Annonce
04/08-16 10:02; Opdateret: 04/04-17 13:28

Casper Ravn-Sørensen: Mine råd til de helt unge iværksættereCasper Ravn-Sørensen: Mine råd til de helt unge iværksættere

Stifter af Dotcom-Capital.com Casper Ravn-Sørensen fortæller, at projektet har fokus på at hjælpe de helt unge iværksættere til at skabe succesfulde forretninger. Her deler han sine råd til at få en god idé til en god forretning.

storybild

Pressefoto.

Da Casper Ravn-Sørensen som 20-årig i 2004 kom til København, stod han på bar bund. Han havde intet netværk - og det var endda svært at finde en bolig, som han havde råd til.

Men han havde én ting. Viljen til at lægge al sin vågne tid i at bygge virksomhed. Også selvom det betød, at han måtte gå glip af mange af de glæder og friheder, andre unge tager for givet.

I dag har Casper Ravn-Sørensen stiftet en stribe succesfulde virksomheder inden for e-handel, finansielle ydelser og ejendomsinvestering. Men selvom millioner af kroner i profit hvert år triller ind på kontoen, har han aldrig glemt den benhårde begyndelse. De unge år, der var med til at skabe ham. Vejen frem mod succes i nye forretningseventyr finder han stadig i et rimelig simpelt begreb – flid.

At kunne hjælpe talentfulde unge mennesker med at få millioninvesteringer, et og billigt sted godt sted at bo i hovedstaden og et internationalt forretningsnetværk, er blevet en mission. Og det er udgangspunktet for Casper selv, samt for investeringsselskabet Dotcom-Capital.com, som han driver med forretningspartneren Mads Emil Fast Dahlerup.

Unge kan noget, jeg ikke kan
»Jeg tror på at de helt unge kan noget, som jeg slet ikke kan. De er vokset op med moderne teknologi og starter virksomheder på en måde, som ingen andre gør. Vi kan bidrage med alt det, der skal til for at få en forretning til at vokse og lykkes internationalt. Men jeg kan også noget, mange unge ikke har lært endnu – at holde snuden i sporet og så sørge for at komme hurtigst muligt fra A til Z,« siger Casper Ravn-Sørensen og fortsætter:

»Desuden tror jeg på, at 1+1 er = 3. Det er forstået på den måde, at vi sammen med en virksomhed eller personkreds, kan skabe noget større sammen, end hver for sig,« siger Casper Ravn-Sørensen.

Dotcom-Capital.com har eksempelvis senest i marts investeret et syv-cifret beløb i Aahus-virksomheden Cleanskin.dk, der bliver drevet af et helt ungt team med en gennemsnitsalder på godt 20 år. Denne investering skal få virksomheden til at rykke ind på flere af de større europæiske markeder med en ny platform.

»Som iværksætter handler det om, at du stiller dig selv nogle vigtige spørgsmål til dig selv og dit koncept, inden du søger investering. Det er egentlig rimelig simple spørgsmål, jeg stiller de iværksættere, der kommer til mig. Men jeg kræver, at du tager stilling til en række ting. Og jeg skal kunne mærke, at du ikke kun siger det, men rent faktisk føler det helt ned i maven. Kan du give mig den følelse, har du min fulde opmærksomhed lige fra første møde,« siger Casper Ravn-Sørensen.

Dotcom-Capital.com har eksempelvis senest i marts investeret et syv-cifret beløb i Aahus-virksomheden Cleanskin.dk, der bliver drevet af et helt ungt team med en gennemsnitsalder på godt 20 år. Denne investering skal få virksomheden til at rykke ind på flere af de større europæiske markeder med en ny platform.

»Som iværksætter handler det om, at du stiller dig selv nogle vigtige spørgsmål til dig selv og dit koncept, inden du søger investering. Det er egentlig rimelig simple spørgsmål, jeg stiller de iværksættere, der kommer til mig. Men jeg kræver, at du tager stilling til en række ting. Og jeg skal kunne mærke, at du ikke kun siger det, men rent faktisk føler det helt ned i maven. Kan du give mig den følelse, har du min fulde opmærksomhed lige fra første møde,« siger Casper Ravn-Sørensen.

