Af - 22/05-14 19:30

Unge til politikere: Dette problem skal I IKKE gøre noget vedUnge til politikere: Dette problem skal I IKKE gøre noget ved

EU skal holde fingrene fra piratkopiering, mener et stort flertal af et såkaldt ungepanel.

storybild

Tiden er løbet fra at brænde cd'er til naboen, men der findes stadig ulovlige fildelingstjenester på nettet, som driller især tv- og filmbranchen. (Billede: Polfoto/arkiv)

Både musikbranchen og filmbranchen er gevaldigt udfordret af piratkopiering, men det er ikke noget, EU skal gøre noget ved.

Det mener et klart flertal i en rundspørge til et såkaldt ungepanel. Her svarer 73 procent af de 191 respondenter, at piratkopiering ikke er vigtigt at bekæmpe for EU, mens blot 22 procent synes, at det er vigtigt.

Iron Maiden tjener på musik-tyve
Iron Maiden tjener på musik-tyve

Til sammenligning mener hele 88 procent, at det generelt er vigtigt, at EU bekæmper grænseoverskridende kriminalitet.

- Måske forklaringen skal findes i, at de unge er vokset op i en verden, hvor rigtig mange ting er tilgængelige via nettet – også gennem lovlige tjenester som for eksempel Netflix og Spotify – og filer på nettet opfattes måske derfor ikke som en vare blandt mange unge, mener Lars Gaardhøj, der er projektleder i AOF Danmark, som sammen med analysebureauet Haaland & Paulsen står bag Ungepanelet.

Band snyder Spotify: Scorer 100.000 kroner på lydløs musik
Band snyder Spotify: Scorer 100.000 kroner på lydløs musik

En af de danske politikere, der har beskæftiget sig med copyright og piratkopiering er Venstres europaparlamentariker Morten Løkkegaard. Han er enig i Gaardhøjs forklaring, og påpeger, at selv om det er vigtigt at stå vagt om ophavsretten, giver det ikke mening at retsforfølge de millioner af mennesker, der bryder den.

- Alle er enige om, at grænseoverskridende kriminalitet skal bekæmpes, men man opfatter ikke piratkopiering som kriminalitet. Derfor nytter det heller ikke at kriminalisere de mange unge, der piratkopierer – og hvilken politistyrke skulle også gå ud og banke på alle de døre? Det er helt urealistisk, siger Morten Løkkegaard til metroxpress.

Politi afslører 350 paller med ulovlige kopimøbler
Politi afslører 350 paller med ulovlige kopimøbler

- Men copyright er hele forudsætningen for det indre marked og for at den gode idé og det gode produkt bliver beskyttet, og derfor er det godt, at musikbranchen selv er i gang med at finde en løsning, tilføjer han med henvisning til nye lovlige tjenester som Spotify.

- Det viser, at markedet virker, og at politikere ikke skal blande sig i alt, lyder det fra Løkkegaard, der understreger, at der til gengæld bør være hårdere straffe til bagmændene.

Netflix: Så meget hæver vi prisen
Netflix: Så meget hæver vi prisen

- Grænsen går ved, om man tjener penge på piratkopieringen. De virkelige skurke er dem der har lavet ulovlige fildelingssider og tjener millioner på det – dem skal vi have stoppet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakobs lille datter blev født for...
bt.dk
Soldat faldt om før prins Henriks...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx