Annonce
08/12-17 09:23; Opdateret: 16/01-18 09:23

Sådan kan du spare penge på din værkstedsregningSådan kan du spare penge på din værkstedsregning

Det er ikke et krav, at din bil bliver serviceret hos din forhandler eller et tilsvarende mærkeværksted.

storybild

Mange tror, at garantien ryger, hvis man ikke benytter mærkeværkstedet, men det lavede en EU-dom i 2008 om på, og det betyder, at der kan være penge at spare. Arkivfoto: Scanpix

Du kan frit vælge, hvor din bil skal have lavet service og reparationer – uden det går ud over garantien. Det slog en EU-dom fast i 2008. Men det ved de fleste danskere ikke, og derfor ender mange med at betale for store mekanikerregninger.

Det er for det meste frygten for at miste garantien på deres bil, som holder bilister til det værksted, hvor de oprindeligt har købt bilen. Men det er en unødvendig frygt, fastslår Rene Lang, som er kædechef i værkstedskæden AutoPartner.

Få flere tips og gode råd om din bil her

»Der findes ingen incitamenter for udelukkende at køre på mærkeværksteder, uanset om det er VW, Opel, Peugeot eller andre. Mærkeværkstederne er nemlig ikke længere det eneste sted, man kan få lavet bilen, så garantien på bilen stadig gælder. Men det er der mange af de danske bilejere, som ikke ved,« siger Rene Lang.

Ved at springe mærkeværkstederne over kan der også være en kontant gevinst. Hos mange mærkeværksteder betaler man en fast pris for f.eks. et servicetjek og syn. Det kan på den ene side være rart, for så ved man på forhånd, hvad man skal betale. På den anden side kan det blive dyrere, end nødvendigt er, siger Rene Lang:

Værkstedet vil som udgangspunkt være sikker på, at det er dækket ind i tilfælde af større reparationer. Hvis man som udbyder af et servicearbejde skal kalkulere sig ud af et 'worst-case scenario' hver gang, så får forbrugeren en højere pris. Som forbruger må det ellers være logisk, at man kun betaler for den tid, der er brugt – hverken mere eller mindre,« fastslår han.

Vildledende oplysninger
For at opretholde ens garanti på bilen er det en forudsætning, at det værksted, som man benytter, kan servicere bilen korrekt. Det sørger AutoPartners værksteder for ved at være konstant opdateret på de biltekniske normer og krav, der bliver stillet for at opretholde garantien.

Alligevel hører mekanikerne hos AutoPartner ofte, at bilisterne er bange for at indlevere deres biler til service.

'Garantien gælder kun, hvis du kommer til service hos os', er stadig et meget benyttet udtryk ude på mærkeværkstederne, så mange bilister tror ikke, at de må få lavet bilerne hos os. Og det er bare ikke rigtigt,« siger Rene Lang.

Han forstår dog godt bilisternes skepsis.

»Hvis du står med en handelsvare til over 300.000 kr., og det sidste du har fået at vide, inden du går ud af døren, er, at 'du skal huske, at garantien kun gælder, hvis du kommer ind til mig', så kan jeg da godt forstå, at man er forsigtig omkring det,« fastslår Rene Lang.

Ud over at følge bilfabrikkernes forskrifter bruger AutoPartners værksteder også reservedele, som er i samme kvalitet, som bilen oprindeligt er 'født' med.


Derfor er det vigtigt, at din bil kommer til mekanikeren
Hvis bilen ikke fejler noget, behøver den ikke komme til mekanikeren. Sådan tænker mange, der derfor udskyder turen på værkstedet. Men det kan blive en dyr fornøjelse. For alle biler skal serviceres af og til, og derfor skal man nogle gange aktivt sørge for, at bilen får et tjek af de små, men vigtige komponenter – ligesom den har behov for ny olie og øvrige væsker for at fungere optimalt.

Her er nogle af de ting, du skal være opmærksom på, da de har potentiale til at ødelægge din bil, hvis de ikke bliver serviceret jævnligt. Og bare rolig: Det er relativt billigt at få klaret, så din bil holder sig i god form, og væsentligt billigere, end hvis din bil ender med at bryde ned.

Bremsevæske og gearolie

Biler med automatgear skal med jævne mellemrum have skiftet gearolie, og det er en god idé at følge de anbefalede perioder for tjek. Det tager et øjeblik og kan ellers koste dyrt i reparationer. Bremsevæske skal skiftes mindst hvert andet år på en bil. Bremsevæsken kan blive dårlig, og det resulterer i at bremsepedalen kan gå i bund ved opbremsning.

Arkivfoto: Scanpix

Tændrør og tændkabler

Disse to motordele er afgørende for, at din motor fungerer efter hensigten, men de bliver ofte glemt. Dårlige tændrør kan gøre en væsentlig forskel i motorens ydelse – samtidig med at det går heftigt ud over brændstoføkonomien. Derfor er det vigtigt, at du sørger for vedligeholdelsen af denne del af motoren.

Arkivfoto: Scanpix

Tandremmen

En tandrem koster nogle hundrede kroner plus tiden det tager at skifte den. Hvis den går i stykker på din bil, kan det ofte betyde, at du skal skifte hele motoren. Derfor er det særligt vigtigt, at du får tilset og skiftet din tandrem.

Arkivfoto: Scanpix

Bilens filtre

Pollenfilteret er en sliddel på lige fod med bremser, viskerblade og olie mm. Når filteret er beskidt, kommer der mindre frisk luft ind i kabinen, hvorved din koncentration mindskes og du risikerer at blive træt og sløv under kørslen. Filtre til bilen koster fra 100 kr. Du skal også være opmærksom på brændstof- og luftfiltre.

Arkivfoto: Scanpix

Få flere gode råd om din bil fra AutoPartner her

Flere annoncer