Her er Caspers råd til spørgsmål, du skal stille sig selv som ung iværksætter inden du søger investering:

Kan du vise, at du kan eksekvere?

»Du behøver ikke at have fået de højeste karakterer i folkeskolen eller gymnasiet for at være god til at bygge en profitabel forretning. Personligt har jeg altid ligget middelmådigt på de forskellige karakterskalaer. Jeg har egentlig aldrig rigtigt haft fokus på karakterer i skolen, men mere på om det pågældende fag kunne bruges til noget i praksis. Gymnasiet giver jo kun folk en form for middelmådig indsigt i forskellige områder – ikke noget, der gør en til ekspert. Forstå mig ret, uddannelse er godt – ingen tvivl om det. Men det gør dig altså ikke til nogen god forretningsmand eller giver dig garanti for millioner på kontoen, blot fordi du har et karaktergennemsnit på 10+,« siger Casper Ravn-Sørensen og fortsætter:

»I stedet handler det om, at du skal give dig fuldt og helt alle vågne timer - særlig i begyndelsen. Du skal kun se fremad - fuld fart fremad. Du skal have et højt personligt drive og kunne tage handling på ting automatisk uden at samle mod til dig. Du skal kunne se dig som på en slagmark, hvor folk skyder på dig. Hvis du ikke bevæger dig konstant, bliver du skudt. Der er altid folk, der laver det samme, eller vil komme til at lave det samme, som du selv laver. Kan du gøre det samme som de andre, lidt bedre? Måske blot fordi du lægger flere timer? Jamen så giver det sig selv: Så vil du komme forrest på et tidspunkt.«

Er du villig til at leve uden penge?

»Som iværksætter skal du vise, at du er villig til at arbejde uden løn - eller med en meget minimal løn i lange perioder. Dette skal du have gjort inden du søger investering. Du skal vise resultater samtidig med at du udviser mådehold. Det er et fundament for at give mig et indtryk af, at du er seriøs og at virksomhedens behov står over dine egne. Da jeg selv startede min første virksomhed for mange år siden, levede jeg virkelig på en sten. Jeg investerede alle mine beskedne sparepenge i selskabet og havde dermed næsten ingenting til mig selv hver måned. Min søde kæreste dækkede mere eller mindre alle vores omkostninger.«

Kan du sige nej?

»Når alle vennerne, kæresten eller andre lokker med ting, der hiver dig væk fra arbejdet, har du så mod på at sige venligt, at du springer over. Også selv om du risikerer, at din vennekreds kan blive mindre. Husk på, livet er fuld af nye venskaber. Rigtige venner har forståelse for, at du ikke kan nå dine drømme, hvis de ikke kan give dig plads. Desuden skal du også vide, at når du siger nej ét sted, så siger du også ja et andet sted. Det kan altså vise sig at være rigtig positivt, siger Casper Ravn-Sørensen og fortsætter:

»Personligt har jeg fået flere af mine bedste venner gennem mit erhvervsliv. Mange siger, at man skal holde fast i de gamle venner; dem der også kendte dig før du havde penge på kontoen. Sådan har jeg det også i nogen grad. Men jeg møder også nye venner på grund af de kvaliteter, jeg blandt andet viser gennem mine forretninger. Her må man være lidt skarp til at vurdere, hvem der er på A-listen.«

Har du folk omkring dig, der er mindst lige så gode som dig selv?

»Du skal forstå, at dine egne evner er begrænsede. Du er ikke Superman. Du skal gerne mindst en person i din virksomhed eller projekt, der komplimenterer dine evner. Det nytter ikke noget at tage din bedste ven med, med mindre at han eller hun kan noget, som du ikke kan. Det kan godt være, at du er verdens bedste sælger. Men hvis du eksempelvis sælger en softwareløsning, der ikke virker ordentligt, så vil du miste sine kunder med tiden. En langsigtet forretning kræver, at du samler en god flok mennesker med samme gejst for arbejdet - og som kan komplementere hinanden. Det handler ikke om, at du skal kunne alting selv – men du skal kende nogen, der kan løse alle dine problemer. Hvis ikke internt i din virksomhed, så skal det være eksternt.«

Har du tjent penge?


