Annonce
09/07-16 10:10; Opdateret: 02/02-17 12:03

10 råd: Undgå madspild, og spar penge10 råd: Undgå madspild, og spar penge

I Danmark smider vi hvert år over 700.000 tons mad ud. Heraf kommer 260.000 tons fra de danske husholdninger, hvilket betyder, at du kan være med til at gøre en forskel – og spare penge samtidig.

storybild

Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at en familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 7.200 kr. om året. Her får du 10 gode råd til, hvordan du kan undgå madspild.

1. Køb kun den mad, du har brug for
Det kan være en hjælp at lave en madplan eller en liste, inden du handler, så du kun køber den mad, du skal bruge. Pas på med at handle når du er sulten og tjek, hvad du allerede har, inden du handler, så du ikke får købt dobbelt op.

2. Pas på med mængderabatter
Selvom mængdetilbud kan være gode, så vær sikker på, at du reelt har brug for al det, du køber – eller om resten kan holde sig eller nedfryses. Det er også en god ide at købe frugt og grønt i løs vægt, så du kun får det med hjem, du kan spise.

3. Brug en app
Supermarkederne sætter ofte de varer ned i pris, der er ved at udløbe. Ved hjælp af den gratis app, Mad Skal Spises, fra Netto kan du nemt få et overblik over, hvad der måtte være af datovarer i en given butik. Med app’en kan man også dele datovarer, når man er ude at handle ind.

4. Lav ikke mere mad, end du kan spise
Ofte laver vi mad uden at tænke over, hvad vi reelt kan spise, og bruger al indholdet i emballagerne. Men måske spiser familien ikke så meget, og så er det bedre at gemme lidt af indholdet. Og husk så ikke at tage mere på tallerkenen, end du kan spise.

5. Smid ikke rester ud
Husk rester kan gemmes et par dage i køleskabet og bruges som fx frokost eller fryses ned. Se også jævnligt i fryseren, om der er forskellige rester, der tilsammen er nok til familiens aftensmad – så slipper du også for at lave mad!

6. Frys ned i portionsstørrelser
Når du fryser mad ned, er det praktisk ikke at fryse ned i for store portioner, når maden er frossen, kan den nemlig sjældent skilles ad. Kom derfor maden i mindre bøtter eller poser og husk at skriv dato og eventuelt indhold på.

7. Vær kreativ
Ofte smider vi ting ud, der sagtens kan spises. Fx kan du skrælle og bruge stokken på en broccoli eller lave croutoner af tørt brød. Overmoden frugt er rigtig godt i kager. Tænk også over, hvordan du kan genbruge rester i andre retter – der findes flere gode bøger om emnet.

8. Se på datoen

Husk at ”Bedst før/Mindst holdbar til” kun er en vejledende datomærkning. Hvis maden ser fin ud og lugter og smager fint, kan den sagtens spises, selvom datoen er overskredet. Er ”Sidste anvendelsesdato” derimod overskredet, kan du blive alvorligt syg af at spise varen.

9. Praktiser god madhygiejne
Sørg for at få rester hurtigt på køl (når de lige har dampet af), så holdbarheden forlænges. Hold også god orden i køleskabet og skriv evt. på emballagen hvornår det er åbnet. Mange ting bliver forlænget i holdbarheden af at komme i køleskabet.

10. Få det sidste ud af emballagen

Nogle gange skal man lige skære eller klippe emballagen op for at få de sidste rester ud.

Flere annoncer