Annonce
21/07-16 00:00; Opdateret: 20/10-16 16:19

Rejsetips: Derfor er Marrakech en rejse værdRejsetips: Derfor er Marrakech en rejse værd

Byen for foden af Atlasbjergene, Marrakech, tiltrækker tusindvis af besøgende fra hele verden. Få de bedste tips, til hvad du skal se.

Byens varetegn er moskeen El Koutoubia, som man kan genkende på de gyldne kugler i toppen. Markedet, Jamaa El-Fna, ligger kun et stenkast derfra.

El Koutoubia-moskeens minaret med de gyldne kugler i toppen er byens vartegn. Men dens bankende hjerte er den store plads et stenkast derfra, Jamaa El-Fna, der hver dag fyldes med musikanter, slangetæmmere, historiefortællere, hennamalere, juicesælgere og andre handlende – og som hver aften forvandles til et kæmpestort, sydende gadekøkken med herlige, traditionelle retter og masser af leben til langt ud på natten.

I Marrakech mødes både fortid, nutid og fremtid. I den moderne bydel Gueliz er der shoppingcentre, blankpoleret stål, firhjulstrækkere og Starbucks-kaffe i kruset. Og inden for den tykke lerklinede bymur udfolder sig det autentiske byliv i den gamle medina, der stadig formår at nære enhver 1001 nats drøm med sine smalle gyder, mangfoldige varer, duftende krydderier og muezzinen, der kalder til bøn over indbyggernes hoveder fem gange i døgnet. Her starter eventyret i ”Al medina al hamra”, den røde by, hvor alle huse er malet okkerrøde og hver aften kaster et lyserødt skær fra sig i den berømte solnedgang, som man ikke glemmer igen, når man først har set den.

Der findes et væld af smukke og farverige seværdigheder i Marrakech. F.eks. den grønne oase, Jardin Majorelle, med det smukke koboltblå hus.

Yves Saint Laurents botaniske have, Jardin Majorelle, er et absolut must. En grøn oase med fuglekvidder, palmer, kaktus og alverdens eksotiske planter, små vandløb, damme og skønne blomster. Huset i haven er malet koboltblåt og gult, potter til planterne i havens gange ligeså, plus orange og grøn – der findes simpelthen ingen anden have som denne. På stedet findes også verdens eneste berbermuseum med en enestående, smuk udstilling.

Yves Saint Laurents botaniske have, Jardin Majorelle, er et absolut must

Den hemmelige have, Le Jardin Secret, er en nyåbnet seværdighed – et haveanlæg, der som alle andre islamiske haver er designet med elementer, som man forestiller sig at kunne finde i paradisets have – grønne vækster, blomster, dufte og ikke mindst rindende vand. Haveanlægget går tilbage til det 16. århundrede og er netop nu åbnet for offentligheden efter en gennemgribende restaurering. Der er mulighed for at komme op i et tårn i haven, hvorfra man har en fantastisk udsigt over byen.

Jardin Secret er endnu en af de hemmelige haver, der skal ses.

Koranskolen Medersa Ben Youssef blev grundlagt i det 14. århundrede og her sad i flere hundrede år små drenge og terpede de hellige skrifter for at komme nærmere Allah. I dag er skolen sat i stand og åben som museum. Huset er enormt og gården i midten overvældende smuk. Der er adgang til alle de smalle gange i flere etager og til de små rum, hvor eleverne boede og studerede.

Palais El Bahia er et typisk eksempel på en rigmands palads, hvor vi i dag kan kigge indenfor – med små atriumgårde med palmer og appelsintræer, smukke rum med kakler i mosaik, lofter i udskåret og dekoreret træ og endelig den store gård med buegange, farverige søljer, symmetrisk flisemønster og det traditionelle springvand i midten.

Der er rig mulighed for at shoppe eksotiske beklædningsgenstande og krydderier i Marrakech, som kun findes her.

Hvor skal du bo?
I Marrakech kan du bo på de vildeste luksushoteller eller mærke historiens vingesus på legendariske La Mamounia, der i mere end 100 år har været vært for store personligheder lige fra Churchill, Roosevelt og Chaplin til adskillige af nutidens kendte skuespillere, sportsstjerner, politikere osv. Mest oplagt er dog at bo i en af de hundredevis af riads, der ligger side om side i den gamle bydel. Konceptet dækker over et gammelt byhus i 2-3 etager, der er bygget op omkring en lukket gård med springvand og forvandlet til det skønneste åndehul med tilbagetrukket ro og stilfuld indretning. Mange riads har hammam-spa-afdelinger, hvor man kan få dampbad, massage, peeling og alle mulige andre skønne behandlinger med fx mudder og sort sæbe.