»Jeg synes, at det er dejligt at snakke med folk, som brænder for deres projekt. Og som ikke mindst allerede har lavet lidt penge på det. Disse personer ved, at vi kan skalere tingene med det rette netværk, viden og penge. De ved, at vi sammen kan flytte projektet op til næste niveau. Viser du, at du har investeret dine egne penge og at du har tjent penge på at gøre det, får du lettere mig til at tro på dig. Det er vigtigt, at du selv har taget en investering, der er så stor som du kan klare. Hvis du ikke engang vil satse sine egne sparepenge på dit projekt, hvorfor pokker skulle det så være smart for mig?«

Kan din virksomhed internationaliseres?

»Det er fint at have Danmark som et udgangspunkt. For mig er Danmark en ‘legeplads’, som jeg ruller næsten alle mine projekter ud i først. Her er hjemmebanen. Men som i enhver anden fodboldklub, så er det ikke kun vigtigt at kunne vinde på hjemmebane, men førstepladsen får du kun, hvis du også kan vinde på udebane. Men tænk gerne i, om din virksomhed er født til at kunne begå sig på mange markeder, hvis du har adgang til den rette kapital, netværk og viden.«

Kan du styre folk omkring dig?

»Tænk på, hvordan du er til at strukturere din egen hverdag. Er du god til det? For at få succes, bliver du nødt til at kunne styre andre mennesker, sætte mål for dem og følge op. Hvis du har udfordringer med at styre din egen tid, skal du starte med at få helt styr på det først - og vise, at du har styr på det. Så vil du opleve, at ledelse kommer lettere til dig, siger Casper Ravn-Sørensen og fortsætter:

»En af de ting, der har betydet rigtig meget for mig, er viljen og evnen til at få ting til at ske. Jeg er god til at spørge folk rigtig mange gange – lige indtil jeg opnår det jeg vil. Folk omkring mig lærer hurtigt, at det bedst kan svare sig at levere til tiden.«

Hvad er værdien af ‘verdens bedste idé’?

»Det er simpelthen ikke nok, at du har en god ide! Du skal kunne få din gode idé ud af tuben og fortælle omverdenen, at dette er en god idé. Hvad er det værd at have en rigtig god idé i skuffen? Jeg oplever rigtig mange, der sidder med rigtig gode ideer, men som ikke kommer videre med den af den ene eller anden årsag. Det er simpelthen noget vrøvl, at et produkt eller projekt skal være perfekt før det skal på markedet. Jeg har altid haft en filosofi omkring startups, som lyder: ’Hvis projektet er klar til at tjene penge, så skal det ud og arbejde’. Også selvom småting ikke er helt i orden. Så må disse rettes til hurtigt – men vi skal gøre det, mens vi tjener penge. Det handler om at turde at lave nogle fejl. De mennesker der ikke begår fejl, de laver ikke nok.«

At være iværksætter i Danmark kræver efter Casper Ravn-Sørensens mening ovenstående elementer. Hvis du har fået mod på at høre mere om dine muligheder for at få en investering fra Dotcom-Capital.com, kan du kontakte Casper Ravn-Sørensen direkte.

Fakta: Udvalgte porteføljevirksomheder som Dotcom-Capital.com rådgiver i og arbejder med.
Nedenfor er et lille udpluk af de mange virksomheder som der arbejdes med og udvikles på. Her er kun nævnt onlinevirksomheder.

Gate2Payments.com - løsning til webshops, der er trætte af at betale alt for høje gebyrer på betalingskort. Til glæde for både kunder og webshopejeren.
Cleanskin.dk - webshop med luksusmærker til kropspleje.
Alpha57.com - onlinebureau med en stribe prominente kunder som Renault, Icelandair, Monomdo m.fl.
Minifinans.dk - forbrugslån til fair priser - og med ekstremt god kundeservice, stort fokus på en etisk udlåns- og indkrævningspolitik og perfekte anmeldelser på Trustpilot.
RADA Ejendomme - ejendomsselskab, der fokuserer på at give unge billige og velbeliggende lejeboliger i København.


Flere annoncer