Annonce
14/11-17 08:01; Opdateret: 14/12-17 09:44

Vær forberedt: 8 ting, der kan redde dig og din bil om vinterenVær forberedt: 8 ting, der kan redde dig og din bil om vinteren

En bil, der ikke er gjort klar til vintermånederne, kan koste dig dyrt i det lange løb.

storybild

Foto: Scanpix

Vinteren er over os. Dagene er allerede kortere, vinterjakkerne er fundet frem og den første frost har ramt landet. Det er den årlige cyklus, vi er vant til, og på samme måde bør vores biler også gøres klar til de kolde stunder.

Det gør f.eks. Rene Lang, som er konceptchef for autoværkstedskæden AutoPartner. Hvert år til oktober bliver bilen gjort klar til vinterens strabadser, og det er der en god grund til.

»Vinteren er barsk ved låse, gummilister og alt andet, der skal holde tæt. Hvis dine gummilister fryser til, risikerer du, at tætningslisterne bliver ødelagt,« siger Rene Lang.

AutoPartner anbefaler også at gå lygterne på bilen efter, inden den helt mørke tid indtræder, ligesom det er vigtigt at få vinterdæk på bilen. Men det er der alligevel en stor del af danskerne, som ikke får gjort.

De fleste ved, at temperaturen herhjemme er utilregnelig. En god huskeregel er, at hvis du er begyndt at bruge det store overtøj, så skal du nok også have vinterdæk på bilen. Enkelt sagt, så skal du klæde din bil på til vinteren, når du klæder dig selv på til vinteren,« fastslår Rene Lang.

Få flere tips og gode råd om din bil fra AutoPartner her

via GIPHY

Koldt vejr er hårdt for batteriet
Mange biler har i dag centrallåse, men de hjælper som regel ikke meget, hvis der ikke er strøm på bilen. Det kan meget vel ske i hård frost, hvor batteriet kan blive voldsomt udfordret.

»Folk glemmer ofte, at bilen starter hver gang i godt vejr. Men når det er koldt og frosten sætter ind, så falder ydelsen på batteriet, og det kan give problemer,« siger Rene Lang.

Selv helt nye biler kan få problemer, for der er meget elektronik i dem, som kræver en vis ydelse af batteriet, før bilen kan startes.

»Hvis du fornemmer, at bilen tøver mere end normalt ved start, så kan du godt forberede dig på, at bilen ikke starter næste gang, hvis der har været frost,« vurderer Rene Lang.

Oftest bliver batteriet ladet op under kørsel, men har man sædevarme, klimaanlæg og lignende tændt, lader batteriet ikke op, da al strøm går til at have udstyret kørende. Løsningen vil være at køre forbi et værksted og få målt ydelsen på batteriet. Hvis den er for lav, kan batteriet muligvis lades op, og ellers er det en god idé at købe et nyt. Det tager kun kort tid at få skiftet på et af AutoPartners værksteder.

Alle vil også mere end én gang opleve, at bilruderne er frosset til. Og så er det miljømæssigt en dårlig idé at tænde for bilen og lade dens aircondition varme bilens ruder op indefra. Løsningen er mere lavpraktisk.

Diskussionen er, om man skal bruge en isskraber eller ej. Jeg foretrækker at være foruden, for den kan ridse ruden kraftigt, og det er ganske bekosteligt at udskifte en forrude på moderne biler. AutoPartner anbefaler en isspray, som man sprøjter på ruden, hvorefter isen bliver opløst. Sammen med en kost er spray en ganske effektiv løsning,« siger Rene Lang og tilføjer at begge dele
naturligvis kan købes hos dit lokale AutoPartner værksted.

Vær forberedt: 8 ting, du skal have med i bilen, når det bliver vinter

Hvis du kører i grøften på en øde, snedækket landevej, er det vigtigt, at du er godt forberedt. Selv om bilen muligvis ikke er kommet noget særligt til, sidder den formentlig urokkeligt fast – og hvis du er ekstra uheldig, kan du ikke engang starte bilens motor.

Mens du venter på hjælp, vil du være glad for at være lidt forberedt hjemmefra, så ventetiden i -10 grader ikke er så ubarmhjertig. Vi guider dig gennem indholdet til en fornuftig nødpakke i bilen.

Hav en sneskovl og ekstra gulvmåtter med, til når bilen går i stå – dine gulvmåtter kan give vejgreb under dine hjul.

Et tæppe skader aldrig. Det fylder ingenting i bilen, og selv om du måske ser sølle ud, når autohjælpen kommer, så forstår han udmærket det valg, du har taget frem for at sidde og fryse i en kold bil. Du kan også få elektriske tæpper, der kan holde dig varm med batterier.

Det er svært at ringe efter hjælp, hvis du ikke har strøm på telefonen. En powerbank er smart at have, hvis du pludselig sidder fast og ikke kan oplade telefonen ved hjælp af bilens batteri.

Varme vanter er ikke at foragte, når du står og skubber til din bil eller skal grave den fri af en snefyldt grøft. Varme støvler og en robust frakke er også gode at have, hvis du ikke kan få varme i bilen.

Lidt energi og noget vand er praktisk at have i bilen. En pakke müslibarer holder længe, fylder ikke meget og koster blot omkring 10 kr., og de kan stille den værste sult og give et godt skud energi, når du er blevet småsulten.

Husk en lommelygte med ekstra batterier – den kan også være god, hvis du skal fange andres opmærksomhed på afstand.

Et reb, som du kan bruge, hvis der er en venlig sjæl, som tilbyder at trække din bil ud af sneen – eller hvis du skal hjælpe andre.

Startkabler er også altid gode at have liggende i bilen. Vinteren kan være ganske ubarmhjertig ved dit batteri.

Naturligvis er der altid mulighed for at medbringe ekstra ting, og afhængig af dine personlige præferencer eller bekymringer kan det være, at du føler behov for at have multiværktøj, snekæder, skiftetøj eller en elektronisk kopvarmer med, så du kan varme suppe eller varm chokolade, mens du sidder i bilen. Mulighederne er mange. Lav en liste over ting, du ved, du kan få behov for, og fyld op i bilen, inden den første vinterstorm tager dig på sengen.

Læs mere om at gøre din bil vinterklar her

Flere annoncer