Annonce
18/10-17 09:47; Opdateret: 30/10-17 09:03

Undgå forkølelse: 6 råd til et stærkere immunforsvarUndgå forkølelse: 6 råd til et stærkere immunforsvar

Dit immunforsvar er din krops værn mod sygdom. Med ganske enkle tiltag kan du styrke dit immunforsvar, så du er bedre rustet, når forkølelsesepidemien hærger.

storybild

Der bliver talt meget om det, særligt når forkølelse og influenza er i omløb, men alligevel er det langt fra alle, der ved hvad det er, og hvad det gør godt for.

Immunforsvaret er kroppens eget forsvarssystem – en beskyttende hær, der sikrer, at fjenden holdes på afstand, hvis ellers forsvarssystemet virker efter hensigten. Det er de hvide blodceller, der udgør størstedelen af immunforsvaret, og det er disse, der bekæmper uvelkomne vira eller bakterier, og dermed også dem, der søger at beskytte dig mod bl.a. forkølelse, som de fleste voksne oplever to til fire gange årligt, mens mindre børn oplever det dobbelt så mange gange.

Mens et stærkt immunforsvar gør dig modstandsdygtig og ruster dig mod angreb fra eksempelvis vira, vil et svækket immunforsvar hurtigere kapitulere og give bakterier og vira bedre betingelser. Bliver du ofte syg, bør du måske se din livsstil efter i sømmene, for det er faktisk ikke så meget, der skal til, hvis du vil give din krop bedre forudsætninger for at gå i kamp, når forkølelsesvirussen hærger.

Læs mere om hvordan du bekæmper forkølelsesvirussen her

Sov godt og stress af

At opbygge et sundt immunforsvar er slet ikke værst. For noget af det bedste du kan gøre for dig selv er at slappe af – og ikke mindst bør du sikre dig minimum syv timers søvn hver nat, da det er om natten, din krop får lov at genopbygge sig selv og her nye celler får mulighed for at indgå i immunforsvaret.

Men søvn er ikke nok. Du bør også så vidt muligt leve et stressfrit hverdagsliv, da en stresset krop udsender stresshormonet kortisol, som virker nedbrydende på immunforsvaret. Drop mailkorrespondancerne i aftentimerne og nyd en stille stund med meditation eller god musik. Så er du godt på vej til et sundere liv og styrket immunforsvar.

Rør dig

Motion styrker din krop og er således også medvirkende til et stærkere immunforsvar. Hertil spiller motion bl.a. ind på din nattesøvn, som forbedres og motion kan desuden også være medvirkende til at forebygge stress. Dog skal du huske at dosere din motion, så den passer til dig. Kører du dig selv for hårdt i træningscentret, kan det svække immunforsvaret periodisk, ligesom en stresset person, der dyrker hård motion kan blive mere stresset.

Spis sundt

Sørg for at spise varieret og vitaminrigt, da vitaminer indgår i opbygningen af kroppens immunforsvar. Flere forskere slår fast, at der ikke findes én særlig fødevare, der skaber magi for immunforsvaret, men at det derimod er vigtigt at spise en gennemgående sund kost, bl.a. med mange grøntsager, fisk og grove kornprodukter. Sukker og forarbejdet mad kan til gengæld have en uhensigtsmæssig effekt på immunforsvaret, så hold igen med fredagsslikket og skift det ud med grøntsagsstænger i stedet.

Drop cigaretter og alkohol

Rygning er gift mod immunforsvaret, men ikke nok med det, så kan rygning også bevirke, at slimhinderne i næsen bliver mere sårbare, hvorved en virus lettere får ram på dig. Alkohol har en dårlig effekt på organerne, bl.a. leveren, og kan derfor være medvirkende til at kroppen – og dermed også immunforsvaret – ikke fungerer helt optimalt.

Få D-vitamin

Det er bare med at komme ud i solen – af mange årsager. Én årsag er, at det er her du samler allermest D-vitamin, som er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til et sundt immunforsvar. Mangler du D-vitamin kan du nemt blive mere modtagelig over for en række sygdomme, og har du hverken solskin i radaren eller en solferie i vente, kan det derfor anbefales, at du supplerer med kosttilskud.

Vask hænder

Det lyder utroligt, men en god håndhygiejne kan faktisk sætte sit præg på immunforsvaret. Årsagen er, at du ikke udsættes for så mange smittefarer, når hænderne er rene, og dit immunforsvar behøver altså ikke være på konstant arbejde. I stedet kan det restituere og samle kræfter til det tidspunkt, hvor virus eller bakterier for alvor rammer.

Flere annoncer