Af Ritzau - 31/03-17 06:00

Pas på din hud i forårssolenPas på din hud i forårssolen

Selv om solens stråler er milde tidligt på foråret, skader de mere, end du tror. Så find solcremen frem, for din hud er nemlig mest udsat på denne tid af året.

storybild

Selv om solen stråler måske ikke føles kraftige her i det tidlige forår, skal du huske at smøre dig ind i solcreme, lyder det fra eksperter. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Marie Hald)

Foråret er måske den årstid, vi venter på med størst længsel af alle. Efter mange måneder med kulde og mørke er vejret omsider blevet mildt, temperaturen stiger og vi kan nyde de første, varme solstråler udenfor.

Men selv om solens stråler frister, skal du passe på. Vores hud er nemlig lysere om foråret og derfor mere udsat, forklarer overlæge ved Dermatologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Henrik Lorentzen.

- Vores hud bliver naturligt lysere i løbet af vinteren fordi, vi ikke får lige så meget sol. Og det fører nemmere til rødme i huden, siger han og fortæller, at vi omvendt er bedre beskyttet, når vi bliver brune, fordi huden er blevet mere modstandsdygtig.

Men det er ikke kun vores lyse hud, som gør os udsatte, fortæller Peter Dalum, der er projektchef i både Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Ifølge projektchefen har vi det nemlig med at tro, at det er varmen, mere end det er strålerne, der er afgørende for, hvor meget sol vi får.

- Vi undervurderer ofte, hvor stærk solen er, fordi det også er køligt i vejret, og vi kan sidde i solen ret lang tid, uden at vi får det varmt, siger Peter Dalum.

Af samme årsag er vi også mere påpasselige i juli og august måned, som typisk er de varmeste, selv om UV-strålingen er stærkest i slutningen af juni måned.

Hvor længe du kan opholde dig i solen uden at tage skade, afhænger både af din hudtype og UV-indekset det sted, du befinder dig, fortæller overlæge Henrik Lorentzen.

- De fleste danskere er hudtype to. Er man rødblond eller meget lys, vil man typisk være hudtype et, og så kan du kun tåle halvt så meget, siger han.

Er UV-indekset på mellem tre og fire, som er normalt i forårsmånederne, kan du med hudtype to opholde dig i solen i cirka 55 minutter, før du vil blive skoldet.

Er UV-indekset helt oppe på syv, som er typisk i slutningen af juni måned, og er det højeste i Danmark, kan du derimod kun være ude i solen i 20 minutter, hvis du er hudtype to.

Et UV-indeks på 11 er det højeste, og det vil du typisk møde på solferien i for eksempel Sydspanien. Her kan du tåle 15 minutter i solen som hudtype to.

Projektchefen i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, Peter Dalum, råder derfor til, at man som tommelfingerregel solbeskytter sig, hvis UV-indekset er tre eller derover.

- Når du bruger solcreme, vil faktor 15 for langt de fleste være nok i Danmark både om foråret og om sommeren. Det vigtigste er, at man bruger den rette mængde solcreme, siger han og forklarer, at laget af solcreme helst skal være så tykt, at du har svært ved at smøre det ud.

Sådan beskytter du dig mod solen:

* Benyt ikke solcreme som primær beskyttelse, men der hvor tøj eller skygge ikke beskytter.

* Brug ikke solcreme som en undskyldning for at være længe i solen.

* Vælg en solcreme som beskytter mod både UV-a- og UV-b-stråling med faktor 15 i Danmark. UV-a strålerne er dem, der populært sagt giver rynker, mens UV-b strålerne er dem, der giver den brune farve.

* Brug rigelige mængder solcreme. Én krop - én håndfuld.

* Med solkampagnes gratis app, "UV-indeks", kan du nemt finde ud af, hvad UV-indekset er, der hvor du befinder dig. Appen indeholder også en hudtypeguide.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx