Annonce
20/11-17 16:05; Opdateret: 22/11-17 09:42

Ny undersøgelse: 11% færre danske unge vil stemmeNy undersøgelse: 11% færre danske unge vil stemme

Færre unge regner med at stemme til kommunalvalget end ved et folketingsvalg. Men hvis de gør det, så kommer der aldrig til at ske noget, siger elektrikerlærlingen Nico Pedersen.

Hvis du ikke stemmer, så kommer det jo aldrig til at handle om dig.

Det er ikke nogen hemmelighed, at unge ikke altid kan se ideen i at finde vej ned til stemmeboksen for at sætte kryds ved en politiker. Især ikke, når det det handler om valget til kommunerne og regionsrådet.

Men det er en fejl, mener Nico Pedersen.
Han er 24 år gammel og elektrikerlærling. Og den 21. november har han tænkt sig at stemme til kommunalvalget.

Hvis du bare sætter dig tilbage, så sker der jo aldrig noget. Så kommer det kun til at handle om alle mulige andre, siger han.

Stem for at bestemme
Ved valget den 21. november er det ikke de kendte ansigter fra Folketinget, der er på jagt efter stemmer. Og der er heller ikke lige så mange unge, som har tænkt sig at stemme:

75 procent af de unge mellem 18 og 30 år regner med at stemme ved et kommunalvalg, viser en ny undersøgelse, som LO har fået lavet af meningsmålingsinstituttet Epinion.

Det er klart færre end de 86 procent, som regner med at stemme ved et folketingsvalg.

Det er ellers emner, som de unge selv går op i, der er på spil ved kommunalvalget: Om der er ordentlige uddannelser, skoler og institutioner. Om det er til at få job eller læreplads i kommunen, og om der er billige og gode busser og tog.

Det er nemlig de vigtigste grunde til at stemme ved kommunalvalget blandt unge, ifølge LO’s undersøgelse. Og det bliver alt sammen påvirket af, hvem der bliver valgt ind i kommunens byråd og i regionsrådet. Så det er med at stemme for at være med til bestemme.

Gør en indsats!
Der er også andre grunde til at stemme. Nico Pedersen går også op i, at de ældre har ordentlig sundhed og ordentlige forhold:

Det kan ikke passe, at vi har ældre mennesker, som ikke kommer i bad. Det bør være en ret, som alle har, siger han."

Det er ikke fordi, den 24-årige elektrikerlærling altid er optimistisk. Han er stadig skuffet over, at tidligere løfter ikke er blevet til noget – fx om billigere busbilletter og en mere grøn trafikpolitik.

Alligevel har han tænkt sig at stemme. Og han har også bestemt sig for, hvem han vil stemme på:

Man er nødt til at gøre en indsats, også selv om det kan virke som om, det ikke betyder noget at stemme. Man kan ikke bare give op. De skal have at vide, at det handler om os alle sammen, siger Nico Pedersen."

Flere annoncer