Annonce
06/10-16 20:50; Opdateret: 13/09-17 12:03

En hidtil ukendt bøf er kåret til årets bedsteEn hidtil ukendt bøf er kåret til årets bedste

Det blev en højst overraskende kandidat, der løb med sejren i går, da Årets Bøf 2016 blev kåret.

Bildstrecke im Grossformat »

Der går et næsten forskrækket gisp gennem publikum da den ét kilo tunge 'Tomahawk'-steak bæres ind til dommerpanelet på store sølvfade. Den skal smages og vurderes sammen med otte andre nominerede bøffer, inden der til sidst kåres en vinder.

Et bøfsultent publikum og nogle af landets skarpeste bøf-tunger er samlet her på Oslobåden for at kåre den udskæring, som skal være Årets Bøf og som derefter skal finde vej til menuen på Explorers Steakhouse ombord.

"Det her er jo en bøf, man virkelig kan komme op at slås med. Der er noget show over at servere sådan en bøf," udbryder fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, tydeligt imponeret over det vældige stykke kød, som troner foran hende og resten af dommerpanelet, hvis kritiske smagsløg er klar til at kaste dom over 'Tomahawk'-steaken og de otte andre bøfudskæringer af højeste kvalitet.

Læs mere om Årets Bøf her

En overraskende kødtriumf
Det bliver dog hverken den rustikke 'Tomahawk', den velkendte mørbradbøf eller den højt elskede ribeyesteak, der løber med æren.

I stedet er det en højst overraskende udskæring, der ender med at stjæle rampelyset og vinde de kritiske dommeres gunst.

Årets Bøf 2016 er nemlig... en nyretap. En nyretap? Ja, hvis du ikke har hørt navnet før, så er det altså ikke dig, der er noget galt med.

Nyretappen er nemlig en udskæring, som du sjældent finder i supermarkedets køledisk, og som dermed også er en sjælden gæst på de fleste danske kødspiseres tallerkener.

Årets Bøf er kræs for kendere
Udskæringen med det særprægede – og indrømmet, knap så appetitvækkende navn – er nemlig lidt af en velbevaret hemmelighed, når man bevæger sig uden for kokke- og slagterkredse.

I de kredse er nyretappen derimod kendt og elsket for dens meget kraftigt animalske og kødfulde smag, den flotte farve og den markante kødstruktur.

Det er også et stykke kød, som skal steges hårdt og kort, ellers kan det nemt gå hen at blive sejt i strukturen.

Nyretappen hedder sådan, fordi kødstykket er præcis det; nemlig en hæftemuskel, som holder koens nyrer på plads.

Faktisk er udskæringen så elsket blandt kendere, at den på engelsk også kaldes 'butchers steak' og på fransk 'la pièce du boucher' – slagterstykket, fordi slagterne holder det for sig selv.

Som en ekstra bonus er det også et relativt billigt stykke oksekød, hvor man får fuld smag for pengene – og så er det hurtigt og nemt at tilberede.

Overset kød indtager nu menuen
Charmen ved det danske navn kan dog diskuteres, så efter at fremtidsforsker Liselotte Lyngsø havde annonceret vinderen og givet den rå nyretap et velfortjent sejrskys, efterspurgte hun da også et helt nyt navn til bøffen, som nu kommer til at blive fast inventar på menukortet i Explorers Steakhouse.

Ved smagningen af kødet var kokken Thomas Rode Andersens begejstring da heller ikke til at overse.

Samtidig var han glad for endelig at se rampelyset rettet mod et stykke kød, som smager fantastisk, men som også lever en lidt overset tilværelse i oksekødets verden.

"Det er dejligt, at fokus flyttes ud på nogle andre dele af dyret. Vi kan ikke kun spise ribeye og mørbrad hele tiden. Vi skal også spise alle de andre udskæringer, som dyret har at byde på."

Fremover har du selv mulighed for at smage, om nyretappen - eller slagterbøffen - er noget for dig, når nyretappen bliver tilføjet menukortet i Explorers Steakhouse.

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø stod for at afsløre vinder-bøffen. Hun gav sågar nyretappen et stort smækkys som præmie.

THE BEEF 2016
Årets Bøf er blevet uddelt for første gang til en bøf, der har gjort sig særligt bemærket i 2016.

En bøf er nemlig ikke blot et stykke kød, men et måltid, en livsstil, en oplevelse og en videnskab, der er med til at fortælle en historie om, hvem vi er.

THE BEEF har fokus på smag, oprindelse, dyrevelfærd, udskæring, tendenser og signalværdier.

Juryen bestod af kokkene Thomas Rode, Dan G. Christiansen, Anders Kirkeby, Brian Blixt Jacobsen samt Slagteren på Kultorvet Jens Slagter, madblogger Jane Faerber, ernæringsekspert Ina Clausen og fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. Eventet er produceret af DFDS og Steakrestauranten Explorers Steakhouse.

Se mere på www.dfds.dk/the-beef

Flere annoncer