Har du en god historie eller et tip? Kontakt redaktionen på
news@mx.dk
Iværksætter: Rejselysten kickstartede karrieren
Rejsen ud i verden byder for nogle på andet og mere end afslapning og kulturelle oplevelser; den kan også blive starten på iværksætterdrømmen. Nicolaj Hovmand Nielsen og Nanna Ulsøe har hver især formået at rejse verden tynd og bruge rejseerfaringerne til at skabe deres egen karriere.

En rejse ud i verden kan give os meget som mennesker. En ny forståelse af os selv eller en bedre forståelse af verden. For Nicolaj Hovmand Nielsen blev det fundamentet for karrieren. Foto: Nicolaj Hovmand Nielsen

Hvad gør man, når det efter endt uddannelse går op for en, at man skyndte sig så meget med at gå den lige vej igennem uddannelsessystemet, at man slet ikke nåede at rejse ud og opleve verden? Og hvad gør man, når man samtidig opdager, at man har en iværksætter gemt i maven?
3 tip: Derfor skal du tage ud og rejseSkal man tage ud at rejse, og samtidig gøre noget godt for sin karriere, kan et godt råd på vejen være en god ide. Nicolaj Hovmand Nielsen, som selv har brugt rejsen som et springbræt i karrieren, giver her sine bud på, hvordan man kan have en fantastisk rejse, og samtidig skabe et fundament for sin fremtidige karriere.
Hav en plan inden rejsen
Man kan sagtens bare rejse ud i verden og opleve en hel masse. Det er der slet ikke noget galt med. Men man kan også sætte sig for, at man gerne vil have noget ud af rejsen. Måske at man gerne vil prøve at arbejde i andet land. Det kan give nogle gode og sjove erfaringer.
Kend dine mangler
Jeg lå ikke i top ti af nyuddannede, da jeg var færdig med mit studie. Så jeg måtte finde en anden måde at gøre mig selv mere kvalificeret på. Og det blev igennem at rejse i mere end et år og startede en virksomhed. Det gav mig en masse erfaringer og kvalifikationer, jeg ellers aldrig ville have fået.
Husk at have det sjovt
Selvom min rejse også var arbejde og karriere, så skal man virkelig huske at more sig og nyde rejsen, mens man er afsted. Det dur ikke at sidde og jagte 12-tallet på den anden side af verden. De erfaringer, man får ved at rejse, får man jo også ved at opleve en masse og være sammen med alle de sjove mennesker, man møder på rejsen.
Nicolaj Hovmand Nielsen besluttede sig for at rejse til Asien og starte et firma, som samtidig kunne sponsorere eventyret.
»Jeg havde aldrig rigtigt rejst så meget. Jeg var en af dem, som var gået direkte fra handelsskolen til handelshøjskolen, og direkte fra bachelor til kandidaten uden at have været ude at rejse,« fortæller 28-årige Nicolaj Hovmand Nielsen.
Gør drømmen til virkelighed
Men iværksætterdrømmene havde han gået med siden 7. klasse, og da uddannelsen endelig var i hus, tog han en dag beslutningen om at kombinere den spirende rejselyst og drømmen at starte som iværksætter.
»Jeg ville rejse i minimum et år og opleve alt det, som jeg var gået glip af, og så ville jeg starte en virksomhed imens, som kunne finansiere min rejse. På den måde kunne jeg også have noget at lave, så det ikke bare blev at rejse for at rejse. Jeg havde lyst til at opleve verden, men også til at skabe noget imens,« fortæller Nicolaj Hovmand Nielsen.
Han er dog langt fra den eneste, der har udlevet både sin rejselyst og iværksættertrang. Nanna Ulsøe står bag virksomheden Canvas Planner, som udvikler webbaseret software til projektstyring. Inden hun sprang ud som selvstændig, havde arbejde og uddannelsen som Kaospilot taget hende verden rundt - blandt andet til Kina og USA.
»Udlandsophold har givet mig rigtig meget perspektiv på livet, fordi jeg har lært noget andet end det, man kan lære i skolen. Og den praktiske erfaring kombineret med det at møde andre kulturer har gjort mig åben overfor både mennesker og nye ideer,« siger Nanna Ulsøe.
Sats på egne evner
Nicolaj Hovmand Nielsen havde et godt snit på omkring 10 med sig fra studiet, men han var klar over, at han nok ikke skilte sig frygteligt meget ud blandt nyuddannede inden for marketing. Mange havde et højt snit og var, ligesom han selv, ambitiøse indenfor deres fag.
Hvis man vil gå den vej, så skal man virkelig være toppen af poppen. Så er det ikke nok at være i top 100, så skal du være i top 10. Jeg havde et fint gennemsnit på omkring 10 på studiet, men jeg vidste, at det på ingen måde var nok til at blive headhuntet.«

Den bedste læring kommer gennem oplevelser. Nanna Ulsøe fik smag for livet som iværksætter på sine rejser. Foto: Nanna Ulsøe
Nanna Ulsøe har både rejst og arbejdet i både Kina og Usa, og erfaringerne fra de mange rejser har givet hende et solidt fundament til at starte egen virksomhed. Her giver hun tre tip til, hvorfor det at rejse kan gavne karrieren.
Vær din egen lykkes smed
Heldet venter ikke på nogen. Man må selv være opsøgende. Hav modet til at gøre det, du rigtig gerne vil. Og nogle gange opdager man, at man ved at være modig åbner helt nye og spændende døre for sig selv.
Vær åben
Man ved ikke alt om verden på forhånd. Men hvis man er åben overfor andre mennesker og kulturer, så kommer forståelsen også nemmere, og dermed kommer måske også den gode ide, som man ellers ikke var kommet på.
Læring gennem erfaringer
Det er ikke alt, man kan lære på skolebænken. Nogle ting kommer kun gennem erfaringer, og det er tit erfaringerne, der gør udslaget for om vi får det næste fede job.
Efter halvandet års eventyr med egen marketingsvirksomhed i Asien, trak Danmark igen i ham. Og da han kom hjem mærkede han hurtigt, at hans CV i den grad havde nydt godt af rejsefeberen. Efter halvandet års udlandseventyr sad han igen i en flyvemaskine på vej hjem til Danmark.
»Jeg vidste, at rejsen havde en udløbsdato, og da jeg kom hjem igen, overvejede jeg, om jeg skulle fortsætte som selvstændig eller finde et job. Ret hurtigt blev jeg dog kontaktet af en række af de store virksomheder, som var interesserede i at ansætte mig,« slutter Nicolaj Hovmand Nielsen, som nu arbejder i marketing-virksomheden Quisma.
For 31-årige Nanna Ulsøe gav fraværet af sikkerhedsnettet fra det danske velfærdssamfund erfaringer, som hun stadig trækker på i sit daglige arbejde.
»Man er nødt til at være sin egen lykkes smed. Det motiverer mig, når jeg selv får tingene til at ske, og der er jo ikke noget sikkerhedsnet på samme måde som herhjemme. Man er nødt til selv at sikre, at man har et livsgrundlag, så man kan ikke læne sig tilbage og vente på, der sker noget,« siger hun.
I dag ville hun, ligesom Nicolaj Hovmand Nielsen, ikke have været foruden sin tid i udlandet.
»Jeg tror, at det er sundt at komme ud og se, at der er andre måder at leve på. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, men det giver en større forståelse for andre kulturer, som man tager med videre,« slutter Nanna Ulsøe.