Af Webstud/AS - 05/06-17 16:01

Her er 10 opkvikkende facts om Red BullHer er 10 opkvikkende facts om Red Bull

Den er startet i Thailand, har en østrigsk bagmand og sælger svimlende mange dåser energidrik årligt. Her får du 10 vilde facts om verdens største energidrikproducent.

Bildstrecke im Grossformat »

Skaberne af verdens førende energidrik er bestemt ikke kommet sovende til succesen. Red Bull har formået at blive synonym med alt fra ekstremsport til kendte drinks. FirstWeFeast giver dig her fakta fra det imponerende firmas historie.

GALLERI: Her er verdens vildeste natklubber
GALLERI: Her er verdens vildeste natklubber

Idéen stammer fra trætte thai-truckere

I Thailand år 1976 introducerede forretningsmanden Chaleo Yoovidhya folket for drikken Krating Daeng, senere kendt som ‘Thai Red Bull’. Drikken skulle sørge for, at fabriksarbejdere og lastbilchauffører kunne holde sig vågne på lange vagter.

Den australske iværksætter Dietrich Mateschitz fandt under besøg i landet ud af, at drikken kurerede ham for jetlag. Han opsøgte Chaleo og de begyndte at arbejde sammen. Den første dåse Red Bull landede på det europæiske marked i 1987.

Red Bull-chef: Vi kan blive Lewis Hamiltons bedste ven
Red Bull-chef: Vi kan blive Lewis Hamiltons bedste ven

Red Bull blev gjort ulovlig for at indeholde kokain

I 2008 indførte Red Bull deres Cola-variant. I Tyskland blev den dog allerede året efter fjernet fra hylderne, da man fandt kokain i drikken.

Firmaet indrømmede, at der bliver brugt coca-blade, som bruges til at udvinde kokain, i drikken, men autoriteterne fandt ud af, at de 0,13 milligram ikke var skadelige, medmindre 12,000 liter blev indtaget.

Energidrikke giver syreskader på tænderne
Energidrikke giver syreskader på tænderne

Red Bull har sendt en mand i rummet.

Med en heliumballon og en trykdragt blev den østrigske faldskærmsudspringer og atlet Felix Baumgartner sendt 39 kilometer op i rummet, før han med over 1300 kilometer i timen brød lydmuren uden hjælp af motor som den første nogensinde.

via GIPHY

Den australske iværksætter Dietrich Mateschitz, som fik drikken til Europa, er selv pilot og ekstremsportsudøver, hvilket har smittet af på firmaet.

16-årig død efter at have drukket kaffe og energidrik
16-årig død efter at have drukket kaffe og energidrik

Red Bull betalte unge mennesker for at feste med drikken

Dietrich Mateschitz ville give den thailandske drik kultstatus i Europa. I en tid før Instagram begyndte han at betale populære universitetsstuderende for holde fester og reklamere for drikken.

via GIPHY

Det endte med, at drikken bredte sig til skoler og natklubber i hele verden.

Henrik drak over fire liter energidrik: Det kostede ham næsten livet
Henrik drak over fire liter energidrik: Det kostede ham næsten livet

Red Bull giver vinger - men kan også sende dig på hospitalet

Det hører ikke til sjældenhederne, at Red Bull sender folk på hospitalet. Det er især koffeinen, der kan føre til hjertebanken og åndedrætsbesvær.


Pas på: Mand blev gul af at drikke for meget energidrik
Pas på: Mand blev gul af at drikke for meget energidrik

Firmaet skylder dig måske penge

Har du drukket en Rød Tyr i løbet af de sidste 12 år og har du været i USA? Så kan du have 65 kroner eller 100 kroners Red Bull til gode hos firmaet.

Producenten blev i 2013 kollektivt sagsøgt for falsk markedsføring, da amerikanere følte sig snydt over ikke ‘at få vinger’ af drikken, som det ellers blev lovet i sloganet. Red Bull måtte af med 85 millioner kroner.

Godt nyt til folk med fart på: Drik Redbull og minimer risikoen for psykoser
Godt nyt til folk med fart på: Drik Redbull og minimer risikoen for psykoser

En Red Bull-arving dræbte en politibetjent

Vorayuth Yoovidhya, barnebarn af Red Bull-skaberen, kørte i 2012 rundt i sin Ferrari, da han påkørte en politibetjent. Arvingen stak af fra gerningsstedet, og betjenten døde på vejen.

AFP PHOTO / STR /

Endnu en betjent blev involveret, da Yoovidhya prøvede at bestikke ham for at få en anden person mistænkt for drabet. Det blev opdaget og han blev anklaget, men dage inden retssagen stak han af i sit Red Bull-privatfly og tog til Formel 1.

Ernæringsekspert om sportsdrikke: Et dyrt svindelnummer
Ernæringsekspert om sportsdrikke: Et dyrt svindelnummer

En studerende blev udvist af Canada for at drikke for meget energidrik

Jyong Chul Lee studerede på Cape Breton i Canada. En dag fik har et udbrud i universitetets kantine, hvilket fik ham blev dømt for forstyrrelse og chikane og dermed ledte til hans udvisning.

via GIPHY

Ifølge retsmedicineren led han af koffeinforgiftning efter 500-600 milligram koffein dagligt - eller cirka 8 Red Bulls.

Professor: Energidrikke før træning har ingen effekt
Professor: Energidrikke før træning har ingen effekt

Virksomheden har eget pladeselskab

via GIPHY

Red Bull Records blev oprettet i 2007 for at give ukendte kunstnere mulighed for at få gratis studietid. Studiet ligger i West Hollywood i Californien og har udgivet over 20 musikalbum, hvor genrer som alternativ rock og indie foretrækkes.

Sidste år blev der solgt seks milliarder dåser energidrik

Energigiganten er den største på markedet, efterfulgt af Monster og Rockstar. Mateschitz, som tog drikken til Vesten, er, med en formue på 115 milliarder kroner, Østrigs rigeste mand, mens Yoovidhya ved sin død var den næstrigeste i Thailand.

Her ses de to Red Bull-skabere, østrighske Dietrich Mateschitz og thailandske Chaleo Yoovidhya. Foto: Scanpix.

I løbet af drikkens 30-årige historie, er der solgt 62 milliarder dåser Red Bull.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx