Af - 20/08-16 10:10

Prisen for en biograftur er løbet løbskPrisen for en biograftur er løbet løbsk

Hvis du synes, at en biograftur er blevet ret så dyr, er det ikke uden grund.

Bildstrecke im Grossformat »

Siden årtusindeskiftet er prisen for en tur i biografen steget kraftigt. Det viser beregninger, som Søndagsavisen har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

I år 2000 kostede en biografbillet gennemsnitligt 52 kroner – fire kroner mere, end hvis prisen havde fulgt den generelle prisudvikling i samfundet. Det var i 2015 steget til 85 kroner – 27 kroner mere, end hvis prisen havde fulgt den generelle prisudvikling.

På trods af himmelflugten er prisen fair, mener Danske Biografer.

Skyderi i biograf i Tyskland: Pistolmand skudt af specialstyrker
Skyderi i biograf i Tyskland: Pistolmand skudt af specialstyrker

- Biograferne har investeret som vanvittige i alt fra teknologi til sæder de seneste år. Det er en helt anden oplevelse at gå i biografen i dag end for 10-20 år siden. Helt generelt er det blevet dyrere at drive biograf, men oplevelsen for publikum er også blevet det bedre, så priserne er fair, siger Kim Pedersen, der er formand for Danske Biografer, til Søndagsavisen.

I Forbrugerrådet Tænk efterlyser man mere konkurrence biograferne imellem.

- Priserne kan jo ikke blive ved med at stige. Der er sket markante forbedringer i biografernes produkt, men de investeringer er foretaget, og man kan ikke blive ved med at pege på det som årsag til prisstigninger. Der bør komme mere gang i markedet til fordel for forbrugerne, siger han, og peger på en afgørelse fra Konkurrencerådet i maj, der pålagde biografernes brancheforeninger at ophæve aftaler om, at biograferne skal have tilladelse til at give rabatter.

Biografernes priser for slik, sodavand og popcorn er markant dyrere, end hvis du køber dem i et supermarked. Søndagsavisen har sammenlignet priserne i Palads i København med priserne i Netto. En ’mellem popcorn’ er 637 procent dyrere i Palads end Netto, en halv liter cola er 362 procent dyrere og 200 gram slik er 112 procent dyrere.

Galt eller genialt? Her får de en sex-forlystelsespark
Galt eller genialt? Her får de en sex-forlystelsespark

- Prisen på de varer skal sammenlignet med øvrige gå i byen-steder. Hvis du sammenligner os med supermarkederne, kan vi ikke være med. Men hvis vi ikke solgte slik, sodavand og popcorn ville billetpriserne være markant dyrere, siger Lars Jørgensen, direktør for Nordisk Film Biografer i Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx