Annonce
30/10-17 11:05; Opdateret: 04/12-17 15:26

Hvis du har disse symptomer, så skal du gå til lægeHvis du har disse symptomer, så skal du gå til læge

Er det bihulerne den er gal med, eller er det bare en forkølelse, der hænger over hovedet på dig? Spot symptomerne og bliv klogere på, hvornår du skal gå til lægen.

storybild

Kan du kende forskel på en "simpel" forkølelse og bihulebetændelse? Og ved du, hvornår du skal gå til lægen? Læs videre, og find ud af det. Foto: Scanpix

Det er snart sæson for stoppede næser, papirlommetørklæder, nys og næsespray. Men har du tænkt over, om din stoppede næse er et lægebesøg værd, eller om tiden blot skal læge alle sår?

Der er forskel på sygdomme og stoppede næser, og dermed kan der også være forskel på, hvordan du skal gribe det an, når næsen stopper til. Ofte kan du klare sygdommen på egen hånd, men i nogle tilfælde er der behov for antibiotika, og det kræver selvsagt et besøg hos lægen.

Læs mere om, hvordan du bekæmper forkølelse her

Bihulebetændelse eller bare forkølet?
Det er særligt i vinterhalvåret, du rammes af sygdom, og så ofte som 2-4 gange årligt kan du forvente at blive forkølet, mens influenza og halsbetændelse, der også kan give stoppet næse, rammer langt sjældnere. Og så er der bihulebetændelsen, som byder på mange af forkølelsens onder – blot i langt værre grad.

En forkølelse kan føles slem, med symptomer som stoppet næse, alment ubehag og træthed, og da den skyldes en virus, er der ikke meget hjælp at hente ved et lægebesøg. En bihulebetændelse kommer oftest pga en forkølelse, hvor næsen har været stoppet og afløbet i bihulerne har været blokeret. Bihulebetændelsen vil føles langt værre end en forkølelse, da den i højere grad lægger pres på kraniet, og fordi den er så smertefuld vil den også være nem at spotte, hvis du tidligere har været ramt.

Hvornår skal jeg gå til lægen?
Er du blot forkølet, er der ingen grund til at gå til lægen. I stedet kan næsespray, saltvandsspray og evt. sugetabletter komme dig til hjælp. Har du en mistanke om, at du er ramt af bihulebetændelse, bør du opsøge læge, da lægen kan vurdere, om din bihulebetændelse vil gå over af sig selv, eller om du har brug for en penicillinkur. Ofte vil feber kunne indikere, hvor slemt det står til, så tag altid din temperatur, inden du kontakter lægen.

Sådan spotter du forkølelsen:
- Næsen er stoppet og du pudser næse flere gange dagligt.
- Du har ikke feber.
- Du har ingen eller lette smerter omkring bihulerne.
- Du kan klare dagligdagsting (selv om du nok foretrækker at ligge i sengen)
- Du mærker symptomerne relativt jævnt i begge sider af ansigtet.

Sådan spotter du bihulebetændelsen:
- Du har smerter over øjnene, ved kinderne og måske omkring kæberne og ved overkæben.
- Smerterne forværres, når du læner dig fremover.
- Din lugte- og smagssans har ændret sig.
- Dit slim er sejt og ildelugtende.
- Du har feber (du kan dog også have bihulebetændelse uden feber)
- Den ene side er mere medtaget end den anden.
- Du har for nylig været ramt af forkølelse.

Flere annoncer