Annonce
03/11-15 00:00

Han åbnede for en ladeport af lønfejlHan åbnede for en ladeport af lønfejl

I foråret opdagede tømrersvenden Ove Rasmussen, at hans arbejdsgiver havde glemt at lønne ham korrekt under sygdom. Det fik betydning for 80 kolleger.

storybild

En lille sag for Ove Rasmussen – men en stor sag, når den gavner alle 80 kolleger. (Billede: Thomas Sjørup)

”Det er især synd for de unge, der risikerer at blive snydt for mange penge, hvis de ikke tjekker lønnen,” siger han.

Umiddelbart var det en lille sag, Ove Rasmussen faldt over i foråret. Men da han sammen med sin fagforening 3F nærlæste tallene, viste det sig, at den årvågne tømrersvend fra Haslev havde åbnet for en ladeport af en lønfejl. Hans beskedne sag fik betydning for 80 kolleger.

Få styr på din lønseddel nu - se hvordan her

”Jeg opdagede, at min arbejdsgiver havde glemt at afregne søgnehelligdage og feriepenge samt pension af søgnehelligdage og feriepenge under sygdom. Det drejede sig om 211 kroner om dagen, så for mit vedkommende handlede det ikke om mange penge. Jeg havde – bortset fra fem dages fravær i forbindelse med en lille arbejdsskade – stort set ikke har været fraværende. Men det kan jo have stor betydning for de kolleger, der er væk i længere tid,” siger Ove Rasmussen, der netop er gået på efterløn.

LÆS OGSÅ: Lærlinge fik 85.000 kr. efter løntjek

Hans daværende firma hører til nord for København, men har opgaver langt uden for hovedstaden. Og da Ove Rasmussen arbejdede på en byggeplads på Sydsjælland, var det 3F Sydsjælland i Næstved, der håndterede sagen. 3F er en fagforening der bruger det grønne OK-mærke.

”Da vi havde dokumenteret fejlen på Oves lønseddel, kontaktede jeg Dansk Byggeri, hvor Oves arbejdsgiver er medlem. Herfra sørgede man for, at entreprenøren efterbetalte de penge, svendene havde til gode. Samtidig blev praksis også ændret, så medarbejderne nu får korrekt pension og feriepenge, når de er syge,” fortæller Thomas Hansen, næstformand i 3F Sydsjælland.

OK fagforeninger sætter særligt fokus på løntjek - følg med på Facebook

Ikke usædvanligt
Denne type af sager er ikke usædvanlig. Eksempelvis har et landsdækkende renoveringsfirma netop været nødt til at efterbetale tilsammen 5,2 millioner kroner til 1200 timelønnede medarbejdere.

Her var der tale om en fejl, der tilfældigt blev opdaget, da en 3F-afdeling rutinemæssigt gennemgik lønsedlen for en fratrådt medarbejder og opdagede, at arbejdsgiveren havde glemt at opdatere lønsystemet korrekt.

LÆS OGSÅ: »Uhyggeligt, jeg kunne snydes for så mange penge«

For Anders Ellegaard, formand for LO Næstved, er de to sager gode eksempler på, at det altid er vigtigt at tjekke sin lønseddel.

”Og hvis man er i tvivl, kan man altid gå til sin fagforening,” siger Anders Ellegaard og suppleres af Ove Rasmussen:

”Jeg har været selvstændig i 30 år, men da krisen kom, afviklede jeg firmaet og blev svend. Allerede i min første ansættelse – det var i et firma med 120-130 tømrere – oplevede jeg, at der var fejl i pensionsindbetalingerne. Siden har jeg været meget omhyggelig med at tjekke lønnen,” siger Ove Rasmussen og tilføjer:

”Alle andre burde gøre det samme. Jeg har tit siddet i en skurvogn med ti tømrersvende, men vi er kun et par stykker, der går op i lønnen. Det er især synd for de unge, der risikerer at blive snydt for mange penge, hvis de ikke tjekker lønnen.”

LÆS OGSÅ: FOA: Det er helt gængse fejl

Hvad tænker du..?
Flere annoncer