Af Ritzau - 25/11-16 05:02

Køb dansk - og spis færre pesticidresterKøb dansk - og spis færre pesticidrester

Hvert andet danske æble indeholder rester af sprøjtemidler. Men det er endnu værre, når du sætter tænderne i udenlandsk frugt og grønt.

storybild

Der bliver fundet rester af sprøjtemidler i halvdelen af dansk frugt, som ikke er økologisk. (Billede: Free/Colourbox)

Når du spiser dine seks daglige stykker frugt og grønt, er der rester af sprøjtegift på tre af dem.

Pesticidresterne findes oftest på frugter og grøntsager fra udlandet, men forbrugerne kan ikke slippe for en lille bismag af giftige stoffer, bare fordi der sidder et lille dansk flag på æblet, fortæller DTU Fødevareinstituttets seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen.

- Pesticider er jo godkendt til konventionelt brug, så med mindre du køber økologisk, kan du forvente at finde et restindhold af pesticider på frugt og grønt, lyder det fra Bodil Hamborg Jensen.

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen står bag en omfattende rapport, hvor de har taget ikke færre end 2500 prøver i løbet af 2015. Rapporten kan afsløre, at der blev fundet pesticidrester i 69 procent af frugt og 50 procent af grøntsager fra det øvrige EU.

Helt så slemt ser det ikke ud hos de danske frugt- og grøntavlere, men alligevel blev der fundet rester af sprøjtemidler i 52 procent af de danske frugter og i 23 procent af de danske grøntsager.

- Vores undersøgelse viser helt klart, at der generelt er en fordel i at vælge dansk frugt og grønt, hvis man vil undgå pesticider, siger Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Det er dog også væsentligt at nævne, at de rester af pesticider og sprøjtegift, der findes på frugt og grønt i butikkerne, ikke er direkte farlige for forbrugerne, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Selvfølgelig finder vi rester i vores stikprøver, for både landmænd og gartnere har lov til at bruge de godkendte pesticider. Vi har i EU fastsat nogle grænseværdier, som skal overholdes, forklarer Annette Grossmann, der er kemiingeniør hos Fødevarestyrelsen.

- Men vores generelle udmelding er, at det er en god idé at holde sig til danske eller økologiske afgrøder, hvis man vil mindske sit indtag af pesticidrester i sin kost, lyder det fra Annette Grossmann.

De 2500 prøver afslørede desuden, at der blev fundet pesticidrester i hele 73 procent af den frugt, der blev importeret til Danmark fra lande uden for EU.

Fakta: Gode råd om frugt, grønt og pesticidrester:

1) Du skal altid skylle frugterne og grøntsagerne, inden du spiser dem. Både for den generelle hygiejne og for at skylle nogle af pesticidresterne af.

2) Du bør også skylle frugt og grønt med skræl, eksempelvis melon og citrusfrugter. Både for hygiejnen og for at undgå at forurene frugtens spiselige del med pesticidrester fra skrællen.

3) Køb danske frugter og grøntsager frem for de udenlandske. De danske afgrøder indeholder færre pesticidrester end udenlandske, både inden for EU og i resten af verden.

4) Hvis du vil slippe helt for pesticider og sprøjtemidler, så køb økologisk. Eller dyrk selv dine frugter og grøntsager i haven.

Kilder: DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Voldsomme optagelser: Skilift går...
bt.dk
Boris Johnson: Sandsynligt at Putin...
bt.dk
Efter nervepirrende omsang: Blachmans...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx