.

Virushæmmende creme og kosttilskud
For at undgå smerter og sår, skal man straks i gang med behandling, når de første tegn på forkølelsessår melder sig. Carsten Sand, Overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, anbefaler, at man smører en virushæmmende creme på det ømme område.

"Man skal bruge en creme, der slår virus ned - et antiviralt middel", uddyber han. Det kan også have gavnlig og forebyggende effekt at anvende kosttilskud. "Nogle mennesker kan have gavn af at tage et kosttilskud af aminossyren lysin, som hæmmer herpesvirus og dermed nedsætter risikoen for at få forkølelsessår", siger Carsten Sand.

En generende, men godartet sygdom
Trods de åbenlyse bagsider ved et forkølelsessår i fuldt flor, smerterne og den irriterende fornemmelse af, at ALLE kigger direkte på ens svulmende sårskorpe af en læbe, så er der som regel ikke grund til at frygte herpesvirus på læberne. Det er nemlig en hyppig, men oftest godartet sygdom. Og medicinsk behandling kan bruges af både gravide og ammende.

Det samme gør sig gældende for ældre mennesker, hvis de samtidig er opmærksomme på at drikke rigeligt med væske. Det er kun enkelte befolkningsgrupper, der skal være særligt opmærksomme, forklarer Carsten Sand:

Mennesker med nedsat immunforsvar kan have risiko for hyppigere udbrud af herpesvirus."

Forebyggende behandling af tilbagevendende forkølelsessår
Som regel er der ikke behov for forbyggende behandling af de uskønne sår, fordi virussen typisk er uskadelig. Men hvis man er én af de uheldige, der ofte døjer med forkølelsessår, findes der forebyggende medicin.

"Har man meget hyppige udbrud af forkølelsessår, kan man blive sat i daglig behandling med tabletter, der hæmmer nye udbrud, siger Carsten Sand. Tabletterne er receptpligtige og for at få dem, skal man en tur forbi lægen. Desuden kan visse fødevarer fremme udbrud af forkølelsessår.

Nogle oplever, at de får forkølelsessår, når de spiser fødevarer, der indeholder aminosyren arginin, som findes i for eksempel chokolade og nødder. I det tilfælde bør man undgå disse madvarer", lyder rådet fra Carsten Sand.

KILDE: Statens Serum Institut www.ssi.dk

SPONSERET AF GSK CONSUMER HEALTHCARE A/S

Flere annoncer