Annonce
28/04-16 16:51; Opdateret: 10/01-17 14:33

Find den rigtige husleje og tjen penge på din lejlighedFind den rigtige husleje og tjen penge på din lejlighed

Huslejepriserne er generelt stigende, og derfor kan det være værd at overveje, om man har en lille guldgrube i hjemmet i form af et ekstra værelse, der kan lejes ud.

storybild

Skal du være væk fra din bolig i et længere stykke tid, er der ingen grund til at lade den stå tom, der er nemlig penge at hente – og boligsøgende at hjælpe. Læs her, hvad du skal tage med i overvejelserne, når du fastsætter huslejen.

Det kan være svært at gennemskue, hvad man kan tage i husleje. Siden 2011 er den gennemsnitlige husleje steget med 20 procent bare i København.

De stigende salgspriser på lejligheder i landets største byer betyder også stigende huslejepriser på lejeboliger, og ikke overraskende er København den dyreste by at leje i med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 136 kr. mod et landsgennemsnit på 85 kr. i 2015.

Generelt er der stor efterspørgsel i de større byer, da bylivet i flere aldersgrupper bliver mere og mere eftertragtet– og især studiebyerne har svært ved at følge med.

Læs mere om efterspørgsel på lejeboliger her

Men byens størrelse behøver ikke være afgørende for lejen, andre faktorer spiller også ind, og lejen kan variere meget, selv i samme by. Lejeboligens kvadratmeterpris afhænger af, hvor dyre og eftertragtede ejerboligerne i området er. Dette hænger også sammen med efterspørgslen: Er ejerboligerne dyre, vil der generelt også være efterspørgsel på lejeboliger – og jo større efterspørgsel, jo højere leje. En vej med mange nybyggede eller nyistandsatte lejeboliger vil også få vejens samlede huslejepris til at stige.

Men det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilken stand boligen er i, samt byggeåret, der i høj grad er afgørende for prisen. Er boligen bygget i eller efter 1992, er der fri huslejefastsættelse, men for boliger bygget før 1992 skal huslejen fastsættes efter boligreguleringsloven eller efter det lejedes værdi. Kvadratmeterprisen bestemmes også af, om boligen ligger i en kommune, hvor boligreguleringsloven gælder.

Du er omfattet af lejelovgivningen, også selvom du kun udlejer et værelse. Det betyder, at hvis du f.eks. sætter huslejen for højt, kan lejer gå til Huslejenævnet. Du kan altså ikke bare sætte huslejen, som du ønsker, men skal sikre dig, at lejen stemmer overens med værelser eller boliger af samme type. Du kan få hjælp til at lave lejekontrakt og fastsætte leje ved eksempelvis dit lokale huslejenævn.

Som udgangspunkt betales husleje månedsvis forud, med mindre andet er aftalt i lejekontrakten. Udover første måneds husleje har du som udlejer mulighed for at stille sikkerhed i form af et depositum samt forudbetalt leje. Husk at du kan bruge BoligPortals kundeservice til sparring, de ved, hvordan lejemarkedet ser ud.

Se, hvor meget huslejen varierede i 2015 her

Flere annoncer