Annonce
31/10-17 10:57; Opdateret: 17/11-17 11:10

Pas på din psoriasis i kuldenPas på din psoriasis i kulden

Det er ofte i efteråret, at psoriasissymptomerne begynder at blusse op i takt med at temperaturen falder

storybild

Foto: Scanpix

Vinteren nærmer sig, og mens der bliver færre og færre solskinstimer, begynder huden for mange psoriasispatienter at vise tegn på, at vi er ved at nå den mørkeste tid på året.

Mange personer med psoriasis oplever nemlig, at sommerens flere solskinstimer og højere luftfugtighed har gavnlig effekt på hudsygdommen. Men når efteråret sætter ind, begynder huden at blive tør, og mange oplever forværring af deres psoriasis.
Som psoriasispatient kan man desuden se frem til en lang periode, hvor man ofte skal smøre sin hud dagligt og eventuelt gå til diverse behandlinger, og det kan også påvirke humøret.

Læs mere om psoriasis på www.styrpaapsoriasis.dk.

Lægen er din ven
Det er dog ikke altid nok at være beredt. Når kulden kommer, og de første røde pletter begynder at vise sig, eller man får forværring i sin psoriasis, kan det være en god idé at kontakte lægen. For din egen læge kan nemlig ordinere dig en lokalbehandling med cremer og salver indeholdende steroid og eventuelt også et D-vitaminlignende stof. Hvis de benyttes korrekt, kan det være en god og sikker behandling, men det er dog ikke altid nok, og nogle gange vil det være nødvendigt, at din egen læge henviser til en privatpraktiserende hudlæge eller til en hudafdeling.

Her kan det komme på tale at give lysbehandling. Dette sker i specielle solarie-lignende kabiner, hvor man behandler med ultraviolette stråler i form af UVB-stråler eller i nogle tilfælde UVA-stråler i kombination med medicinsk behandling. Sidstnævnte behandling kaldes PUVA.

Hvis det vurderes, at du har moderat til svær psoriasis, kan systemisk behandling også være en hjælp. I modsætning til lokalbehandling, der kun virker på de angrebne områder, påvirker systemisk behandling hele kroppen, idet du indtager tabletter, kapsler eller injektioner.

Hvis disse behandlinger ikke har den ønskede effekt kan lægen også vælge at give dig biologisk behandling. Biologisk behandling virker ligesom den systemiske behandling på hele kroppen og gives som injektioner med medicin, der bekæmper de stoffer, som findes i forhøjede mængder hos folk med psoriasis.

I nogle tilfælde kan det endvidere være, at lægen vurderer, at det er nødvendigt, at man bliver indlagt på en sengeafdeling til intensiveret behandling. Og derudover kan lægen i udvalgte og særlige tilfælde vælge at indstille én til klimabehandling i fx Israel, hvor behandlingen består af en kombination af sollys og saltvandsbade.