Annonce
19/12-17 11:49; Opdateret: 16/01-18 12:38

Derfor er det bedst at trække vejret gennem næsenDerfor er det bedst at trække vejret gennem næsen

Hvis du trækker vejret gennem næsen, gør du dig selv en tjeneste. Ikke nok med at luften filtreres, varmes op og fugtes, så får du også mere ilt til cellerne og kan præstere bedre.

storybild

Det har mange positive indvirkninger, hvis du trækker vejret gennem næsen. Arkivfoto: Scanpix

Det sker helt af sig selv, og det er ikke noget, vi bruger så meget tid på at tænke over – før det bliver svært. Vi trækker vejret ca. 20.000 gange i døgnet, og ikke nok med, at det får hjertet til at slå, så er vejrtrækningen også en af de processer, der fodrer cellerne og holder kroppen kørende.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du trækker vejret. Ganske vist kommer der luft til lungerne, uanset om du trækker vejret gennem munden eller næsen, men der er visse fordele ved at lukke munden og lade luften tage den lange vej gennem næsens mange kroge, før den ender i lungerne.

Læs her, hvordan du frit kan trække vejret gennem næsen

Ren luft
Den nemme vej til iltindtagelse er at åbne munden på vid gab og bare suge til sig, men når du gør det, kan du faktisk risikere at få meget mere end ren luft med. For mens munden er genial og ganske nødvendig, når du spiser, så har den ikke noget filter, der forfiner den luft, der ryger ned i lungerne.

Trækker du derimod vejret gennem næsen, bliver luften både opvarmet og fugtet, inden den når lungerne, og de fine hår i næsen samt den lange snørklede vej fra næse til lunger sikrer, at partikler sorteres fra, inden de rammer lungerne. Men næsen fungerer ikke bare som et filter. Ved at trække vejret gennem næsen får du også en dybere vejrtrækning, hvilket skyldes, at der er sammenhæng mellem den indre del af næsen og det selvstyrende nervesystem, som stimulerer et roligere åndedræt.

Ilt til blodet
En ekstra bonus i forhold til at trække vejret gennem næsen er, at der i næsen dannes et stof, der hedder nitrogenoxid, som ryger med ned i lungerne, når du trækker vejret. Dette stof udvider blodårerne, sådan at en større mængde blod iltes, og det giver faktisk en 10-15 procent højere iltning af blodet, hvilket ikke bare gavner cellerne, men det kan også være en fordel under sport, hvor du skal yde lidt ekstra.

Når du løber eller dyrker anden hård motion er der altså ekstra store fordele at hente, da du dels kan fremme din præstation, og du dels undgår at få ”beskidt” luft ned i lungerne. Træner du udendørs om vinteren, sikrer du desuden dine lunger mod det kolde luftgys.

Giv plads til luften
Det med at trække vejret gennem næsen er måske lettere sagt end gjort. Særligt når forkølelsessæsonen står for døren. Men selv om forkølelsen raser og selv om du også kan trække vejret gennem munden, så prøv alligevel, om ikke du kan rense næsen og få fri passage til luften.

Hertil kræver det selvfølgelig, at du pudser næsen godt og grundigt, og du kan yderligere hjælpe den stoppede næse på vej ved at anvende næsespray, som reducerer produktionen af slim i næsen og får slimhinderne til at trække sig sammen.

Kan du mestre at trække vejret gennem næsen, mens du er forkølet, bliver forkølelsen nemmere – og fordi du undgår kold og ufiltreret luft direkte i lungerne og desuden får en bedre nattesøvn, er der også stor sandsynlighed for, at du kommer dig over forkølelsen hurtigere.

Undgå en stoppet næse - læs mere her

Flere annoncer