Annonce
29/01-18 14:52

Liste: 4 måder du slipper for at blive forkølet påListe: 4 måder du slipper for at blive forkølet på

Du dør ikke af en forkølelse, men det er alligevel rarest at undgå at blive syg. Vi guider dig til, hvordan du ruster dig bedst muligt mod den snottede næse.

storybild

Foto: Scanpix

Der findes ikke noget mere irriterende end en forårsforkølelse, så man er tvunget til at blive under dynen, når solen stikker frem og temperaturen bliver varmere. Den kan sætte en stopper for alt det sjove, sætte os i arbejdsmæssig tilbagegang og være en byrde for hele familien, især hvis smitten spreder sig fra det ene familiemedlem til det andet.

Forkølelse kommer fra en virus, og dem findes der faktisk flere hundrede forskellige af. Fælles for dem alle er, at de angriber slimhinden i næse og i hals, og at de ikke kan bekæmpes med penicillin, som f.eks. er tilfældet med halsbetændelse. Er du ramt af en forkølelse, handler det altså bare om at komme over den.

Forkølelser er mest hyppige i vinterhalvåret, og det handler i høj grad om, at vi opholder os sammen indendørs, hvor virussen har rig mulighed for at sprede sig fra den ene person til den næste, og således er det ikke unormalt at der ligefrem opstår forkølelsesepidemier. Du kan dog selv gøre dit for ikke at blive en del af statistikken.

Få hjælp mod din forkølelse her

Boost dit immunforsvar

Forkølelsen er ond og fungerer faktisk sådan, at den helst sparker til dem, der allerede ligger ned, så vil du øge chancerne for en forkølelsesfri vinter, gælder det om at være på toppen og have et godt immunforsvar.

Lever du efter en sund diæt med masser af grønt, fed fisk og fuldkorn, er du godt på vej til at opbygge et sundt immunforsvar. Sørger du yderligere for at holde en god søvnrutine, er du endnu bedre rustet, da søvn er en af de allervigtigste faktorer i forhold til vores sundhed. Herudover skal du ikke glemme, at en stressfri hverdag, sex, træning i moderate mængder samt socialt samvær med venner og familie kan give sundheden et ekstra skub i den rigtige retning.

Undgå andres bakterier

Som mennesker er vi sociale væsener, og vi vil gerne komme hinanden ved, men er der en forkølelsesvirus i omløb, kan det godt være, du skal være særlig opmærksom på, hvor meget nærkontakt der er mellem dig og dem omkring dig. Sørg derfor for at have en god håndhygiejne, og vask hellere hænder en gang for meget end en gang for lidt.

Vær opmærksom på, hvad du rører ved i løbet af dagen og lav gerne din egen mad, så du ikke behøver at bekymre dig om andres køkkenhygiejne og bakterier. Herudover skal du selvfølgelig være opmærksom på, at du ikke deler næsespray, tandbørste og lignende med andre, ligesom delehåndklæder heller ikke er optimalt, hvis du gerne vil undgå en forkølelse.

Kom udenfor

D-vitamin spiller en vigtig rolle i forhold til dit immunforsvar, og du får det bedst ved at opholde dig udendørs i dagtimerne, hvor der er sollys, men du kan naturligvis også supplere op med kosttilskud.

Der er dog flere grunde til at komme udendørs. Frisk luft er generelt godt for både krop og psyke, og når du opholder dig udendørs, kan du også bedre undgå at blive ”fanget” af virussen, som er væsentlig lettere at blive angrebet af, hvis du opholder dig indendørs i mindre rum.

Sov godt

Søvn er yderst vigtigt for at opretholde et stærkt immunforsvar, og får du under syv timers søvn, har du langt større risiko for at blive smittet med forkølelse eller influenza. For at skabe den bedst mulige søvnrutine, bør du gå i seng og stå op på samme tid hver dag.

Har du svært ved at sove om aftenen, er det en god idé at geare ned til søvnen ved at slukke for computer, tv og telefon en time før du skal sove, så kroppen er mentalt indstillet på at sove. Ligesom søvn er godt for at opretholde et stærkt immunforsvar, spiller søvnen også en vigtig rolle, når du skal komme dig over en forkølelse.

Læs produktinformation om Otrivin her

Flere annoncer