Af - 03/03-17 15:36; Opdateret: 03/03-17 16:34

Dette foto vækker STOR undren på nettet - kan du se hvorfor?Dette foto vækker STOR undren på nettet - kan du se hvorfor?

Et foto af nogle jordbær er gået viralt - der er nemlig noget helt galt.

storybild

Kan du se, hvilken farve disse jordbær har? (Billede: Twitter/Akiyoshi Kitaoka)

Vi husker den alle sammen. Kjolen, som for to år siden tog nettet med storm og skabte grobund for endeløse diskussioner. Var den hvid og guld eller sort og blå? Nu begynder et nyt billede at få folk til at vride hjernen i desperation verden over - men af en helt anden årsag.

Her er kjolen, der driver internettet til vanvid: Hvilken farve er den?
Her er kjolen, der driver internettet til vanvid: Hvilken farve er den?

For i modsætning til billedet af den for længst berømte kjole, får vi svaret serveret af manden, der lavede dette foto af en bakke jordbær, og lagde det online. Og det det er netop problemet. Det giver nemlig ingen mening. Overhovedet.


'Jordbærrene ser røde ud, men det er (billedets) pixels ikke,' skriver Akiyoshi Kitaoka.

Åh nej ikke igen: Er sandalerne guld og hvid, blå og grå eller...
Åh nej ikke igen: Er sandalerne guld og hvid, blå og grå eller...

Han er professor i psykologi ved Ritsumeikan-universitetet i Japan og har specialiseret sig i optiske illusioner (så burde vi nok være advaret). Billedet er siden blevet re-tweetet af mange brugere, herunder den amerikanske forsker Matt Lieberman fra det prestigefulde californiske universitet UCLA.


Men hvis jordbærrene ikke er røde, hvilken farve er de så?

En Twitter-bruger fandt svaret på det første spørgsmål ved at isolere nogle af de farver, som får jordbærrene til at se røde ud. Når vi ser dem på den hvide baggrund til højre, herunder kommer der nogle helt andre farver frem: De er i virkeligheden grå og lidt grønlige.


Men hvorfor i alverden ser jordbærrene så røde ud?

Test: Kan du se billedets skjulte mening?
Test: Kan du se billedets skjulte mening?

Det skyldes faktisk, at vores hjerne snydes til at tro, de er røde, fordi den er indstillet til at korrigere de farver, vi ser alt efter lyset. Det er faktisk præcis det samme fænomen, der betød, at den føromtalte kjole for mange virkede hvid og guld-farvet og ikke blå og sort, som den retteligt var.

- Øjets nethinde kan ikke se absolutte farver. Det, nethinden faktisk ser, er kontraster, dvs. overgange fra et objekt til et andet. Det betyder, at man hele tiden tolker det, man ser, i relation til omgivelserne, forklarede Toke Bek der er klinisk professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, da #dressgate rasede.

- Kigger du på en rød rose om morgenen, vil den se anderledes ud midt på dagen, fordi sollyset har fået en anden farvesammensætning. Men vi ser også rosen i forhold til omgivelserne, som også har ændret sig, sagde han.

Det er altså farvesammensætningerne og det lys, der er på jordbærrene, som får dem til at se røde ud, selvom de ikke er det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx