Af - 18/02-14 13:40; Opdateret: 18/02-14 14:42

Bliver dit job overtaget af en robot?Bliver dit job overtaget af en robot?

Blandt andre kassedamer kan erstattes med robotter, som teknologien vinder mere og mere indpas

storybild

Kassemedarbejderen bliver snart en overflødig arbejdsfunktion. Selvbetjeningskasserne i Føtex er et godt eksempel på teknologi, der overflødiggør flere forskellige jobfunktioner (Billede: Polfoto)

Der er flere og flere jobs, der ikke længere behøver at blive udført at et menneske, men som sagtens kan klares af en robot, vurderer en tænketank. Det skriver Newspaq og Detailfolk.dk.

24-årig: Ikke engang i Netto kan man få job
24-årig: Ikke engang i Netto kan man få job

Det er faktisk fire ud af ti jobs, der kan løses af maskiner. Samfundet skal derfor være hurtigere til at omstille sig, ifølge en forskers udtalelse til Børsen. På baggrund af ny britisk forskning vurderer tænketanken Kraka at 37 procent af alle jobfunktioner, kan erstattes af teknologi i løbet af nogle år eller årtier.

Her er de arbejdsløses dom over jobcentrene
Her er de arbejdsløses dom over jobcentrene

Det mest truede jobs indtil videre, er funktionerne som kassedame eller telefonsælger.

Et godt eksempel er selvbetjeningskasserne i Føtex, hvor kasseassistentens job er blevet erstattet af en maskine. Hos Dansk Supermarked understreger man overfor Børsen, at de levende kasseassistenter, der er tilovers fra selvbetjeningskasserne, får en ny funktion i butikken. For eksempel som en nonfood-medarbejder.

Studerende tager uddannelser der ikke er job til
Studerende tager uddannelser der ikke er job til

Andre fag, der også er i fare er tjenerfaget og ejendomsmælger-faget. Derimod ser det lysere ud for social- og sundhedsassistenter, læger, terapeuter, journalister og kunstnere, fordi de ikke er sådan lige at erstatte, da den slags jobs kræver social og kreativ intelligens.

Langtidssyg? Sig farvel til dit job
Langtidssyg? Sig farvel til dit job

Ifølge undersøgelsen, der er lavet af forskere fra Oxford University, er det helt nøjagtigt 702 forskellige jobfunktioner, der kan udføres teknologisk.

- Det store spørgsmål er, hvordan vi håndterer den transformation, som er i gang. Vi kan ikke gøre det hurtigt nok, siger lektor Carl Benedikt Frey, en af studiets forfattere, til Børsen.

Cheføkonom Thomas Thygesen fra SEB-bank er enig. Når teknologiske løsninger overtager menneskejob vil samfundet kunne producere mere med mindre arbejdskraft, mener han.

Universitet skaffer job til knap 2500 studerende
Universitet skaffer job til knap 2500 studerende

Philipp Schröder, professor ved Aarhus Universitet og medlem af Produktivitetskommissionen, mener, at det mest bemærkelsesværdige i undersøgelsen er, at processen foregår dobbelt så hurtigt som tidligere teknologiske revolutioner.

Om revolutionen er drevet af ny teknologi eller af udrulningen af den digitale infrastruktur, er svært at afgøre.

- Men det er klart, at forbrugere og virksomheder er klar til at udnytte den nye teknologi. Forbrugerne trækker også processen frem, siger Philipp Schröder til Børsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Yes! Godt nyt til alle NCIS-fans
bt.dk
For 10 år siden blev han fængslet for...
bt.dk
'Diva'-Rikke afslører: Det skete der...
bt.dk
Tv-kanal relancerer ikonisk tv-program
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx