Annonce
29/05-17 00:01; Opdateret: 18/07-17 12:57

9 mystiske ting, du nok ikke vidste om mumier9 mystiske ting, du nok ikke vidste om mumier

Forskere finder stadig nye mumier rundt omkring i verden, og de er stadig lige mystiske. Her er 9 ting, du måske ikke ved om mumier.

storybild

Arkivfoto Scanpix

De har fascineret i tusindvis af år og gør det stadig. Mumierne. Og bare ordet får det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Men der er mange flere ting, som man ikke umiddelbart ved om mumier. Vi har samlet ni af dem her.

Læs om en moderne filmatisering af mumier her

Der findes to slags mumier.

Den ene slags er menneskeskabt: Det er dem, som vi kender fra bl.a. Egypten. Den anden slags er spontant mumificeret - det er f.eks. Tollund- eller Grauballemanden. De er endt som intakte på grund af vejrforhold eller lignende.

Verdens bedst bevarede mumier stammer ikke fra Egypten, men fra Kina.

Den intense hede og det salte sand har udtørret ligene og sørget for, at både hud, hår og endda tøjets farver er velbevaret.

Hjertet var helligt, når en egypter blev mumificeret.

Alt andet blev fjernet fra kroppen. Også hjernen, der blev fjernet med en lang krog via næseborene. Det eneste organ, som ikke blev fjernet, var hjertet, som egypterne betragtede som sjælens sæde.

Det er stadig muligt at blive mumificeret.

I USA koster det fra 450.000 kr. at blive til en ægte mumie. Prisen er uden en sarkofag (kiste).

Egypten er langt fra eneste sted i verden, hvor der er mumier.

Alene i Europa er der fundet menneskeskabte mumier i Italien, Tjekkiet, Ungarn og på de Kanariske Øer.

Det tog egypterne op til 70 dage at balsamere et lig.

I Egypten var det helt almindeligt, at også de riges kæledyr blev mumificeret. Der er fundet mumier af f.eks. katte, sjakaler, bavianer, heste, fisk, krokodiller, slanger og en løve.

Verdens mest kendte mumie er nok Tutankhamon.

Han var Farao - svarende til konge - af Egypten, fra han var 10 år. Men han døde allerede som 19-årig. DNA-undersøgelser har siden vist, at hans forældre var søskende.

Verdens ældste mumier stammer fra Chile, og de er mere end 7.000 år gamle.

Det er mere end det dobbelte af de mumier, vi kender fra Egypten. Men de chilenske mumier er langsomt ved at blive til sort slim pga. stigende fugtighed, og forskerne har ingen løsning på problemet.

Det er ikke helt løgn, når der i film bliver henvist til eder og forbandelser med mumier.

Ofte blev mumierne begravet med så mange værdier, at der blev lavet en forbandelse over alle, som tillod sig at rode med graven.

Tom Cruise er en af hovedrollerne i den nye interpretation af "The Mummy"

Vil du se flere mumier, skal du se med, når Tom Cruise falder over en antik grav i jagten på terrorister. Terroristerne er døde på mystisk vis, da han dukker op, og pludselig er han midt i et drama, som han nok skulle have undgået. En flere tusind år gammel egyptisk dronning vækkes til live, og hun vil ikke verden noget godt. Hvor skidt det går, kan man se i actionfilmen The Mummy, som har premiere den 8. juni.

Foruden Tom Cruise kan man også opleve Oscar®-vinderen Russell Crowe (“Gladiator”). Bag kameraet finder man instruktør/producer Alex Kurtzman og producer Chris Morgan, som har stået bag nogle af de mest succesrige filmserier igennem årene.

Læs mere om filmen og køb billetter til The Mummy her

Se traileren her: