Annonce
21/12-17 09:00; Opdateret: 08/01-18 10:46

Har du styr på julens traditioner og sange: Test dig selv herHar du styr på julens traditioner og sange: Test dig selv her

År efter år danser vi omkring juletræet og kæmper med at huske teksten til de sange, vi ellers kender så godt. Julen er lig med traditioner, men for mange af os er traditionerne uperfekte. Ligesom vi elsker det. Vi tester dine evner og viden omkring juletræet – så du kan finde ud af, hvilken juletype du er.

Af Klaus Thodsen

Kan du heller ikke huske teksten til julesangene, når der skal danses om juletræet? Og vil du helst bare synge første og sidste vers? Bare rolig - en ny analyse, som YouGov har lavet for Flying Tiger Copenhagen, viser, at du langtfra er den eneste.

Læs her, hvordan du kan huske alle vers i julesangene

For lige så nagelfast en tradition det er, at vi skal danse om juletræet hver juleaften, lige så stor en tradition har mange for, at de hverken kan huske tekst eller melodi på sangene. Og selv om det måske ikke ligefrem lyder som den perfekte jul, er det præcis, som det nu en gang skal være.

»I julen er der ikke rigtig nogen krav til os, andet end at vi hygger os og har det godt. Det, vi ofte husker bedst fra julen, er det, der gik galt. At anden blev tør, eller at der gik ild i juletræet. Vi kender hinanden så godt i familien, at vi tilgiver fejl, så længe vi prøver,« siger livsstilsekspert Julia Lahme.

Traditionerne holder os sammen
Når vi samles i juletiden, er det mere end noget andet for at tilbringe nogle gode dage i selskab med familie og gode venner. Vi samles om det nære og de hyggelige traditioner, der for manges vedkommende ikke har ændret sig meget, siden vi var børn.

De fleste familier har faste rammer og traditioner for, hvad der skal kokkereres og serveres i juledagene, hvornår juletræet skal pyntes - og selvfølgelig også hvilke sange, der skal synges, når vi danser om juletræet. YouGovs analyse viser således, at hele 73 % af danske familier hvert år danser om juletræet, og viser dermed også, at danskerne i meget høj grad er loyal overfor deres juletraditioner.

»Traditionerne er med til at samle os, også i familien. Vi kan læne os op ad dem og slappe helt af, fordi alt netop er, som det altid har været. Mange kender jo det, at vi hygge-diskuterer det samme år efter år, og det er en del af traditionen og hyggen, når vi samles i julen,« siger Julia Lahme.

Samme undersøgelse viser også, at selv om vi hvert år synger julen ind omkring træet, kæmper vi også med at holde styr på både tekster og melodier, når vi denne ene gang om året synger sammen i familien.

Forventninger og realiteter
»Julen er den eneste højtid, de fleste danskere holder hellig. Det er der, vi samles i familien, og hvor samfundet uden for vinduerne lukker mere eller mindre ned i en uges tid. Det gør også, at vi kan slappe af og nyde julen, da samfundet omkring os ikke giver os meget at stresse over,« siger Julia Lahme.

For mange danskere er den perfekte jul med timelange sneboldskampe og striktrøjehygge en drøm, der kun sjældent går i opfyldelse. Men ifølge livsstilseksperten ligger en af julens store styrker netop i, at den samler familien år efter år, til trods for at den kan have svært ved at leve op til vores store forventninger.

»Den helt perfekte jul, vi ser i filmene, er sådan set uinteressant for mange af os. Det, der gør julen mindeværdig og sjov, er, at vi ikke kan huske julesangene, at vi har glemt en gave derhjemme, eller at det øsregner hele juleaften,« siger Julia Lahme.

Hvis du gerne vil kunne synge med på julesangene, så klik her, og find ud af hvordan

Flere annoncer