Annonce
23/08-17 10:00; Opdateret: 23/08-17 10:31

3 \3 "hemmelige" metoder, du ikke vidste CIA har benyttet

Næsten alt i CIA er tophemmeligt, men nogle af de historier, der gennem tiden er blevet afsløret, bekræfter, at CIA er villig til at bruge ekstreme midler.

storybild

CIA er navnet på USAs hemmelige efterretningstjeneste. Tjenestens arbejde går for det meste stille for sig – for CIA opererer i yderste hemmelighed – men som sikkerhedstjeneste i et af verdens mægtigste lande er det ikke småting, der foregår bag kulisserne.

De ubekræftede historier om CIA er mange, og den ene lyder ofte mere vild end den anden. Tjenesten er bla. ofte anklaget for at kigge og lytte med på vores mobiltelefoner og gennem vores smart-tv – decideret overvågning foretaget uden tilladelse. På samme måde er der historier om, at USAs konsulat i Frankfurt i virkeligheden er en hackerbase for CIA, ligesom at hele den øverste etage på USAs ambassade i Stockholm består af CIA-agenter, der angiveligt overvåger potentiel terroraktivitet i Skandinavien – ligeledes uden tilladelse.

Alt sammen er det dog mere eller mindre ubekræftede anklager og rygter. Og spørger man CIA, får man intet svar. Der har altid været lukket – selv når bølgerne går højest.

Men der er dog nogle historier, der gennem tiden er sluppet ud – og de viser noget af det vilde, hemmelige liv som CIA-ansat.

Her er 3 eksempler på CIAs vilde metoder:

Med diktator på lønningslisten

Manuel Noriega var navnet på en general i det mellemamerikanske land Panama. Gennem mange år var han – ifølge blandt andre den engelske avis Independent – informant for CIA, som også støttede hans vej mod den politiske top. Efter et kup i 1968, som Noriega førte an i, blev han leder af den militære efterretningstjeneste. Samtidigt tjente han oceaner af penge på at smugle narkotika i et kartel, der trak et spor af død efter sig – men det så CIA gennem fingre med, bl.a. fordi Manuel Noriegas soldater støttede CIAs hemmelige operationer i Mellemamerika.
Noriega døde 29. maj 2017.

CIAs hemmelige fangetransporter

CIAs hemmelige fangeprogram blev oprettet i 1995 og blev voldsomt intensiveret efter terrorangrebet på World Trade Center i USA i 2001. Fangeprogrammet er bl.a. blevet afsløret af Politiken og DR i Danmark, og går i sin enkelthed ud på at bortføre fanger til hemmelige CIA-fængsler, hvor fangerne kan blive afhørt under tortur.

Danmark blev således indirekte involveret i tortur, da optegnelser viser, at disse fly ofte er mellemlandet i bl.a. Grønland. Den danske regering har nægtet kendskab til disse fangeprogrammer – ligesom de fleste andre europæiske regeringer i øvrigt har gjort.

Barry Seal arbejdede for CIA, men hans metoder var ikke lige frem lovlydige. Se Tom Cruise i rollen som Barry Seal i den biograf aktuelle film "American Made".

Historien om Barry Seal

Barry Seal var en amerikansk pilot, som CIA rekrutterede i 1980erne. Barry Seal levede i forvejen et vanvittigt liv, hvor han smuglede narko på halsbrækkende flyvninger fra Columbia til USA. Det liv blev kun mere vanvittigt, da CIA rekrutterede ham i 1983. CIA så et stort potentiale i Barry Seal, fordi han kunne hjælpe i kampen mod de colombianske narkobaroner, der på det tidspunkt spredte død og ødelæggelse i et blodigt spor fra Colombia og hele vejen til USA, hvor hovedparten af narkoen blev afsat.

Den store amerikanske avis Philadelphia Inquirer har siden beskrevet Barry Seal som ”det vigtigste vidne i historien om USAs kamp mod narkokriminalitet.”

Dramaet kommer som biograffilm med premiere 24. august, hvor Tom Cruise spiller hovedrollen som Barry Seal, der lever et helt og aldeles ualmindeligt liv som pilot for Sydamerikas narkokarteller og som agent for USAs myndigheder.'

Reservér dine billetter her

Se en trailer af filmen her:

Flere annoncer