Annonce
07/11-15 16:43; Opdateret: 18/11-15 16:13

Unge tjekker sjældnest lønsedlenUnge tjekker sjældnest lønsedlen

Flere end hver anden af de 18-34-årige har oplevet at finde fejl i deres lønsedler. Det er flere end gennemsnittet på tværs af alder, men alligevel er de også den aldersgruppe, der sjældnest tjekker lønsedlerne. Hver tredje ung tjekker den sjældent eller aldrig.

storybild

De to VVS-lærlinge Kenneth Skov og Andreas Ratzke fik tjekket deres lønsedler og fandt ud af, de havde mange penge til gode. Men faktisk tjekker hver 3. ung sjældent eller aldrig lønsedlen. (Billede: Thomas Sjørup)

Det kan koste dig dyrt at lade være med at tjekke lønsedlen, og det kan give dig en glædelig overraskelse at gøre det. Det fandt de to 21-årige blikkenslagerlærlinge Andreas Bülow Ratzke og Kenneth Skov ud af.

De gik begge til deres OK-fagforening, fordi det så ud til, at de manglede feriepenge. Men da lønsedlerne blev ordentligt tjekket igennem, viste det sig, at de begge havde løn til gode, fordi deres sats ikke var blevet reguleret, som den skulle i forhold til overenskomsten. 85.000 kr. havde de til sammen til gode hos deres arbejdsgivere.

LÆS OGSÅ: Lærlinge fik 85.000 kr. efter løntjek

”Unge står overfor et helt nyt arbejdsliv, og man skal til at sætte sig ind i både overenskomster og lønsedler. Det kan virke uoverskueligt, men en lille fejl nu, kan nå at vokse sig rigtig stor, hvis den ikke bliver opdaget og rettet i tide. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på til at tjekke lønsedlen hver gang ”, siger Morten Skov Christiansen næstformand i LO.

Brug OK-fagforeningen – de kender overenskomsten
LO, FTF og de mange faglige organisationer og forbund, der er med i de to hovedorganisationer, sætter i uge 45 og 46 ekstra fokus på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at de overenskomstbærende fagforeninger – fagforeningerne med det grønne OK-mærke, er klar til at hjælpe, hvis der er brug for det.

Se, hvad du skal tjekke på din lønseddel her

I forbindelse med den såkaldte Løntjek-kampagne har LO og FTF fået udarbejdet en Epinion-undersøgelse, der viser, at 55 pct. af de unge på et tidspunkt har fundet fejl i deres lønseddel. Det tilsvarende tal for de +56-årige er kun 47 pct. Samtidig har de unge i lavere grad end de ældre tillid til, at lønsedlen er korrekt. 54 procent af de unge svarer, at de i ”høj grad” har tillid til, at der står det rigtige på lønsedlen, mens det tilsvarende tal for de +56-årige er 62 pct. Alligevel tjekker 31 pct. af de unge sjældent eller aldrig deres lønseddel. Til sammenligning er det kun 21 pct. af de +56-årige, der sjældent eller aldrig tjekker deres lønseddel.

LÆS OGSÅ: »Uhyggeligt, jeg kunne snydes for så mange penge«

”OK fagforeningerne kender de forskellige fag og brancher på arbejdsmarkedet, og de har stor viden om overenskomsterne, fordi det jo er dem, der har forhandlet dem. Som ny på arbejdsmarkedet er der meget at forholde sig til, og de unge kan få stor gavn af fagforeningens indsigt i løn og arbejdsvilkår. Blandt andet ved at få tjekket deres lønsedler ordentligt”, siger Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF.

OK-løntjek-kampagnen er en del af fagforeningernes fælles oplysningsindsats om overenskomster og faglige fællesskaber. Du kan kende den på det grønne OK-mærke. I uge 45-46 tilbyder LO- og FTF-fagforeninger, løntjek på arbejdspladser og fagforeningskontorer landet over, og på Facebook deler OK-indsatsen videoer og link, som guider til at komme i gang med at tjekke lønsedlen.

OK fagforeninger sætter særligt fokus på løntjek - følg med på Facebook

9 gode råd til at tjekke lønsedlen

Det er en god idé at tjekke sin lønseddel..... men hvordan gør man? Her er 9 gode råd.Videoen er lavet af Penge og Pensionspanelet med input fra os på Er du OK?

Posted by Er du OK? on 2. november 2015

Hvad tænker du..?
Flere annoncer