Annonce
19/09-17 08:24; Opdateret: 25/09-17 17:58

5 myter om næsespray, du måske ikke kender til5 myter om næsespray, du måske ikke kender til

Sæson for forkølelse er så småt ved at gå i gang, og mens nogle bliver under dynen, tyer andre til næsespray. Vi kigger nærmere på næsesprayen og fem af de mest gængse myter.

storybild

Arkivfoto: Scanpix

Myte: Næsespray har ingen effekt

Fakta:
Når du er forkølet og næsen er stoppet, sker det delvis fordi de små blodkar i næseslimhinden hæver og gør luftpassagen mere snæver. Vejrtrækningen gennem næsen besværliggøres, og du er nødsaget til at trække vejret ind gennem munden. En næsespray virker ved at reducere hævelsen af slimhinden, så luften igen kan trænge frit igennem. Når du kan trække vejret gennem næsen, får du en sundere vejrtrækning, idet luften filtreres af de små hår i næsen, og du kan således mindske risikoen for bakterieinfektioner. For at næsesprayen får de bedst mulige forudsætninger for at virke, er det en god idé at pudse næsen godt, inden du giver næsen et pust med næsesprayen.

Læs om, hvordan dit barn undgår forkølelse

Myte: Næsen irriteres og udtørres

Fakta:
En næsespray er skabt til kortvarig anvendelse ved forkølelse. Anvender du den i en længere periode end de anbefalede 10 dage, hvor den bruges maksimum tre gange dagligt, vil du derfor kunne opleve irritation, da slimhinden har brug for restitution, før den igen er modtagelig for næsespray.

Myte: Du bliver afhængig

Fakta:
Såfremt du anvender næsesprayen længere end anbefalet, kan det resultere i, at næseslimhinden fortsætter med at hæve, og du vil således føle, at du bliver afhængig af næsesprayen. Derfor er det vigtigt, at du tager brugsanvisningen alvorligt og kun bruger næsesprayen i maksimum 10 dage. Er du kommet til at bruge næsesprayen for længe, og kan du ikke stoppe, bør du kontakte din læge, som kan undersøge, om der skulle være noget andet i vejen. Allergi, polypper eller særligt følsomme slimhinder kan nemlig være årsagen til, at du føler behov for at fortsætte brugen af næsesprayen, og skulle dette være tilfældet, kan det kræve behandling på anden vis.

Myte: Det er ubehageligt

Fakta:
Hvorvidt det føles ubehageligt at bruge en næsespray, må være op til den enkelte at vurdere, ligesom du også må vurdere, om et pust med næsesprayen er mere ubehageligt end en stoppet næse. Der kan være forskel på hvordan man oplever dét at bruge næsespray og der er også forskel på de enkelte sprays; nogle næsesprays har en næsevenlig pumpe, som forstøver væsken og giver en god fordeling af dosis i næsen. Spørg eventuelt på apoteket.

Myte: Den gør mig ikke rask

Fakta:
Næsesprayen kurerer ikke en forkølelse i sig selv, men med en næsespray får din krop bedre forudsætninger for at blive rask, end hvis du ikke bruger den. Dels sikrer den, at du kan trække vejret gennem næsen, som opvarmer og filtrerer luften du indånder. Dels hjælper den til, at du får en bedre søvn, som medvirker til, at du kommer dig hurtigere over forkølelsen.

Få hjælp til at undgå forkølelse

Flere annoncer