Annonce
02/10-17 15:50; Opdateret: 06/02-18 10:52

5 steder, du IKKE skal komme, hvis du vil undgå  forkølelse5 steder, du IKKE skal komme, hvis du vil undgå forkølelse

De fleste mennesker gambler med forkølelsesskæbnen i hverdagen. Se, hvordan du nemmest muligt undgår at lade dig fange af virussen.

storybild

Mange af os har en indgroet frygt for medmennesker, der nyser og hoster, og næsten lige så mange af os har en idé om, at vi med den rette påklædning kan undgå en forkølelse. Helt så simpelt er verden desværre ikke skruet sammen. For selv om du kan tage dig nogle forholdsregler, kan du ikke fuldt ud gardere dig mod florerende vira, og faktisk forholder det sig sådan, at vira primært overføres gennem hånd til hånd-kontakt med sekundær overførsel til slimhinder i mund, næse eller øjne. D

et vil sige, at du i højere grad skal frygte de hænder, der har ført indkøbsvognen før dig, end du skal bekymre dig om din kollegas nys og hoste. Og hvad det varme tøj angår, så kan det næppe skade. At du ikke går rundt og fryser kan måske gøre dig mindre modtagelig over for en virus, men du kan ikke med sikkerhed undgå den, hvis først den har fundet vej til dine slimhinder.

Du bør selvfølgelig altid være opmærksom og holde god håndhygiejne, men nogle steder er risikoen for at komme i berøring med en forkølelsesvirus måske lidt større end andre steder. Disse tilfælde kigger vi nærmere på her.

Læs mere om hvordan du bekæmper en forkølelsesvirus her

Træningscentret

Det flyder så at sige med kropsvæsker i træningscentret, og du skal ikke benytte ret mange forskellige maskiner, før du risikerer at komme i kontakt med en virus. Du kan sikre dig selv bedst muligt ved at sprøjte maskinerne af inden brug, medbringe dit eget håndklæde og vaske hænder løbende under træningen. Alternativt kan du flytte træningen udendørs, hvor du ikke på samme måde kommer i nærkontakt med andre mennesker. Men klæd dig godt på, så du kan holde varmen. En krop der fryser er nemlig guf for forkølelsesvira.

Daginstitutionen

Små børn bliver forkølede dobbelt så ofte som voksne, og dit barns daginstitution er intet mindre end en tikkende forkølelsesbombe, når der er en virus i omløb. Børn er sjældent bange for nærkontakt, så du kan godt regne med at en eventuel virus får lov at sprede sig, hvis først den har fundet vej til institutionen. Sørg for at vaske dine egne såvel som dit barns hænder, når I ankommer til og skal til at forlade vuggestuen eller børnehaven og gør det samme, når I kommer hjem. Det kan være svært at forhindre barnet i at blive forkølet, men med en god hygiejne kan du måske redde dig selv.

Dankortterminalen

Det er ganske sjældent folk vasker hænder, umiddelbart inden de taster koden til Dankortet i supermarkedet. Inden hænderne når til Dankortterminalen, har de måske holdt godt fast på en indkøbskurv, ligesom de måske også har været i berøring med et håndtag eller to til diverse kølemontrer i supermarkedet. En virus er kun smittefarlig i omkring to timer efter den har forladt kroppen, men der kan til gengæld gå mange folk gennem supermarkedet i løbet af to timer. Alt du kan gøre er at være opmærksom og vaske dine hænder, når du kommer hjem. I mellemtiden kan du tænke over ikke at berøre mund, næse eller øjne, hvor virussen kan sætte sig.

Sociale arrangementer

Det lyder kedeligt, men er du til sociale arrangementer, hvor der skal gives hånd, kram eller kindkys, bør du være opmærksom på, at nærkontakten kan resultere i, at en virus deles mellem venner og bekendte – selv om set-uppet umiddelbart ser rent og pænt ud. Faktisk forholder det sig sådan, at en tredjedel af de smittede ikke udviser symptomer, og derfor kan du ikke med sikkerhed vide, hvem du skal være på vagt over for. Det bedste du kan gøre er at vaske hænder med jævne mellemrum, så du for så vidt muligt holder dit eget territorium rent. Efter håndvask kan du med fordel tørre hænderne i et stykke papir frem for håndklædet, der har været i berøring med hele festen.

Delenæsesprayen

Det kan virke fornuftigt at lade hele familien dele en næsespray frem for at investere i flere af slagsen, men det er rent faktisk aldeles uforsigtigt. Næsesprayen kommer i den grad i berøring med næsens slimhinder, og deles den mellem flere personer, er der stor sandsynlighed for, at smitten vil videreføres. En næsespray til hvert familiemedlem er en rigtig god investering I kan gøre, når forkølelsen hersker.

Flere annoncer