Af - 04/11-16 12:04; Opdateret: 04/11-16 14:19

Miljøminister kalder faldende kemi-indsats ’opnormering’Miljøminister kalder faldende kemi-indsats ’opnormering’

Det er ’løgn’, når miljøministeren i et samråd siger, at der ikke ’sker en nedprioritering af kemiområdet’, siger kemiordfører Lea Wermelin (S). Ministeren afviser.

storybild

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) mener ikke, at regeringen nedprioriterer kemiindsatsen, selv om hans egne tal viser, at bevillingerne til kemiindsatsen falder med godt og vel 30 millioner kroner fra 2015 til 2017. (Billede: scanpix/arkiv)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) løj på et åbent samråd i Folketinget den 5. oktober i år. Sådan lyder anklagen fra kemiordfører Lea Wermelin (S).

Ministeren var kaldt i samråd for at begrunde, hvorfor regeringen vil nedlægge Forbrugerrådet Tænk Kemi. Esben Lunde Larsen siger under samrådet, at 'der er heller ikke tale om, at der sker en nedprioritering af kemiområdet. På ingen måde'.
Og lidt senere: ' Vi har så valgt at opnormere med en kemipakke til næsten seks millioner, og vi har valgt også at løfte yderligere i forhold til at kommunikere om det her forhold. Men det er jo det, der er faktum.'

Miljøminister talte usandt om forbruger-kemi
Miljøminister talte usandt om forbruger-kemi

Men ifølge et notat, som Esben Lunde Larsen sender til Miljø- og Fødevareudvalget den 1. november i år, er der tale om en ’en faldende bevilling over årene’ i Miljø- og Fødevareministeriets kemiindsats fra 142,4 millioner i 2015 til 112,1 millioner i 2017.

- Ministeren sidder på samrådet og giver os et billede af, at regeringen opjusterer kemiindsatsen. Det er jo decideret løgn, siger Lea Wermelin og tilføjer:

- I virkeligheden skærer man markant ned med over 30 millioner kroner fra 2015 til 2017.

Hun vil nu rejse sagen over for Esben Lunde Larsen i spørgetiden i folketingssalen på onsdag.

Miljøminister skal svare på flere kritiske kemi-spørgsmål
Miljøminister skal svare på flere kritiske kemi-spørgsmål

- Hvis ministeren benægter fakta, må vi i udvalget diskutere, hvilke skridt vi så skal tage, siger Lea Wermelin.


- Det er uholdbart, at vi har en minister, der sidder og giver indtryk af, at regeringen opprioriterer kemiindsatsen, når den gør det modsatte.
Lea Wermelin (S), kemiordfører og næstformand i Miljø- og Fødevareudvalget

Esben Lunde Larsen skriver til metroxpress, at han har ’tilført flere penge til kemiområdet i form af den kemipakke på næsten seks mio. kroner, som jeg for nylig har præsenteret’ samt ’yderligere en mio. kroner til etablering af en informationsportal’.

Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi
Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi

- Påstanden om, at regeringen har skåret i midlerne til kemiindsatsen, er ikke rigtig. Skiftende regeringers kemiindsats er aftalt med et bredt flertal af Folketinget for flere år ad gangen. Regeringen har dermed ikke skåret i bevillingerne, men nogle af bevillingerne holder op, som aftalt med partierne bag aftalerne. Min kemipakke er en ekstra indsats foruden den, der er aftalt med forligskredsen, skriver han.

Erhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthund
Erhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthund

Den 27. oktober skrev metroxpress, at Esben Lunde Larsen på samme samråd talte usandt om godkendelse af kosmetiske produkter. Ministeren sagde, at produkterne godkendes af myndighederne, men fakta er, at det er virksomhedernes ansvar, at produkterne lever op til gældende regler.

Ministeren erkendte samme dag over for Miljø- og Fødevareudvalget, at han havde udtalt sig ’tvetydigt’.


Sådan skal Esben Lunde Larsens 'opnormering’ forstås:
For forståelsens skyld tager vi udgangpunkt i et eksempel fra hverdagen: En daginstitution har frem til nytår i år seks fuldtidsansatte pædagoger. To af dem er kontraktansatte, og da deres kontrakt udløber ved årsskiftet, er der kun fire fuldtidsansatte pædagoger i daginstitutionen i 2017, da den nye daginstitutionsleder ikke ønsker at forlænge deres kontrakt. Den nye daginstitutionsleder ansætter i løbet af 2017 én ny fuldtidsansat pædagog, så der nu er fem fuldtidsansatte pædagoger i daginstitutionen. Ifølge lederen af daginstitutionen er der tale om en opnormering fra fire til fem fuldtidsansatte pædagoger, da kontrakten med de to kontraktansatte pædagoger jo udløb. Forældrene til børnene i daginstitutionen kalder det en nedskæring, men lederen anerkender ikke forældrenes præmis, da det var den tidligere daginstitutionsleder, der havde valgt af kontraktansætte og ikke fastansætte de to ikke-forlængede pædagoger. Pengene er brugt. Men den nye leder ’har så valgt at opnormere’ med en pædagog. ’Det er jo det, der er faktum’, siger den nye daginstitutionsleder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx