Annonce
21/11-17 10:04

Psoriasisgigt: Her er symptomerne, du skal være opmærksom påPsoriasisgigt: Her er symptomerne, du skal være opmærksom på

Det er kun en mindre del af psoriasispatienter, der får psoriasisgigt. Men det kan godt betale sig at tage en tur forbi din praktiserende læge, hvis du mærker nogle af de mest almindelige symptomer.

storybild

Psoriasisgigt sætter sig ofte i ledene. Foto: Scanpix

Psoriasisgigt rammer mellem 10 og 30 pct. af alle, der har psoriasis. Det er vigtigt at være opmærksom på de symptomer, der leder til psoriasisgigt, da du tidligt kan gøre noget ved lidelsen, så den ikke udvikler sig.

Udbruddet starter ofte i 30-40-årsalderen, og symptomerne skyldes en betændelsestilstand i kroppen. Hos de fleste starter sygdommen med udbrud af psoriasis, men det forekommer dog også, at gigten opstår først, og psoriasis kommer til senere. Symptomerne kan minde om leddegigt eller rygsøjlegigt, selvom sygdommene er forskellige. Ofte bryder psoriasisgigt ud i en periode, hvor man er stresset, men den præcise årsag til sygdommen kender man ikke.

Læs mere om psoriasis her

Mange symptomer
Hvis du mærker, at leddene føles hævede eller stive med ømhed og/eller smerte, kan det være tegn på psoriasisgigt. Syv ud af ti patienter med psoriasisgigt oplever, at et eller flere led rammes af gigten, og i de fleste tilfælde er det fingerleddene, der angribes først. Det mest udbredte symptom er dog forandringer på neglene, som også kaldes neglepsoriasis. Symptomerne kommer i form af f.eks. prikker, striber eller hvidlig/gullig misfarvning, og neglene kan løsne sig eller blive tykkere end normalt. Langt de fleste patienter med psoriasisgigt, nemlig omkring 80 pct., oplever disse negleforandringer.

Endnu et velkendt symptom kan være såkaldt ‘steril øjenbetændelse’, som er tilbagevendende smertende og røde øjne, og endelig er følelsen af stivhed i rygsøjlen og besvær med at bevæge ryggen er relativt udbredte symptomer.

Gå til lægen hurtigt
Det vigtigste, hvis du får et eller flere af de ovenstående symptomer, er at komme hurtigt i behandling. Din læge vil bl.a. se efter typiske led- og hudforandringer og tage blodprøver, som kan give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om psoriasisgigt eller en anden gigtsygdom.

Når du er kommet i behandling, kan gigten i mange tilfælde bremses, men det er meget forskelligt, hvordan sygdommen udvikler sig med tiden. Grunden til, at det er vigtigt at blive behandlet hurtigt, er, at psoriasisgigt langsomt nedbryder leddene, og når de først er brudt ned, kan de ikke genopbygges.

Selvom gigten oftest rammer fingre og tæer, så forekommer den også i håndled, ankler, ryg, knæ, bækken og hofter. Albuerne, skuldrene og halsen kan også være ramt. Ofte er det led, der tidligere har været udsat for en skade, som bliver angrebet.