Annonce
01/11-16 08:54; Opdateret: 08/03-17 14:17

Mor hjalp mekaniker til at få 9.000 kr. tilbageMor hjalp mekaniker til at få 9.000 kr. tilbage

Løntjek: Den 20-årige knallertmekaniker, Dennis Nielsen, havde 9.000 kroner til gode hos sin mester.

storybild

Dennis Nielsen fra Krogsbølle på Nordfyn var bare ti år, da han fik smag for knallerter. Sammen med sin far gik han og rodede med motorer, og i dag – ti år senere – har Dennis ikke alene en lille håndfuld bane-knallerter. Han har også fået svendebrev som knallertmekaniker.

Han har altså meget at takke sin far for, men det rækker ikke til at ændre på familiens rangorden: Mor er den bedste i verden. Og det var hende, der for nylig fik mistanke om en fejl på Dennis’ lønseddel:

Få gode råd til at tjekke din egen lønseddel for fejl her

"Hun arbejder som sekretær i et lægehus og ved noget om alt det der med løn. Før sommer kiggede hun på min lønseddel og faldt over, at jeg tilsyneladende ikke fik feriepenge."

"Vi kontrollerede min feriekonto, og der stod ganske rigtigt nul kroner, så hendes mistanke var korrekt," fortæller Dennis.

En typisk sag
Han kontaktede Dansk Metal, en fagforening med ok-mærket, som han har været medlem af stort set siden, han kom i lære. Her regnede faglig sekretær Tommy Dalgaard ud, at Dennis havde 14.000 kroner til gode i feriepenge. Samtidig tjekkede Tommy Dalgaard også resten af lønsedlen og opdagede, at der også manglede knap 2.300 kroner på fritvalgs-kontoen.

"Det var på mange måder en typisk sag. En lærling kontakter os og beder om hjælp til at tjekke et enkelt forhold på lønsedlen. Men når vi alligevel har fat i den, gennemgår vi selvfølgelig alle punkter, og det sker tit, at der dukker flere fejl op," siger Tommy Dalgaard.

I gennemsnit kontaktes han en-to gange om ugen af lærlinge, der beder ham kigge på deres lønseddel. Og han finder små eller store fejl i tæt på 75 procent af sagerne.

"Det drejer sig typisk om, at de ikke har fået reguleret deres lønsats på det rigtige tidspunkt. Virksomhederne gør det ikke med vilje. Jeg tror bare, at de somme tider har lidt for travlt, og så er det måske vanskeligt at sætte sig ind i reglerne," siger Tommy Dalgaard, der selv gør sit for at hjælpe lærlingene med at forstå reglerne:

- Vi har en aftale om at besøge Syddansk Erhvervsskole både på grundforløb I og II og på hovedforløbet. Her forklarer vi, hvor vigtigt det er at tjekke lønsedlen og spørge tillidsrepræsentanten eller os om hjælp, hvis der er noget, de ikke forstår.

Se, hvordan du skal tjekke din egen lønseddel for fejl her

Dennis gik til sin fagforening og fandt ud af, at der var fejl i sin lønseddel.

Dejligt, det faldt på plads
Efter at have betalt skat røg der knap 10.000 kroner ind på Dennis Nielsen konto. Han vekslede feriepengene til en afbudsrejse til Litauen og et par koncerter i Holland – og er glad for, at mor og Metal gjorde deres til at hjælpe ham afsted:

"Det er selvfølgelig dejligt, det faldt på plads," fortæller Dennis Nielsen – som efter at have fået sit svendebrev som knallertmekaniker nu leder efter arbejde og i første omgang har fået otte ugers praktik på et motorcykelværksted.

"Og det er sjovt med lidt større maskiner," siger den 20-årige fynbo.

Flere annoncer