Annonce
02/11-15 00:00; Opdateret: 02/11-15 14:36

Lærlinge fik 85.000 kr. efter løntjekLærlinge fik 85.000 kr. efter løntjek

To vvs-lærlinge troede, de bare havde lidt feriepenge til gode. Men da fagforeningen kiggede på deres lønsedler, blev der åbnet for en mindre skattekiste.

De er 21 år. De er i lære som blikkenslagere. Og de er på den grønne løn-gren.

Både Andreas Bülow Ratzke og Kenneth Skov fik nemlig en stor pose penge ud af det, da de gik til deres fagforening og bad om hjælp til at få tjekket deres lønsedler.

Tilsammen havde de to lærlinge 85.880 kroner til gode. Det var langt mere, end de drømte om, da de kort før sommer henvendte sig til Rene H. Larsen, faglig medarbejder i Blik&Rør i Roskilde. En fagforening der også bruger det grønne OK-mærke.

”På min lønseddel stod der ”Feriepenge 6 øre”. Jeg kunne godt se, det var for lidt,” griner Andreas.

Tjek, hvad du skal kigge efter på din lønseddel her

Han er i dag i lære i en stor virksomhed i København, men på det tidspunkt havde han netop forladt det lille familieejede vvs-firma på Midtsjælland, hvor han havde været i lære i to år.

”Det er det samme med mig. Jeg gik også til fagforeningen, fordi jeg manglede feriepenge og var blevet en slags kastebold mellem min mester og den produktionsskole, jeg tidligere gik på,” fortæller Kenneth – der var EGU-elev i et mindre firma i Vestsjælland og nu står i lære i Odsherred.

LÆS OGSÅ: Han åbnede for en ladeport af lønfejl

Lærlinge får sms-service
I begge tilfælde voksede sagen til at handle om mere end feriepenge. Andreas og Kenneth havde også helt almindelig løn til gode, fordi deres sats ikke var blevet reguleret, som den skulle ifølge overenskomsten. Og så manglede Andreas et lille, særligt tillæg.

Ikke fordi deres mestre ville snyde dem. Men fordi de ikke kendte reglerne godt nok.

”Jeg havde aldrig tænkt på, om jeg fik for lidt. Før var jeg jo på SU, så da jeg kom i lære, oplevede jeg det som om, der kom mange penge ind på kontoen,” siger Andreas.

OK fagforeninger sætter særligt fokus på løntjek - følg med på Facebook

Faglig medarbejder Rene H. Larsen noterer, at Andreas og Kenneth ikke er de eneste lærlinge, der løber ind i lønproblemer. Den helt typiske fejl er, at arbejdsgiverne glemmer at regulere satserne, og det giver så et efterslæb både i forhold til løn, pension og feriepenge.

Samtidig oplever Rene H. Larsen, at nogle lærlinge virker en smule forsigtige – muligvis fordi de er bange for at genere deres mester og miste deres læreplads.

”Det behøver de ikke være. Langt de fleste fejl kan forklares og bliver løst stille og roligt. Det er jo forhold, der er aftalt i overenskomsten. De unge mennesker har krav på pengene,” siger Rene H. Larsen.

LÆS OGSÅ: »Uhyggeligt, jeg kunne snydes for så mange penge«

Han besøger selv de tekniske skoler i Hillerød, Roskilde og Næstved hvert kvartal – blandt andet for at fortælle eleverne, hvordan de holder øje med deres løn.

”Og så sender jeg en sms, når deres takster skal hæves. Det er et fikst system, men det kræver altså, at de unge mennesker husker at fortælle mig, når de skifter telefonnummer,” siger han.

Det har både Andreas og Kenneth lært:
”I dag tjekker vi bestemt vores lønsedler bedre. Og hvis vi er i tvivl om noget, ved vi, at vi kan ringe til Rene,” siger de to blikkenslager-lærlinge.

Med hjælp fra Rene H. Larsen (im) fik Kenneth Skov (tv) 37.500 kroner ud af sit løntjek, mens Andreas Bülow Ratzke fik 48.300 kroner. (Foto: Thomas Sjørup)

Hvad tænker du..?
Flere annoncer