Annonce
04/12-17 10:24; Opdateret: 16/01-18 12:39

Så mange alvorlige bivirkninger har mangel på søvnSå mange alvorlige bivirkninger har mangel på søvn

Vidste du, at en god nats søvn faktisk styrker dit immunforsvar, og du dermed kan holde sygdom på afstand? Vi kigger nærmere på, hvad der sker, når vi sover og guider dig til, hvordan du kommer i 8-timers drømmeland.

storybild

Langtidsvarende søvnmangel kan have mange og alvorlige bivirkninger på dit humør og din krop. Arkivfoto: Scanpix

Du kan træne nok så meget og drikke spinatjuice i litervis, men hvis ikke du får din nattesøvn, kommer du ikke langt med de gode intentioner. Manglen på søvn påvirker både dit humør, dine kognitive evner, din sexlyst, dit stressniveau, osv., men det sætter også et markant præg på din generelle sundhed og dit immunforsvar.

Vi er alle forskellige, og der er således ikke et entydigt svar på, hvordan du sover optimalt, men som udgangspunkt skal du forsøge at få 7-9 timers søvn hver nat – og det skal oven i købet helst ske regelmæssigt.

Undgå en stoppet næse, og få en god nats søvn - læs mere her

Sådan fungerer søvnen
Vi kan ofte huske, at vi har drømt, men ellers forbliver søvnen for mange mennesker et mysterium, og måske netop derfor kan det være svært at forstå, hvorfor det er så vigtigt at sove godt. Men der er faktisk god grund til at prioritere søvnen.

Mens vi sover sker der en række genopbygningsprocesser både fysiologisk, mentalt og følelsesmæssigt. I den første del af natten får du den dybe søvn, som giver fysisk restitution, mens den sidste del af natten er præget af remsøvn og overfladisk søvn, og det er her den psykiske og følelsesmæssige restitution finder sted.

Manglende søvn – dårligere helbred
Der er både langsigtede og kortsigtede konsekvenser ved manglende søvn, og der er således ingen grund til at eksperimentere. På kort sigt vil du blive tilbøjelig til at spise mere usundt, du glemmer måske hurtigere, ligesom du kan blive stresset og ængstelig. På længere sigt vil din hjerne påvirkes, så du tænker mindre klart og har sværere ved at lære nye ting, ligesom du også øger risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes 2, forhøjet blodtryk og overvægt. Selv om du får et par ekstra timer i vågen tilstand lige nu og her, så kan det altså resultere i, at dit liv bliver forkortet markant.

Efter en periode med manglende eller uregelmæssig søvn, vil du hurtigt kunne mærke, at kroppen reagerer anderledes. Du kan måske ikke præstere det samme, når du træner, dine arbejdsopgaver virker måske mere uoverskuelige, og så bliver du måske i højere grad ramt af sygdom som forkølelse. Dit immunforsvar rammer bunden, og det er både en ulempe, hvis du vil undgå at blive syg – og hvis du gerne vil hurtigt ud af den forkølelse, der har ramt dig.

Søvnmangel forringer dit udseende
Da hele kroppens maskineri mere eller mindre går i stå, når du ikke får din nattesøvn over en periode, kan det ses. Funktionerne, der holder kroppen sund og organerne i gang, nedsættes, og det kommer i sidste ende også til udtryk i dit udseende. Når du sover for lidt nedsættes produktionen af leptin, der er et appetitregulerende hormon, og hertil stimuleres sulten, så du din trang til usunde fødevarer forøges. Der er altså stor sandsynlighed for, at du kommer til at tage på, hvis ikke du trækker stikket og lægger dig til at sove, men det kan også ses på din hud. Cellerne i huden bliver ligesom kroppens øvrige celler ikke ’plejet’ optimalt, og det kommer bl.a. til udtryk i en træt og grå hud, mørke rande under øjnene samt flere linjer og rynker. Så husk din ’skønhedssøvn’.

4 hurtige tips til en god nats søvn

Gear ned

Sluk fjernsynet, tænd for den stille musik, skru ned for lyset, mediter eller tag et afslappende bad inden sengetid. På den måde forbereder kroppen sig til at falde til ro.

Bekymringsfri zone

Lad soveværelset være soveværelse. Her bør være mørkt og stille – uden stimuli og blåt lys, som kan sætte gang i stresshormonerne.

Brug næsespray

Hvis næsen er stoppet, så brug næsespray inden du skal sove, så der er fri passage i luftvejene. En stoppet næse kan hurtigt sætte blokere for en god nattesøvn, der er vigtig for at blive rask.

Ingen motion før sengetid

Når pulsen stiger, udløses der stresshormoner ligesom temperaturen også stiger. Træn derfor ikke 2-3 timer før sengetid.

Flere annoncer