Annonce
17/11-17 08:45; Opdateret: 13/12-17 13:17

Sådan får du aldrig kramper og ondt i maven igenSådan får du aldrig kramper og ondt i maven igen

Mere end halvdelen af danskerne har problemer med maven, og ofte skyldes det dårlig fordøjelse på grund af forkert eller mangelfuld kost og motion.

storybild

Ondt i maven og andre maveproblemer kan ofte skyldes mangel på vitaminer: Foto: Scanpix

Danskerne lider i stor stil af problemer med maven. Faktisk er det langt mere end halvdelen af os, der hver eneste uge har en eller anden form for ubehag i maveregionen. Det viser en undersøgelse, som BT bragte tidligere i år. Her sagde 59 pct. af de deltagende, at de på ugentlig basis havde problemer med luft i maven, mavepine eller oppustethed.

Løsningen ligger ofte lige for, for det er tit kosten, der giver problemer. Vi spiser ganske enkelt ikke altid sundt nok, og det betyder, at vi ikke får nok fibre, mineraler og vitaminer.

Vitamintilskud kan ofte være en god hjælp afhængig af hvilken type maveproblemer, man har.

Se, hvilke vitaminer din krop har brug for - tag en vitamintest her

»Mange danskere er ikke gode nok til at få indtaget den daglige anbefalede dosis af f.eks frugt og grønt eller fuldkornsprodukter, og det øger risikoen for, at man kommer til at mangle visse vitaminer eller mineraler så som B-vitaminer, magnesium og kalium,« siger Regitze von Bülow Bjergegaard, der er ernæringsekspert ved vitaminspecialisten TakeDaily.

Også B-vitaminer spiller en aktiv rolle i fordøjelsen, og de skal indtages dagligt i en vis mængde for at opretholde de rette mineralniveauer i kroppen. En dårlig fordøjelse kan føre direkte til et lavere optag af vitaminer og mineraler, og det manglende optag fører til flere problemer.

Sørg for de rigtige vitaminer og mineraler
Også magnesium kan have stor betydning for kroppens funktion, og mangel på det kan føre til urolig nattesøvn og muskelkramper.

»Magnesium har indvirkning på særligt nerveceller og muskelceller og indgår i stofskiftet, hvor det hjælper os til at omsætte protein. Mange glemmer, at muskler ikke kun er dem, der skal trænes i fitnesscenteret, de findes også omkring tarmsystemet eller hjertet, som ligeledes er en muskel. Derfor er det selvfølgelig uhyre vigtigt, at vi får dækket vores behov af disse.. Mavekneb kan bl.a. skyldes luft i tarmene eller være efterveer af dårlig fordøjelse, og det kan være noget så smertefuldt og ubehageligt,« fastslår Regitze von Bülow Bjergegaard.

Såvel magnesium og kalium som B-vitamin findes i talrige fødevarer, og f.eks. er bladgrøntsager, fuldkornsprodukter og mandler rige på magnesium, mens kalium findes i bl.a. frugt, mejeriprodukter som mælk og ymer samt rodfrugter og nødder. B-vitaminerne kan findes i fuldkornsprodukter, grønne grøntsager, nødder, æg, fisk, fjerkræ og kød.

Vitaminer med posten
Det kan være svært at nå de anbefalede vitamin-, og mineralmængder, og derfor kan det ofte være en god idé med vitamintilskud, afhængigt af hvad og hvordan man spiser.

»Vitaminer og mineraler er vigtige, fordi de indgår i alle processer i kroppen. De er det næringsstof, som får maskinen til at køre optimalt. Man kan sige, at det svarer til motorrummet i en bil. Vi skal have vitaminer og mineraler, så vi kan fungere og holde kroppen sund og rask,« fastslår Regitze von Bülow Bjergegaard.

Du kan finde ud af, om du får nok vitaminer ved at tage en hurtig test på TakeDailys hjemmeside. Her beskriver man sin hverdag og kost. Derefter udregnes det individuelle behov, så man får tilpasset sit daglige vitaminindtag. Gennem TakeDaily bliver det så muligt at bestille en vitaminpakke med posten, så du i fire uger af gangen altid har lige netop det vitamintilskud, der passer til dig.

»Det er langt fra alle, som har mulighed for at ramme de daglige kostanbefalinger med fed fisk, grøntsager og frugt. Mange har simpelthen ikke tid eller råd til at følge anbefalingerne, og derfor kan en vitamintjeneste som TakeDaily være et rigtig godt supplement,« vurderer Regitze von Bülow Bjergegaard.

TakeDailys vitamintest er gratis på www.takedaily.dk. Skulle du have lyst til at prøve en pakke med vitaminer til 28 dage fra TakeDaily, kan du bruge koden 'MX2017' og få første pakke til 0 kr.

Vilkår:
Tilbuddet gælder t.o.m 31/1/2018
Tilbuddet gælder kun for nye kunder
Tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatterFlere annoncer