Af Ritzau - 12/04-17 11:11

Husk cykelhjelmen: Sådan finder du den rigtigeHusk cykelhjelmen: Sådan finder du den rigtige

Komfort og form er vigtige faktorer, når du skal finde din fremtidige cykelhjelm. Læs de gode råd til at finde den rigtige cykelhjelm.

storybild

Det er ikke nødvendigvis den dyreste hjelm, der er den bedste. Det vigtigste er, at pasformen er rigtig til dit hoved. (Billede: Free/Colourbox)

De fleste af os kender problematikken - vi har en cykelhjelm, men alt for ofte ender den med at ligge hjemme i garderobeskabet, når vi sidder på cyklen.

Der kan være mange årsager til, at vi lader hjelmen blive derhjemme, men spørger man Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, er dårlig pasform den mest kendte årsag.

- Det vigtigste er, at cykelhjelmen føles god at have på, og at den passer til hovedet. Der er stor forskel i pasformen på cykelhjelme, og får man en, der sidder og presser i panden, så den ikke er behagelig, så bruger man den heller ikke, siger Pernille Ehlers.

Hun fortæller, at det derfor godt kan betale sig at prøve mange hjelme, før man køber den rigtige.

Men det er også vigtigt at få indstillet sin hjelm korrekt, før den bliver taget i brug.

- Når man prøver hjelmen, er det vigtigt, at den sidder vandret på hovedet, så den dækker panden. Der er mange, der kommer til at skubbe den for langt tilbage, men det er vigtigt, at den dækker panden i tilfælde af styrt, fortæller Pernille Ehlers.

Mange hjelme har i dag forskellige justeringsmuligheder, og særligt rundt om hovedet er det vigtigt, at man får justeret hjelmen korrekt.

Der findes typisk en skrue i nakken, som du kan bruge til at teste, om hjelmen sidder korrekt. Sæt hjelmen på hovedet, stram spændet bagpå uden at spænde hageremmen, og bøj derefter hovedet frem. Hvis hjelmen bliver på hovedet, passer den, lyder det fra Pernille Ehlers.

De remme, som sidder på siden af hjelmen omkring øret, skal også sidde korrekt.

- Spænderne, der løber langs siden, kan godt rykke sig lidt, fordi de er lavet af nylon. Sørg derfor for, at spænderne sidder lige under øret, og når du spænder hageremmen, skal du kunne få to fingre ind under, fortæller Pernille Ehlers.

Hos Cyklistforbundet lyder rådet også, at du vælger den hjelm, der sidder bedst på hovedet, om det så er en såkaldt skaterhjelm eller almindelig cykelhjelm, det er op til dig.

Det er ikke nødvendigvis den dyreste hjelm, der sidder bedst, og det er heller ikke det vigtigste.

Alle hjelme, der sælges i danske butikker, er nemlig både CE-mærket og har godkendelsesnummeret EN 1078. Det betyder, at hjelmen opfylder den europæiske sikkerhedsstandard for cykelhjelme.

Har du været ude for et uheld, hvor cykelhjelmen har taget fra i styrtet, kan du risikere, at den ikke længere virker. Har hjelmen derudover synlige revner eller skader, bør du skifte den ud, lyder det fra Cyklistforbundet.

Ifølge Pernille Ehlers bør du overveje at skifte din cykelhjelm ud, hvis den er over ti år gammel, da den på det tidspunkt nok vil være godt slidt.

Fakta: Find den rigtige hjelmstørrelse

* Det afhænger meget af den enkelte person, hvordan en cykelhjelm passer.

* Størrelserne findes ved at måle omkredsen af hovedet fra lidt over ørerne hen over midten af panden (cirka 2,5 centimer over øjenbrynene). Pas på, at målebåndet ikke kommer for langt ned i nakken, når du måler.

* Hjemmesiden Cykelhjelm.com har lavet en vejledende størrelsesoversigt ud fra egne erfaringer:

- 0-3 år: 44-52 centimeter.

- 2-7 år: 46-57 centimeter.

- 5-12 år: 52-60 centimeter.

- 12-80+ år: 52-65 centimeter.

Kilde: Cykelhjelm.com.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sneen på vej tilbage over Danmark:...
bt.dk
Tjek op på dit boliglån og spar...
bt.dk
Kan du genkende dig selv, mand? Så...
bt.dk
Tre biler går op i røg i Ishøj:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx