17/09-13 20:29

Finanstilsyn og Nationalbank får finanskrise-kritikFinanstilsyn og Nationalbank får finanskrise-kritik

Både Finanstilsynet og Nationalbanken får ifølge DR Nyheder kritik i ny rapport for at have undervurderet de danske bankers robusthed op til finanskrisen.

storybild

(Billede: Polfoto)

Finanstilsynet var for mekanisk og afprøvede ikke alle grænserne for, hvornår statens finansielle vagthund kunne gribe ind over for de banker, der voksede mest i tiden op til finanskrisens start i 2008.

Det er blot én af konklusionerne i den 500 sider lange rapport om årsagerne til den danske finanskrise, som offentliggøres i morgen. Det erfarer DR Nyheder.

Det såkaldte Rangvid-udvalg med professor Jesper Rangvid i spidsen har i mere end halvandet år kulegravet, hvorfor finanskrisen ramte Danmark så hårdt.

Onsdag morgen offentliggør udvalget sit arbejde, og ifølge DR Nyheders oplysninger udpeger Rangvid-udvalget hele 30 forskellige årsager til, hvorfor det gik så galt.

Finanstilsynet er således ikke den eneste institution, der bliver kritiseret. Også Nationalbanken får kritik for at have undervurderet de danske bankers robusthed.

Nationalbanken skrev så sent som i foråret 2008, at de danske banker var robuste på et tidspunkt, hvor banken også mente, at den danske økonomi generelt var overophedet.

Ifølge Rangvid-udvalget var den form kommunikation for "uklar".

Rapporten er en såkaldt "årsagsforklaringsrapport". Det betyder, at den ikke kommer med nogen klar konklusion af hvem, der var skyld i krisen. I stedet kommer den med en omfattende beskrivelse af, hvorfor krisen fik det omfang, som den fik.

Ledelserne i den række af banker, der er krakket siden 2008 får generelt den hårdeste medfart i rapporten. De må finde sig i at blive karakteriseret som inkompetente og for at have leveret et dårligt kredithåndværk, erfarer DR Nyheder.

Også Danske Bank får konkret kritik for at have bragt sig selv i en så sårbar situation, at det kunne have truet hele den danske økonomi.

Mens Rangvid-udvalget udpeger Finanstilsynets passivitet frem til 2008 som en af årsagerne til finanskrisen, så roses tilsynet for den mere aggressive stil, som man har anlagt de seneste år.

En stil, som i løbet af efteråret har fået flere banker og politikere fra Venstre og De Konservative til at angribe Finanstilsynet for at være for bidsk overfor bankerne.

Dette angreb får dog ingen opbakning i Rangvid-udvalgets rapport. Tværtimod kommer udvalget med flere anbefalinger, der støtter mere regulering af den finansielle sektor, erfarer DR Nyheder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Brøndby henter stor Superliga-profil
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx