Annonce
06/11-15 12:51

Der er fejl i vores løn næsten hver månedDer er fejl i vores løn næsten hver måned

Fire rengøringsassistenter fra Holbæk har lært at tjekke deres løn, efter at de alle har oplevet – og stadig oplever – store fejl på lønsedlen.

storybild

Rita Sireikene, Dorthe Christensen, Laila Hansen og Karen Pedersen – rengøringsassistenter og medlemmer af 3F Holbæk-Odsherred – oplever alt for ofte problemer med lønnen. (Billede: Thomas Sjørup)

De står tidligt op. De arbejder ofte alene. Og de tjener ikke særligt meget.

Det er de typiske vilkår for rengøringsassistenterne Laila Hansen, Dorthe Christensen, Rita Sireikene og Karen Pedersen.

Men sammen med deres kolleger i Forenede Service I Holbæk må de tåle endnu et vilkår: Der er ofte fejl i deres løn. Det er faktisk lige før, de bliver snydt hver måned.

Tjek, hvad du skal kigge efter på din lønseddel her

I 2013 opdagede Laila Hansen, rengøringsassistent på Hagested Skole, at hun havde 10.000 kroner til gode, fordi hendes løn var ikke blevet reguleret i forhold til overenskomsten.

”Vi har ingen tillidsrepræsentant, og når man går alene, er der ikke så mange at snakke med. Heldigvis kom Birgit (faglig sekretær Birgit Jørgensen, 3F Holbæk-Odsherred, red.) forbi, da hun besøgte en stribe arbejdspladser. Jeg var ikke medlem af fagforeningen, men jeg meldte mig ind og fik tjekket min løn. Heldigvis,” siger Laila Hansen.

OK fagforeninger sætter særligt fokus på løntjek - følg med på Facebook

Siden har hun oplevet flere problemer. Senest havde arbejdsgiveren glemt fem feriedage.

Kollegaen Dorthe Christensen gør rent på skolen og fritidsordningen i Gislinge. Hun gik til 3F, som er en OK-fagforening, fordi hun kiggede på lønsedlen og ikke kunne få timer og løn til passe. En nærmere granskning afslørede, at der også var problemer med pensionsindbetalingerne og hendes ansættelsesbevis. Samlet havde hun cirka 13.500 kroner til gode, og siden har også hun oplevet flere mindre fejl.

LÆS OGSÅ: Han åbnede for en ladeport af lønfejl

”Lønsedlen er svær at gennemskue og tjekke. Jeg beder tit Birgit hjælpe mig,” siger Dorthe Christensen.

Rita fik ikke løn
Rita Sireikene, littauisk-født og dansktalende rengøringsassistent, startede som vikar hos Forenede Service i sommeren 2014. Efter nogle måneder mødte hun Dorthe Christensen, som inviterede hende med til møde i 3F.

LÆS OGSÅ: FOA: Det er helt gængse fejl

”Jeg fører selv regnskab med mine timer og kunne se, at jeg ikke havde fået den løn, jeg skulle have. Men jeg forstår ikke alle reglerne og var lidt usikker,” siger Rita Sireikene.

Hun havde over 22.000 kroner til gode, og også i hendes tilfælde er der efterfølgende opstået nye sager. I september tjente hun 22.000 kroner (før skat), men hun fik kun udbetalt 150 kroner – og det var tilmed et tillæg, der manglede på lønsedlen i august. Samlet har 3F Holbæk-Odsherred ført lønsager for godt 40.000 kroner for Rita Sireikene.

Karen Pedersen gør rent på Tuse Skole, og hun adskiller sig ikke fra kollegerne. Hun har blandt andet oplevet fejl med fritvalgskontoen og i anciennitets-tilllægget, og der er timer, hun ikke har fået løn for. Samlet har hendes løbende sager resulteret i, at hun har fået over 20.000 kroner efterbetalt.

”Jeg prøver selv at holde øje med lønsedlen. Men jeg synes ligesom de andre, at det er svært,” siger Karen Pedersen.

LÆS OGSÅ: Hun har hentet over en halv million til medlemmerne - alene i år

Hvad tænker du..?
Flere annoncer