Annonce
16/10-17 08:58; Opdateret: 31/10-17 10:41

IT-ekspert: Dette bliver fremtidens måde at sikre dine oplysninger på nettetIT-ekspert: Dette bliver fremtidens måde at sikre dine oplysninger på nettet

Vores sikkerhed online er et evigt problem for både borgere, myndigheder og virksomheder, og behovet for at få mest mulig sikkerhed omkring fortrolige oplysninger, har aldrig været større. Men yderst på vores fingre sidder et af de bedste midler mod nettets kriminelle.

storybild

Måden vi vælger at sikre vores oplysninger på nettet er altafgørende for, om vi holder de kriminelle ude, eller lader døren stå på klem. Foto: Scanpix

Hackerangreb, cyberkriminalitet og indbrud i netbanker hører til den daglige orden både i avisernes nyhedsspalter og blandt befolkningen. Det giver et stort behov for onlinesikkerhed, og det sætter store krav til, hvad vi gør for at holde de kriminelle ude af vores computere.

Fingertouch-teknologi er bare én af de muligheder, vi i dag har for at øge sikkerheden for alt fra vores telefoner til vores penge. Ved at skanne sit fingeraftryk ind, som en del af den sikkerhedsmur, man skal igennem for f.eks. at komme ind på sin mobilbank, får man både en lettere og lidt mere sikker adgang. Ligeledes mindskes risikoen markant for, at internettets kriminelle finder vej til vores fortrolige oplysninger.

”Passwords kan aflures ved indtastning, både fysisk eller elektronisk. Fingeraftryk er sværere at misbruge, så vi får både øget brugervenlighed og sikkerhed. Typisk beholdes en PINkode som supplement for det tilfælde at du har plaster på finger el.lign.,” siger Jacob Øst Hansen, Strateg hos Fraud Management i Nordea.

Læs mere om online-sikkerhed her

Bedre teknologi - bedre sikkerhed
Internettet er blevet en fuldstændig uundværlig del af livet for stort set alle danskere. Det er der, vi har alle vores oplysninger; alt lige fra sundhed til bankforretninger ligger online, og dermed er det også et rent slaraffenland for kriminelle, der er ude efter både vores penge og identitet.

”Institutioner som banker og offentlige myndigheder, hvor borgernes værdier og oplysninger opbevares, har behov for den bedste sikkerhed. Det er vigtigt, at sikkerheden består af to elementer, f.eks. kort og kode som vi kender fra Dankort og NemID,” siger Jacob Øst Hansen.

Generelt er det netop vigtigt, at man bruger en kombination af flere forskellige former for sikkerhed, hvis man vil sikre sine egne og andres oplysninger. Stoler man blindt på én type sikkerhed såsom passwords eller fingertouch, står døren for kriminelle altid på klem.

”Ingen former for sikkerhed er perfekt. Heller ikke fingertouch. Det bør bruges til identifikation, altså et sandsynlighedsbevis for, at du er den du giver dig ud for. Det bør altså ikke bruges til autentifikation, altså ’password’, f.eks. som bevis på at du har accepteret en bestemt transaktion,” siger ekspert i it-sikkerhed, Poul-Henning Kamp.

Fremtidens sikkerhed
Mulighederne og teknologien for at beskytte sig selv og andre på internettet bliver stadigt mere avancerede. Fingeraftryk har allerede vundet stort indpas, men teknologier som øjenscannere, ansigt- og stemmegenkendelse kan være muligvis blive aktuelle i fremtiden. Man skal se biometriske metoder som noget, der giver halvdelen af sikkerheden.

Ligesom PINkoden til Dankortet. Hvis du skal lave en transaktion med din mobil, så vil transaktionen blive præsenteret af app’en. Du accepterer måske ved at afgive dit fingeraftryk, hvorefter app’en bruger din hemmelige nøgle til at signere transaktionen digitalt og sende den til banken. Den anden halvdel af sikkerhed ligger i din hemmelige nøgle, som kun ligger på din mobil.

Man kan drømme om mange former for biometrisk sikkerhed. Personligt er jeg spændt på at se, om stemmegenkendelse, som jo kunne indholde noget transaktionsgodkendelse, bliver en mulighed. Men netop nu ser det ikke ud til at trænge sig på. Det skal jo kunne fungere uden bøvl, og her og nu er et fingeraftryk det realistiske. Men teknologien udvikler sig hele tiden, og det bliver spændende at se, hvad der sker,” siger Jacob Øst Hansen.

Begge eksperter er enige om, at man skal passe på med at kaste sin kærlighed over nye former for teknologi for tidligt. Man vil ifølge dem få en god sikkerhed ved at bruge mindst 2 lag af gennemtestede teknologier, såsom NemId, passwords, fingertouch og en hemmelig nøgle på mobilen.

"Jeg tror sådan set ikke, at der bliver noget ’næste’, som helt ændrer landskabet, da det her er et område, som er gennemforsket i mere end 50 år. I alle de år man har arbejdet med denne form for sikkerhed, har man ikke kunnet finde på noget, der har vist sig at være hundrede procent sikkert," siger Poul-Henning Kamp.


Flere annoncer