I Marrakech kan du bo på de vildeste luksushoteller eller mærke historiens vingesus på legendariske La Mamounia, der i mere end 100 år har været vært for store personligheder lige fra Churchill, Roosevelt og Chaplin til adskillige af nutidens kendte skuespillere, sportsstjerner og politikere.

Shopping
Der er masser af herlige ting at købe med hjem fra Marrakech: Farvestrålende keramik, lædervarer, tæpper, blanke lanterner, smykker, flettede kurve – alt til rimelig pris. Især hvis du forstår dig på kunsten at prutte om prisen. I soukens små butikker forventes det klart, at du gør det, og som regel bliver du belønnet for indsatsen. Ud over de traditionelle butikker i medinaen er der flere skønne butikker med moderne design strøet ud over byen. Skråt over for Jardin Majorelle ligger f.eks. 33 Majorelle, som er en af byens lækreste designbutikker med helt unikke varer af virkelig høj kvalitet, men stadig med det særlige marokkanske touch. Har du spist på Terrasse des Epices må du heller ikke snyde dig selv for en tur rundt i Souk Cherifia på etagerne nedenunder, hvor der findes mange små butikker med helt særlige varer.

Mad i Marrakech
Det marokkanske køkken er berømt i hele verden for sine traditionelle retter – tajine, couscous, harira, briouat osv. Her er masser af grøntsager, bælgfrugter, kylling, lam, okse og ofte en blanding af salt og sødt, især i form af simreretter med kød og tørrede frugter.

Det marokkanske køkken er berømt i hele verden for sine traditionelle retter. F.eks. tajine, couscous, harira, briouat osv.

Der findes et væld af gode spisesteder i byen – her er alt fra Marrakechs pendant til ”nyt nordisk” hos Latitude 31 og Al Fassia Aguedal, over stærke fusionskøkkener som Maison MK (fransk) og PepeNero (italiensk) til masser af skønne bistroer, der serverer utrolig lækker mad til prisen. Heriblandt Nomad, der serverer enkle retter, så englene synger, og andre beslægtede som Le Jardin, Le Guerrab, Terasse des Epices og Café Zwin Zwin. Alle har smuk, smagfuld indretning, sidstnævnte med et særligt feminint touch og en malerisk udsigt over byen, ikke mindst ved solnedgang.
Glem i øvrigt ikke gadekøkkenerne, hvor man roligt kan spise. Her er alt fra grillet kød til suppe med linser og de traditionelle pandekager msamen. Alt er frisk og lækkert og virkelig autentisk.

På grund af Atlas-bjergene, der ligger tæt på Marrakech, kan vejret være skiftende.

Vigtig viden om Marrakech
Marrakech er som en levende filmkulisse. Ikke sjældent støder man her på et filmcrew i gang med at optage en actionscene midt i medinaen. Selv Hitchcock har filmet her. Byen er i øvrigt også hvert år i december vært for en international filmfestival.

Vejr og årstider
I Marrakech kan man ifølge en lokal talemåde opleve ”alle fire årstider på én dag”. Her kan være kolde nætter, hede dage, pludselig regn og en frisk brise – alt inden for samme døgn. Det meste af tiden er vejret betydeligt bedre end på vores breddegrader, og især forår og efterår har gode temperaturer. Sommeren er til gengæld virkelig hot, 40-50 grader i juli og august er ikke usædvanligt.

Valuta
Den marokkanske valuta hedder dirham (MAD). En dirham er ca. 75 øre, så det er nemt at regne om til danske kroner. Der er absolut ingen grund til at veksle penge hjemmefra. Der er pengeautomater overalt, hvor du kan hæve valuta på dit kreditkort, og kursen er den bedste, du kan få. Det kan dog være en god idé at tage lidt euro med hjemmefra, fx til taxaen fra lufthavnen – euro kan bruges de fleste steder.

Transport
Der er direkte flyvninger fra København til Marrakech hver uge hele året rundt, i vinterhalvåret endda flere gange om ugen. Marrakechs internationale lufthavn, Aéroport Ménara, ligger ganske tæt på byen. Springer du på en taxa uden for ankomsthallen, er du i byens centrum 5-10 minutter efter. Turen koster 100 dirham eller 10 euro, men det er altid en god idé at have aftalt prisen, inden turen starter.

Book din egen rejse til Marrakech med Norwegian nu

Marrakech ligger for foden af Atlas-bjergene, hvilket giver en enestående udsigt til bjergtinderne i horisonten.

Andre læser lige nu