Af - 22/01-15 10:14; Opdateret: 22/01-15 16:23

OVERBLIK: Så meget er dine madvarer faldet i prisOVERBLIK: Så meget er dine madvarer faldet i pris

Priserne på fødevarerne ude i supermarkederne faldt i slutningen af 2014. Også i år vil lønnen række længere, når vi køber ind, siger økonom.

Har du også bemærket, at pengene rækker længere, når du er ude at handle? Priserne på en lang række fødevarer som svinekød, kylling, kartofler, friske grøntsager, sodavand og øl faldt sidste år, og fra november til december faldt de samlede fødevarepriser med 0,2 procent, mens de set over hele året kun steg med beskedne 0,3 procent.

Priskrig: Her er mælk billigere end vand
Priskrig: Her er mælk billigere end vand

Det betyder, at en gennemsnitligt dansk familie med to middelindkomster sidste år skulle bruge en mindre andel af deres indkomst på at købe den samme mængde mad- og drikkevarer end året før, da lønnen steg mere end fødevarepriserne.

Er du interesseret i forbrug og privatøkonomi, og vil du gerne opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

- Rundt regnet har en almindelig dansk familie øget deres rådighedsbeløb med omkring 50 kroner om måneden sidste år alene fordi fødevarepriserne steg langsommere en lønnen, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Hel skole forbydes at handle i Netto-butik
Hel skole forbydes at handle i Netto-butik

Han påpeger, at prisbevidste forbrugere, der er gået målrettet efter fødevarer, der direkte er faldet i pris, og har fravalgt fødevarer, der er steget, har fået endnu mere luft i budgettet. For eksempel har man kunnet spare en del penge ved at erstatte lammekød og oksekød, som steg med henholdsvis 14 procent og 3,5 procent, ud med svinekød og fjerkær, som faldt med henholdsvis 0,8 procent og 3,4 procent.

Den lave prisvækst på fødevarer skyldes ifølge Las Olsen især, at efterspørgslen stadig ligger underdrejet som følge af den økonomiske krise.

Chokolade-kalendere: Så meget betaler du for pap
Chokolade-kalendere: Så meget betaler du for pap

- Vi forventer også meget lave prisstigninger på fødevarer i år, og helt klart lavere stigninger end lønnen. Så også i år vil vi opleve, at vores løn rækker længere.

Før musen over tallene og se, hvor meget disse fødevarer faldt i pris sidste år:

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx