Annonce
24/01-17 08:51; Opdateret: 24/01-18 08:57

Sådan er danskernes serievanerSådan er danskernes serievaner

Tiden, hvor hele familien samledes om Matador, når serien blev sendt i tv, er ligeså meget en del af historien, som Matador selv. Med de nye filmtjenester har vores tv-vaner ændret sig, og mere end halvdelen af danskerne binge-watcher deres favoritshows.

storybild

PR-foto: Samsung

Af Simone Okkels

Man ved, man har siddet lidt for længe i sofaen, når Netflix høfligt spørger, om man stadig ser Stranger Things. Ja tak, jeg ser bare alle afsnit ud i en køre! Binge-watching kaldes det. Og det er faktisk ret normalt at fylde sig med afsnit, som man ville fylde sig med mad i en buffet.

Cirka hver femte dansker bruger i gennemsnit 6-10 timer om ugen på at se serier, og hele 65 procent binge-watcher. Det viser en undersøgelse, som GFK Norm har gennemført blandt 3000 danskere for Samsung som led i Samsungs Unspoil Me-kampagne.

Undersøgelsen viser nemlig også, at 42 procent har været udsat for spoilers, hvor nogen har afsløret vigtige detaljer i handlingen, og hver femte har opgivet at begynde på en ny serie eller se en serie færdig på grund af spoilers.

Læs mere om Unspoil Me lige her

“For ikke så mange år siden var vi tvunget til at vente en uge på et nyt afsnit. Samtidig var der slet ikke det samme antal serier, som vi kan vælge mellem nu. På den måde blev tv-serier en fælles referenceramme, fordi vi så det samme på samme tid. I dag ser man serier på en anden måde,” fortæller Michael Gjølbye Madsen, indehaver af anmeldersiden Cinemadsen.dk.

I dag ser man vidt forskellige serier, men frem for alt ser man dem ikke synkront længere. Tjenester som Netflix og HBO har gjort det muligt at se serier, når du har tid.

Spoiler alert!
De digitale tjenester har ramt lige ned i et behov, som lå i tiden. Ultimativ selvbestemmelse og valgfrihed. Men når serier som Game of Thrones får både medier og mennesker til at længes efter næste mandag, og ikke alle ser det nyeste afsnit med det samme, er det også nemmere at blive udsat for spoilers af venner, på arbejdspladsen eller blot ved at åbne Facebook.

Har du også en yndlingsserie? Så er du langt fra alene. Flere og flere danskere binge-watcher serier mange timer hver uge. PR-foto: Samsung

“Nogle venter med at se en serie, til alle afsnit er udkommet, nogle er bare ikke gået i gang med samme serie som dig endnu. Før i tiden var det sværere at lave spoilers. Man kan i dag tale om en kulturel slagside, fordi vi ikke længere har de samme referencepunkter og sociale samvær om serier. Man skal passe på, man ikke ødelægger oplevelsen for andre. Men vi taler stadig meget om serier. Det sker bare på en anden måde,” siger Michael Gjølbye Madsen.

Læs mere om Unspoil Me lige her

Det er også udbredelsen af binge-watching, der fik Samsung til at gå sammen med to hypnotisører, Ulf Sandström og Fredrik Praesto om at lave den digitale hypnosetjeneste Unspoil Me. Her bliver man guidet gennem en selvhypnose på dansk eller engelsk, der skal få seeren til at glemme spoilers, detaljer eller handling i yndlingsserien, så man kan se den igen på ny.

“Jeg tror de fleste af os gerne ville kunne se vores yndlingsserie eller film igen, som var det første gang. Derfor er vi glade for nu at kunne give mulighed for netop det gennem online hypnose,” siger PR officer hos Samsung Elin Axelsson.

Flere annoncer