Annonce
22/03-18 08:00; Opdateret: 09/04-18 11:44

Dette skal du tjekke på din bil mindst én gang om åretDette skal du tjekke på din bil mindst én gang om året

Du bruger det sikkert hver eneste dag, når du tænder for bilen, men de fleste ved ikke, at det også er vigtigt at tjekke op på bilens klimaanlæg.

storybild

Mange tror fejlagtigt, at man bruger mere brændstof med et tændt klimaanlæg. Men man bruger faktisk mere brændstof ved at køre med åbne vinduer i bilen. Arkivfoto: Scanpix

Laveste temperatur er mest effektivt

Ved altid at sætte klimaanlægget til lavest mulige temperatur og regulere blæserens styrke efter behov sikrer du den mest energieffektive måde at køle bilen på. Det skyldes, at de fleste airconditioning-anlæg altid nedkøler luften til ca. tre grader og bagefter genopvarmer luften til den ønskede temperatur. Så ved at skrue op for varmen skal systemet arbejde mere, og du bruger dermed mere brændstof.

Få mere info om aircondition og andre tips hos AutoPartner

Du kan blive syg af dit klimaanlæg

Du skal være særlig opmærksom, hvis der er en dårlig lugt i din bil. Det kan nemlig betyde, at der er skimmelsvamp i dit klimaanlæg. Der kan opstå bakterier i kondensen fra klimaanlægget, og det er særligt i sommervarmen, at skimmelsvampen kan gro. Når skimmelsvampen bliver ført rundt i bilen gennem luften fra dit klimaanlæg, kan det være sundhedsskadeligt. Sørg derfor for at få dit klimaanlæg tjekket, hvis din bil har en lugt, der ikke går væk ved rengøring.

Sparer brændstof i forhold til nedrullede vinduer

Mange er bekymrede for brændstofforbruget, når de kører med et tændt klimaanlæg – og nogle bliver derfor fristet til i stedet at rulle vinduerne ned. Men hvis du vil sikre en behagelig temperatur i bilen, er det langt mere energieffektivt at bruge klimaanlægget end at åbne vinduerne. Det skyldes, at bilens luftmodstand stiger markant, når vinduerne er åbne.

Anlægget virker bedst, når motoren arbejder

Når det bliver varmere, bør du ikke køle bilen ned på forhånd, mens bilen står i tomgang – også selvom det kan være fristende at tænde for klimaanlægget et stykke tid, inden du kører afsted. For anlægget er mest effektivt, mens motoren faktisk arbejder. Er bilen meget varm at sætte sig ind i, kan det anbefales at starte blæseren på fuld styrke, men først når du begynder at køre, og du kan så åbne de bagerste vinduer i 10-20 sekunder. Så blæser al den varme luft ud.


Så vigtigt er indeklimaet i din bil

Et godt klimaanlæg i bilen sikrer ikke kun en behagelig temperatur i al slags vejr. Det sikrer også, at bilen er sundere at opholde sig i - blandt andet fordi der er mindre fugt i en bil med et godt klimaanlæg.

Du kender det sikkert alt for godt: Der er bagende varmt udenfor, og inde i bilen er det endnu værre. Det er nærmest uudholdeligt at sætte sig derind.

Heldigvis går der ikke lang tid, fra du tænder bilens klimaanlæg, til bilen ikke længere føles som en ovn. Men slukker du for anlægget, bliver der hurtigt varmt igen.

Omvendt gælder det om vinteren, hvor en isnende kold bil hurtigt bliver tilpas varm, når klimaanlægget bliver sat i gang.

Derfor er et godt klimaanlæg alfa og omega for, om din bil er behagelig at opholde sig i. Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der bliver påvirket af klimaanlægget. Det gør også luftkvaliteten og fugtigheden i bilen, forklarer René Lang, kædechef hos AutoPartner, som på alle kædens værksteder tilbyder service og vedligehold af klimaanlæg:

Et godt klimaanlæg trækker fugt ud af kabinen og gør den dermed mere behagelig at opholde sig i – både på varme sommerdage, hvor du sveder, og på kolde vinterdage, hvor tøjet kan være fugtigt, når du sætter dig ind i bilen,« siger han.

Effektivt værn mod astma og allergi

Hvis der begynder at lugte fra dit klimaanlæg i bilen, så søg professionel hjælp hos en mekaniker, for så kan det være, der er svamp eller baktiere på spil. Arkivfoto: Scanpix

Det er dog ikke kun komforten, der bliver bedre i en bil med et velfungerende klimaanlæg. Det er også sundere at opholde sig i en bil, hvor luften er mere tør – og det er godt for f.eks. folk med astma og allergi.

via GIPHY

De fleste astmatikere og allergikere kender irritationen i hals, øjne, næse mm., når man er ude at køre en varm forårsdag, og der bliver varslet for høje pollental. Men et filter med en biofunktionel belægning til klimaanlægget kan hjælpe, så forårsdagene ikke bliver helt så slemme, som de plejer. Filteret fra FreciousPlus indeholder denne belægning og forhindrer pollen, støv og andre irriterende partikler i at blive spredt i bilens kabine. Samtidig reducerer den også væksten af bakterier og skimmelsvamp med 98% i bilen, som også kan påvirke indeklimaet og give en grim lugt.

Læs mere om FreciousPlus kabinefiltret her

Klimaanlægget kan også komme til at lugte dårligt, hvis det ikke bliver brugt nok og samtidig efterset og renset indimellem. Der kan nemlig gro bakterier og mug i klimaanlæggets mange kringelkroge – især hvis luften ikke får lov til at flyde frit heri og der i stedet kan ophobe sig fugt,« siger René Lang.

For at sikre dig et godt indeklima i bilen er det vigtigt, at klimaanlægget virker optimalt. Filtre bliver med tiden fyldt med skidt, ligesom kølemiddel langsomt slipper ud af kølesystemet.

Derfor er det vigtigt, at du løbende tilser og får tjekket dit klimaanlæg. For bliver klimaanlægget ikke vedligeholdt, virker det efterhånden dårligere og dårligere.

»Et airconditionanlæg taber ca. otte pct. af sin køleevne om året. Grunden er, at køleanlægget i bilen har en masse samlinger. Samlingerne er ikke hermetisk tætte, og derfor kan der forsvinde kølemiddel, og køleeffekten nedsættes. Hvis der mangler kølemiddel, risikerer du, at kompressoren, der sørger for, at kølemidlet cirkulerer i systemet, brænder sammen – og det kan blive dyrt,« forklarer kædechefen fra AutoPartner.

Husk at få tjekket dit klimaanlæg mindst ét gang om året for at være sikker på, at alt virker som det skal. Ellers kan det blive dyrt i sidste ende. Arkivfoto: Scanpix

Mindst en gang om året bør du derfor også få tjekket klimaanlægget på et værksted, der gennemgår det for fejl og mangler og giver systemet en ordentlig rensning.
Dermed sikrer du dig bedst mulig komfort og en bil, der er sund at opholde sig i.

Flere annoncer