Annonce
10/06-16 00:10; Opdateret: 13/09-17 12:07

Hjernens kamp i buffeten: Urinstinktet vs. din sunde fornuftHjernens kamp i buffeten: Urinstinktet vs. din sunde fornuft

En intens indre kamp går i gang hos mange af os, når det bliver frokosttid, og vi skal vælge mad. Særligt, når vi står overfor store mængder mad og fristelser i en buffet.

storybild

På den ene side kræver vores instinkter i hjernens ældste del, reptilhjernen, så meget mad som muligt, og gerne i form af en masse hurtige kulhydrater som sukker, pommes fritter, pizza, burger og pasta.

På den anden side insisterer vores sunde fornuft i den nyeste del af hjernen (i pandelapperne øverst i hjernebarken) på, at vi spiser sundt og fornuftigt, forklarer den svenske hjerneforsker Martin Ingvar i bogen Hjernen styrer vægten.

Vinder reptilhjernen slaget, ender du med at spise, til du er ved at revne og sikkert også at tage så meget på tallerkenen, at du må levne. Hvis du husker at tænke over det, kan du måske vinde over reptilhjernen, som sidder nederst i baghovedet, og komme af sted med en sund frokost tallerken.

Men når vi er meget sultne, er der en god chance for, at reptilhjernen tager over - for selvom resten af vores hjerne har ændret sig i takt med at verden omkring os har udviklet sig, så er der et urinstinkt i os, som kan være svært at styre. Det stammer fra stenalderen, hvor man aldrig vidste, hvornår man fik mad igen, og derfor måtte skovle til sig, når der var mad på bordet. Derfor udløser hjernen en belønning til os, så vi føler os rigtig godt tilpas og nærmest lidt euforiske, når vi spiser mad, som kroppen kan omsætte til energi.

Vi har mødt danskerne i en af Nordens største frokostbuffeter på Oslo-båden og spurgt dem, om de husker at bruge den sunde fornuft. Her under kan du læse om deres oplevelser i buffeten.

Videnskaben viser: Du kan blive afhængig af usund mad
Fed og sød mad aktiverer hjernens belønningssystem. Men det er en ond spiral – jo mere fed mad og glucose du spiser, jo mere doven
bliver din hjernes belønningssystem, og jo mere skal der til, før du bliver tilfreds. På den måde opstår en afhængighed af usund mad.
Kilde: Scripps Research Institute i Florida

Vi elsker jo buffeter
DFDS ønsker at højne buffetkulturen i Danmark gennem kampagnen ”Vi elsker jo buffeter”.

I 2016 og 2017 vil DFDS undersøge danskernes buffet- og spisevaner i en række artikler, der produceres omkring buffeterne på de to Oslo-både. Her spiser over 480.000 mennesker hvert år. I artiklerne vil DFDS blandt andet komme med simple tiltag, der vil kunne øge børn og voksnes sundhed gennem buffetmad.

Læs mere om DFDS her


Flere annoncer