Annonce
02/11-17 09:22; Opdateret: 17/11-17 11:09

Psoriasisgigt rev tæppet væk under Rikke – men et særligt fællesskab reddede hendePsoriasisgigt rev tæppet væk under Rikke – men et særligt fællesskab reddede hende

Rikke fandt fællesskabet med FNUG – ForeningeN af Unge med Gigt – efter hun var blevet diagnosticeret med psoriasis og psoriasisgigt, og det ændrede hendes liv.

storybild

Foto: Scanpix

Rikke var en ganske almindelig studerende med egen bolig og studiejob, da hendes liv ændrede sig drastisk i 2011.

Gennem mange år havde den 22-årige studerendes hud været tør, men det slog hun hen som eksem, som hun brugte fugtighedscremer imod. Drys og skæl skjulte hun med lyst tøj og en rask rystetur. Ligesom hun var vant til.

Men langsomt ændrede det sig. Hendes krop ville ikke samarbejde, og hun droppede at spille badminton, som hun ellers havde spillet i mange år. Hendes krop blev mere og mere stiv, hun begyndte at få smerter, og undersøgelser viste så i 2011, at hun havde psoriasis og psoriasisgigt. Med et var smerter og krykker en del af hendes liv, som nu var helt forandret:

Læs mere om psoriasis på www.styrpaapsoriasis.dk.

Jeg var droppet ud af mit studie på CBS, og der var ikke mulighed for at starte igen. Jeg måtte flytte hjem til min mor, for jeg kunne ikke klare mig selv. Jeg blev også fyret fra mit studiejob og var nu underlagt sygedagpengereglerne. I det hele taget var livet ikke særlig fedt eller sjovt,« husker Rikke om den mørke periode i sit liv.

Vendepunkt
Rikke følte sig også ensom med sygdommen og tænkte, at det gav mening at finde andre, som var i samme situation som hende selv. I første omgang var de fleste tilbud, hun fandt, rettet mod gigtramte ældre, så reklamer for stolelifte og hybenpulver til aktive ældre fyldte en del, når hun konsulterede 'Doktor Google'.

»Stædig som jeg er, søgte jeg dybere og faldt pludselig over en forening for unge med gigt – og halleluja: Jeg er ikke den eneste under 70 år, der har sådan en sygdom. FNUG – ForeningeN af Unge med Gigt – havde heldigvis et lokalt arrangement tæt på mig kort tid efter, og jeg kom af sted på krykkerne,« husker Rikke, som også fandt ind i Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH.

Der mødte hun en masse andre unge med forskellige handicaps. Og det viste sig at blive et vendepunkt for selvtilliden.

Det nye, gode liv – med psoriasis
Efter nogle måneder, hvor hun boede hjemme hos sin mor, var hun fysisk og mentalt klar til at stå på egne ben igen, så hun flyttede på kollegie og startede på et nyt studie.
»Og bedst som jeg troede, at jeg var dømt til et liv alene – for lad os bare være ærlige, der er ingen mand, der nogensinde ville kunne holde af mig, sådan som jeg så ud med min psoriasis og med alle de smerter, jeg havde – ja, så mødte jeg Tim, som har epilepsi« siger Rikke og fortsætter:

Tim havde ingen interesse i, hvad jeg fejlede, og var ret ligeglad med, at min hud dryssede. Vi var et 'match made in heaven',« fastslår Rikke.

Nu, nogle år senere, er parret gift, har købt hus og har en søn sammen.
»Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle møde mit livs kærlighed til et handicaparrangement. Men jeg fik det bedste ud af en dum situation, og havde det ikke været for min og Tims sygdomme, havde vi måske aldrig mødt hinanden.«

Læs mere om psoriasis på www.styrpaapsoriasis.dk.