Af - 16/09-16 04:00

Massivt forbrugerkrav: Færdigretter skal mærkes med fremstillingsdatoMassivt forbrugerkrav: Færdigretter skal mærkes med fremstillingsdato

Stort flertal blandt danskerne kræver produktionsdato på op til fire uger gamle ferske færdigretter. Samlet rød blok kræver lovændring, og DF ser ’meget positivt’ på lovændring. Miljø- og fødevareministeren afviser danskernes krav.

Metroxpress har de seneste dage afdækket, at supermarkedernes ferske færdigretter er op til fire uger gamle. Se og hør, hvad danskerne på gaden tænker om det. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Det skal være slut med at købe færdigretter i blinde. Det mener et massivt flertal på 85 procent af danskerne, som kræver, at færdigretter som chili con carne og boller i karry fremover mærkes med produktionsdato, så de kan se, hvor gamle retterne reelt er, før de bliver puttet i indkøbskurven og senere i munden.

Kravet kommer, efter metroxpress de seneste to dage har afdækket, at luksus-færdigretter kan være op til tre-fire uger gamle, før de når sidste anvendelsesdato. I dag er der lovkrav om, at retterne skal mærkes med en udløbsdato, men samtlige partier i rød blok stiller sig nu bag forbrugerne og kræver en lovændring, så ferske færdigretter fremover bliver tydeligt mærket med produktionsdato.

Danskerne forventer friske færdigretter: Så gamle er de i virkeligheden
Danskerne forventer friske færdigretter: Så gamle er de i virkeligheden

- Forbrugerne har et berettiget krav om at vide, hvor gammel deres mad er, så de kan træffe et oplyst valg, når de handler. En del forbrugere vil muligvis vælge produkterne fra, hvis de kan se , hvor gamle de i nogle tilfælde kan være, men så må detailhandlen og producentwerne indrette sig efter det, siger forbrugerordfører Karin Gaardsted (S).

- Vi skal som forbrugere altid have de bedste muligheder for at vælge de rigtige produkter på et oplyst grundlag. Derfor synes jeg det er helt på sin plads, at der kommer et krav om, at der skal stå produktionsdato på produkter som færdigretter.
Trine Torp (SF), fødevareordfører Trine Torp

Dansk Folkeparti ser ifølge forbrugerordfører Dorthe Ullemose (DF) ’meget positivt’ på at indføre krav om mærkning med produktionsdato.

- Det er helt rimeligt, at forbrugerne ønsker at få denne oplysning, siger hun.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker imidlertid ikke at imødekomme det markant flertal blandt danskerne, der ønsker viden om, hvor gammel maden er.

- Der er ikke nogen fødevaresikkerhedsmæssig risiko ved at købe produkterne uden produktionsdato, så længe de ikke overskrider ”sidste anvendelsesdato”. Og et eventuelt krav om produktionsdato på færdigretter, kan måske føre til mere madspild, da flere forbrugere instinktivt vil vælge fødevaren med den nyeste produktionsdato, hvilket risikerer at skabe unødigt spild, skriver ministeren i en e-mail til metroxpress og tilføjer:

- Mærkningsområdet er harmoniseret i EU, og Danmark kan derfor ikke på egen hånd fastsætte krav om obligatorisk produktionsdato på fødevarer. Men det er muligt for producenter frivilligt at mærke med produktionsdato, og en del producenter sætter allerede i dag produktionsdato på deres produkter.

Luksus-færdigretters alder holdes skjult for forbrugerne
Luksus-færdigretters alder holdes skjult for forbrugerne

Supermarkedskæderne satser hårdt på ferske færdigretter.

- Vores nye færdigretter er et forsøg på at tage en andel fra pizzabarerne. Samme pris, lige så nemt, men bare sundere. De af os, der kan levere det, vinder markedet, siger Coop’s analysechef, Lars Arup.

Fødevareekspert Jon Fuglsang tror på strategien:

- Nem og hurtig færdigmad er en kæmpetrend. Lige nu sælger supermarkederne for omkring en milliard convenience food. Det ønsker de at mangedoble ved at få del i de 10 milliarder, som private aktører nu tjener på take-away.

Du har sikkert tøet din mad forkert op hele dit liv
Du har sikkert tøet din mad forkert op hele dit liv

Konsulent Flemming Birch, som har arbejdet sammen med en række danske supermarkeder om convenience food, ser et kæmpe marked forude:

- Vi ser lige nu kun starten af en trend, som vil blive meget, meget større. Supermarkederne vil i langt højere grad blive et sted, hvor vi går hen og køber færdigretterfremfor blot de enkelte fødevareingredienser som i dag, siger han og tilføjer:

Hvornår skal du stege i smør og hvornår i olie? Få svaret her
Hvornår skal du stege i smør og hvornår i olie? Få svaret her

- I England og USA er udvalget af færdigretter i for eksempel varehuset Marks og Spencer’s fødevareafdeling flere hundrede gange større end i de danske supermarkeder.

Salget af de nye ferske færdigvarer går allerede strygende, siger Lars Arup:

- Vores salg stiger. Det er blevet fordoblet i år, og det stiger hurtigere og hurtigere, så vi forventer mindst endnu en fordobling til næste år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx