Annonce
31/10-17 10:58; Opdateret: 17/11-17 11:10

Få 6 gode råd til et godt arbejdsliv med psoriasisFå 6 gode råd til et godt arbejdsliv med psoriasis

Arbejdslivet kan for nogle med psoriasis være en udfordring, og der kan være behov for ekstra sygedage til behandling. Find her gode råd til, hvordan du får et godt arbejdsliv med psoriasis.

storybild

Hvis du har psoriasisgigt, skal du være opmærksom på, hvilken branche du vælger at arbejde i, så du ikke slider for meget på dine led og skal tage for mange sygedage for at blive behandlet. Arkivfoto: Scanpix

En dansk undersøgelse foretaget af Novartis viser, at over halvdelen af de adspurgte med moderat til svær psoriasis føler, at psoriasis har indflydelse på deres arbejdsliv for eksempel ved, at de ikke føler sig fuldt produktive.

Heldigvis har man som psoriasispatient mulighed for at gøre livet med sygdommen på arbejdspladsen lidt nemmere, og det kan sagtens betale sig at tjekke mulighederne, ikke mindst hvis sygdommen forværres. For nogle psoriasispatienter kan det være nødvendigt at være sygemeldt i en længere periode, f.eks. pga. behandling

Læs mere om psoriasis på www.styrpaapsoriasis.dk.

Vi har samlet de vigtigste råd her:

Del det med dine kollegaer
Der er mange fordele i at dele viden om din sygdom med kollegerne. Du gør ikke sygdommen til et tabu, som der kan være misforståelser omkring, og det giver forståelse for, at der kan være flere fraværsdage end normalt.

Vær beredt
Sørg for at gøre hverdagen på arbejdspladsen lettere med nogle praktiske tiltag. Hav f.eks. altid et reservelager af creme liggende, som du kan smøre dig med. Er du hårdere ramt, kan du måske alliere dig med en god og forstående kollega, som kan hjælpe, hvis der er behov for hjælp til forskellige opgaver.

Pas på skiftende arbejdstider
Skiftende arbejdstider eller aften- og natarbejde påvirker døgnrytmen. Man skal også være opmærksom på, at et job, hvor man konstant er udsat for et tidspres, kan medvirke til stress og dermed påvirke psoriasis negativt. Nogle arbejdspladser kan også være dårlige for sygdommen pga. de stressende arbejdsvilkår – det kan f.eks. være jobs med et højt stressniveau fx som kok eller tjener.

Jobsamtalen
Har man så meget psoriasis, at det kræver behandling i arbejdstiden, kan det være en god idé at fortælle om sin sygdom ved en jobsamtale og orientere om muligheden for en §56-aftale. Med sådan en aftale kan arbejdsgiveren få refusion for de fraværsdage, der kan forventes at være i forbindelse med sygdommen. Tal evt. med din fagforening om dette.

Pas på arbejde, der slider huden
Hvis du har psoriasis på hænder og arme, er det en god idé at gå uden om arbejde, hvor hænderne ofte er i berøring med vand eller andre væsker. Det kan f.eks. være som frisør eller automekaniker. Man kan dog mindske problemet ved at bruge handsker og fugtighedscremer under arbejdet.

Vær opmærksom på valg af branche
Et job i levnedsmiddelbranchen eller plejesektoren kan give problemer i forhold til psoriasis, især hvis man har udslæt på hænder og negle. Har man psoriasis på fødderne kan det til gengæld give problemer at stå op en hel dag, og derfor er jobbet i en butik heller ikke altid det bedste valg.

Læs mere om psoriasis på www.styrpaapsoriasis.dk.

Læs mere om dine rettigheder: https://www.psoriasis.dk/lev-med-psoriasis/arbejde-og-karriere/rettigheder-paa-arbejdsmarkedet